自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM,你地用緊邊部咖啡機好用?唸緊De'longhi半自動有打奶泡的,唔知好唔好用。大家有冇常用呢?怕買回來又三分鐘熱度

伯爵府

畀面勳章

arsocooking 發表於 20-5-13 21:32
各位JM,你地用緊邊部咖啡機好用?唸緊De'longhi半自動有打奶泡的,唔知好唔好用。大家有冇常用呢?怕買回來 ...

首先我建議你去youtube睇下人哋啲片,係唔係真係接受到半自動咖啡機嗰種嘅速度,快嘅兩三分鐘沖到一杯咖啡,當然過程係要你自己倒咖啡粉同埋壓咖啡粉,有啲機又唔可以同一時間出咖啡同埋打奶,所以你要諗清楚先,究竟係全自動咖啡機適合你定係半自動咖啡機。我建議趁特價嘅時間買部最平嘅返嚟自己玩下,有需要嘅先至再買啲貴機。

我就睇中咗Breville 870。當然佢都係有唔完善嘅地方,不過我貪佢靚仔。希望6月前有時間去睇同埋買。

https://www.breville.com/au/en/products/espresso/bes870.html

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

禁止訪問

大宅

kelkmk 發表於 20-5-13 21:42
首先我建議你去youtube睇下人哋啲片,係唔係真係接受到半自動咖啡機嗰種嘅速度,快嘅兩三分鐘沖到一杯咖啡 ...

謝謝你,我上youtube睇下先

大宅

月見草 發表於 20-5-13 21:43
我用緊nespresso 有打奶机不過係分開,多整咖啡但少用打奶機,一諗要洗就唔想用
如果你買機建議你 ...

請問你用緊係咩型號

水晶宮

我自問懶,一定係全自動,我部機用咖啡豆,沖出嚟唔比普通咖啡店差。

Miele CM6150, 行貨$13000

大宅

wcandtt 發表於 20-5-13 22:00
我自問懶,一定係全自動,我部機用咖啡豆,沖出嚟唔比普通咖啡店差。

Miele CM6150, 行貨$13000

萬三,好貴呀 ,沖出來肯定好有水準

水晶宮

arsocooking 發表於 20-5-13 22:14
萬三,好貴呀 ,沖出來肯定好有水準

去望下 Amazon, $8500 左右咋,當然冇保養,下次我部機壞,會去買水貨。

已刪除用户

大宅

wcandtt 發表於 20-5-13 22:23
去望下 Amazon, $8500 左右咋,當然冇保養,下次我部機壞,會去買水貨。

ok,謝謝你

大宅

gunpowder 發表於 20-5-13 22:39
有過d牌ec156,唔知係咪你講緊果部
我淨係用過2、3次,屋企得我一個飲
但飲一次就好多配件要洗,感覺好晒時 ...

就係全屋得我一個飲,怕飲飲下唔飲,洗配件都係一個考慮重點

男爵府

我都想買,睇下各位jm有乜好推介

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

各位JM,你地用緊邊部咖啡機好用?唸緊De'longhi半自動有打奶泡的,唔知好唔好用。大家有冇常用呢?怕買回來 ...

我用DeLonghi 半自動多年,覺得ok,初初生手磨豆粗幼度同壓粉力度都掌握得唔好,日子耐左就工多藝熟,平機都可以沖到好咖啡,享受沖咖啡過程,一般沖杯cappuccino連磨豆打奶大約5-8分鐘,我用ec680,出啡同打奶係唔可以同時進行,要先出啡後打奶,洗野方面只係洗手柄、filter、打奶咀,機身出啡口抹乾淨, 其實都好方便!

男爵府

我租左部意大利咖啡機,都係用capsule 有咖啡有茶有朱古力奶揀,每個月一蚊租機,無合約,即係租一個月都得,有按金4百幾,退機會比翻,我覺得幾抵訂左

伯爵府

親子王國15週年勳章

我屋企用Miele CM6350
個奶杯分開,幾易洗,但用幾多水,我用demineralized water
只係覺得d奶唔多夠熱,飲Cafe latte 多

水晶宮

回覆樓主:

我用Breville/Sage The Oracle BES980
有auto tamp 同dual boiler

如果樓主有興趣呢個brand 2樓JM個部都夠玩同平D

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

亞牛亞妹 發表於 20-5-14 04:45
我用Breville/Sage The Oracle BES980
有auto tamp 同dual boiler

我都係用依台

水晶宮

Gaggia classic pro 唔錯

佢支打奶棒一定好過 delonghi......

但你要買個磨!

首頁

尾頁

跳至