懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎 兩公婆收入穩定,亦係有計劃造人.. 造人前都有心理準備,但無預料比想像中難捱

身邊見啲朋友大肚得好輕鬆,無乜反應 仲精力充沛去旅行去玩,我由week 5
開始已經嘔,食乜都嘔,平時鍾意食嘅又食唔到,成日都好似坐緊海盜船咁暈陀陀,無時無刻都會隨時嘔,經常嘔到喉嚨那傷,個人好累好虛,但就每晚訓唔到 每晚訓幾小時就起身嘔,日日望住個天 天黑到天光...落街行下 帶住口罩 落到樓下已經覺得透唔到氣又暈....就係咁 連工都番唔到..番唔到工 心理壓力好大 成日好擔心 訓唔著時都諗起公事.. 然後我每日就留係屋企呆呆循環咁捱過每一日嘅不適..甚至覺得自己人唔似人...

複式洋房

pipi20 發表於 20-6-22 08:32
第一胎 兩公婆收入穩定,亦係有計劃造人.. 造人前都有心理準備,但無預料比想像中難捱

身邊見啲朋友大肚得 ...

甚至覺得自己人唔似人...每日行屍走肉.. 加上每次照鏡 都認唔到自己咁...本身皮膚好好 但而家變到又殘又暗,仲出左好多色斑暗蒼 .....一個月彷彿老左10年...

對我黎講每日好漫長好辛苦,偶爾仲要接收家人長輩唔同說話,例如 “有無咁誇張呀,我以前陀仔都無咁” ,“阿邊個邊個大肚都無你咁麻煩” ,“你日日係屋企只會令個人越黎越懶” .....一大堆唔體諒嘅說話..

醫生每次覆診同我講 只要到3個月就會好... 我望住呢個目標..終於捱到3個月..但所有不適 仍然係度.....一啲都無好過...令到一直都係正面嘅我..開始有啲低落...各方面嘅擔心都湧上心頭......唯有繼續希望 會慢慢變好...

複式洋房

pipi20 發表於 20-6-22 08:34
甚至覺得自己人唔似人...每日行屍走肉.. 加上每次照鏡 都認唔到自己咁...本身皮膚好好 但而家變到又殘又暗 ...

令到我感恩嘅係暫時檢查 BB都係正常,我知道對好多人黎講我已經好幸運幸福,甚至唔講得上難捱...

抒發下自己心聲後 我知道要正面繼續加油咁去過每一日,好好守護呢份天賜嘅禮物(emoji) 謝謝

大宅

回覆 pipi20 的帖子

加油呀, bb 既健康真係最大既動力多同老公傾計舒發
我之前唔算好嚴重,但week6~9 成日暈陀陀
番工好辛苦 跟住番到屋企會發老公脾氣同喊
跟住又一日 好辛苦到week 11 先開始好轉 但仍然係訓極好累 希望大家都生健康寶寶就心滿意足

別墅

pipi20 發表於 20-6-22 08:32

身邊見啲朋友大肚得 ...

我同你一樣,而家第2胎啱啱過咗3個月多少少,同第一胎一樣,日嘔夜嘔,食咩嘔咩,連老公都習慣係咁,樓主加油(emoji)(emoji)我都等緊慢慢適應唔再嘔。我今次叫吸取咗第一胎經驗,可以照返工,想食就食少少,因為有時餓得濟都會想嘔架

別墅

加油,辛苦時想想bb就會覺得幸福的...接好孕

大宅

果時和你一樣差唔多咁辛苦,我瞓左差唔多一年床⋯廢人咁⋯
我去到20週先無咁暈,媽媽你加油,我好明果種度日如年的感覺。
我果時坐在屋,望住個鐘,望左好耐,和阿媽傾計又傾計,都只係過左30分鐘!
唔知算唔算好彩,我媽陀我都係好辛苦,所以佢瞓身來照顧我。

但媽媽你唔好諗公事了,你而家需要的是保持心境愉快,因為你陀B時的心情係會影響BB的性格哦。(我睇星座書講的哈哈哈)

會愈來愈好架喇!加油!

