想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

講講BG先,
本人30歲,丈夫34歲
結婚已快一年了,9個月前開始努力求子,有嘗試用基礎礎體溫同排卵紙測排卵日。但肚皮一直無聲氣。

最後4月去左驗AMH同照子宮結構
結果一切正常。再試都係失敗,5月尾照埋HSG,結果兩邊輸卵管都暢通。雖然做檢查前,醫生有開抗生素,但結果做完搞到陰道炎,食左3個星期抗生素

C6驗精,結果顯示佢嘅精子型態得3分,唔合格。濃度都係剛剛合格。醫生開左兩個月富精多俾佢食,兩個月後翻驗睇下有無改善。再驗埋DNA斷裂率,期間可以繼續試。

嚟到呢刻,我唔知型態得3 仲應唔應該試自然懷孕?
定係翻驗後再見醫生時直接要求試IUI?

財力有限,唔知點算好

大宅

ylimeee 發表於 20-6-21 19:07
講講BG先,
本人30歲,丈夫34歲
結婚已快一年了,9個月前開始努力求子,有嘗試用基礎礎體溫同排卵紙測排卵 ...

形態3都算合格呀,你們可以試吓運動,中醫調理下再試自然

別墅

Whoiling 發表於 20-6-21 19:30
形態3都算合格呀,你們可以試吓運動,中醫調理下再試自然

醫生話4分先合格,4分自然懷孕率得2%
衰在C6要返shift, 休息唔夠
唔知關唔關事呢

中醫係咪兩夫妻一齊睇會好啲?

今個月試飲黑豆粉,經期即刻遲左
以為Bingo, check完又無
M小姐到而家都未報到

男爵府

講講BG先,
本人30歲,丈夫34歲
結婚已快一年了,9個月前開始努力求子,有嘗試用基礎礎體溫同排卵紙測排卵 ...

唔使驗DNA 斷裂率... 形態都已經得3。橫掂驗左斷裂率高都冇得改善,解決方法就係IVF + PGS。就算斷裂率低形態得3都令你心大心細做唔做IVF... 所以冇解決方法既野驗黎都冇乜用。
型態3可以博一博試IUI... 1-2 次。唔得就要IVF。中醫既野,真係又貴又唔肯定,有人得有人唔得,我會寧願用啲錢黎博IUI 算。

別墅

honeybid2 發表於 20-6-21 21:05
唔使驗DNA 斷裂率... 形態都已經得3。橫掂驗左斷裂率高都冇得改善,解決方法就係IVF + PGS。就算斷裂率低 ...

我想趁自己啲卵仲可以時儘量爭取
咁諗係咪太aggressive

聽你咁講係咪都覺得再試都哂氣

男爵府

ylimeee 發表於 20-6-21 22:24

—> 啱呀,但儘量爭取係應該IUI / IVF 以科技換取高成功率呀 到你卵都唔好既時候連IUI / IVF 都變得難就更慘。
我唔係話試黎都嘥氣,我係話我研究過,覺得驗男方精子DNA 斷裂率檢查冇乜需要(因為冇解藥)。中醫都係博一博,人夾人。如果財力有限寧願直接博一舖IUI。

別墅

ylimeee 發表於 20-6-21 22:24

我之前睇過po有JM嘅先生,型態唔算合格
食左半年supplement 同做運動有改善到

別墅

Itshk1 發表於 20-6-22 00:21
我之前睇過po有JM嘅先生,型態唔算合格
食左半年supplement 同做運動有改善到
...

老公食左兩個月catalo啲supplements
而家加埋富精多,希望有幫助

別墅

ylimeee 發表於 20-6-22 09:18
老公食左兩個月catalo啲supplements
而家加埋富精多,希望有幫助

補充下先,醫生話出邊嘅嘢補充劑係未必有用嘅。

禁止訪問

複式洋房

講講BG先,
本人30歲,丈夫34歲

你唔係唔係過分緊張呀,你試吓放鬆啲個人,唔好太在意,我有個朋友就係因為太緊張,試左九個月都冇,跟住佢老公帶佢去泰國旅行,一返嚟就中獎啦

大宅

我之前問過醫生型態唔合格好多男士都有呢個問題,只要佢其他都ok就放鬆d,3已經好好架啦!我老公1%都無,我都未放棄,雖然我都努力佐年幾,我係備二胎的!

大宅

講講BG先,
本人30歲,丈夫34歲

我同我老公都係試左兩年幾先bingo,其間都有做過哂啲檢查一切正常,睇生仔神醫又試過,自己去比人針個肚又試過但一路都唔知點解唔中,反而打定輸數準備出年去泰國做人工嘅時候今年去完旅行返嚟無耐就 bingo左,有時太緊張嘅話反而難中,試下放鬆心情唔好諗咁多,而家無得出國嘅話可以試下係香港book 間靚小小嘅酒店當去旅行玩咁住返晚可能會好啲呢,不過最好係排卵果一兩晚先bingo 嘅機會率都會高啲,平時叫老公休息多啲,留返啲精力係你排卵嘅時候先做,有時做得太密嘅話都會浪費左啲子孫,慢慢留意下自己嘅身體狀況,最好係女仔feel到個肚特別脹果時先做,飲食方面都要留意,good luck

大宅

講講BG先,
本人30歲,丈夫34歲

先試iui ,
2方問題不太

別墅

huiyangsima 發表於 20-6-22 09:35
堅持運動,一年以上會有意想不到的收穫

Thanks!!

別墅

Sze417 發表於 20-6-22 10:22
你唔係唔係過分緊張呀,你試吓放鬆啲個人,唔好太在意,我有個朋友就係因為太緊張,試左九個月都冇,跟住 ...

我覺得出trip relax d 感覺真係不一樣

別墅

aitangtang 發表於 20-6-22 20:00
我之前問過醫生型態唔合格好多男士都有呢個問題,只要佢其他都ok就放鬆d,3已經好好架啦!我老公1%都無,我 ...

Thank you for your sharing!
可能係我太緊張,令老公都有啲自責

別墅

1201Lemon 發表於 20-6-23 06:16
我同我老公都係試左兩年幾先bingo,其間都有做過哂啲檢查一切正常,睇生仔神醫又試過,自己去比人針個肚又 ...

Thanks!! 發現好多時想give up 嘅JM都會有意外驚喜

禁止訪問

別墅

講講BG先,
本人30歲,丈夫34歲

加油

首頁

尾頁

跳至