大宅

其實bb正常已好好,仲有其實有孕吐證明佢仲健康。好過擔心流血丶肚痛
我一知道有咗就嘔到依家21w, 唯有少食多餐,同食自己想食既野。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

我知好辛苦。不過嘔先証明佢既荷爾蒙影響緊你。如果無感覺。。先擔心。就快捱過了。。頂住呀。

大宅

我下星期都夠3 個月, 第二胎, 上一胎嘔到入醫院, 以為今次有哂經驗同心理準備。
點知都係由7W 又嘔又反胃又頭暈, 仲試過暈低左,
未試過咁辛苦
大家一齊加油

複式洋房

StellaLou0608 發表於 20-6-22 08:54

加油呀, bb 既健康真係最大既動力多同老公傾計舒發

多謝你呀 在職懷孕媽媽真係一啲都唔容易!祝你BB都健康成長

複式洋房

connie08_19 發表於 20-6-22 08:56
我同你一樣,而家第2胎啱啱過咗3個月多少少,同第一胎一樣,日嘔夜嘔,食咩嘔咩,連老公都習慣係咁,樓主 ...

其實如果好少少我都想番工,但番工要搭長途巴士 好擔心捱唔住程車。
我就係肚餓就會胃痛反胃作嘔,但食嘢就啲食物好似落唔到胃 頂住 就好快反胃嘔番出黎

複式洋房

CHERIE03 發表於 20-6-22 10:36

加油,辛苦時想想bb就會覺得幸福的...接好孕

謝謝,我都係咁諗,祝你好孕!

複式洋房

健康蛋蛋 發表於 20-6-22 10:48
果時和你一樣差唔多咁辛苦,我瞓左差唔多一年床⋯廢人咁⋯
我去到20週先無咁暈,媽媽你加油,我好明果種度 ...

多謝你! 20週都還好,我聽過有人嘔到生個日,聽到都真係好驚恐懼!
好幸福有媽媽照顧,我媽就係唔體諒,成日覺得我無限放大自己辛苦

複式洋房

Bunnygirl 發表於 20-6-22 11:54
其實bb正常已好好,仲有其實有孕吐證明佢仲健康。好過擔心流血丶肚痛
我一知道有咗就嘔到依家21w, 唯有少食 ...

最慘我連口味都完全轉晒,有益嘅嘢食 雞蛋 魚 等 平時鍾意食 但而家一見到就想嘔,相反 好想食junk food

複式洋房

candice0088 發表於 20-6-22 12:16
我知好辛苦。不過嘔先証明佢既荷爾蒙影響緊你。如果無感覺。。先擔心。就快捱過了。。頂住呀。 ...

我都知道,所以我都經常感恩 多謝你, 祝你小朋友s都健康快高長大

複式洋房

rilakkumapig 發表於 20-6-22 12:35

我下星期都夠3 個月, 第二胎, 上一胎嘔到入醫院, 以為今次有哂經驗同心理準備。

大家都係一月預產期 一齊加油!
(但諗起仲有成半年時間覺得好漫長

複式洋房

我頭4個月 日嘔 黑嘔 晚晚3-4次夜尿 日日腳孫酸 肚痛 唞唔到氣 頭暈 同一個動作十分鐘唔變半邊身麻痹 耳鳴 睇嘢好似有嘢頂住隻眼 又身痕....24小時 有知覺嘅時間我覺得我快死 付出精子的人又超級唔體諒 男人淨係付出1粒精子 唔體諒老婆既不適.....仲成日流血...好彩每次檢查bb都好健康

複式洋房

Same case with you !! You are not alone ahhhh!!!!!!!!
個個體質唔同邊有得比較 唔舒服就要休息好合理啊 人哋講咩都唔需要理,老公明白有幾辛苦就足夠 (我成日喺佢面前嘔

我到左13週仲係一日嘔5次 頂唔順去睇中醫 食左幾次中藥舒緩返 好左好多啦!中醫話:唔好信過左12週就會好呀⋯⋯ 個個人唔同~

加油

別墅

pipi20 發表於 20-6-22 12:49
其實如果好少我都想番工,但番工要搭長途巴士 好擔心捱唔住程車。
我就係肚餓就會胃痛反胃作嘔,但食嘢就 ...

絕對明白,我第一胎6年前,真係一起身已經暈到企唔到,仲要屯門去鰂魚涌返工,每朝返到公司第一件事係嘔黃膽水,之後食咩嘔咩完全習慣哂

首頁

尾頁

跳至