自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

想夜晚整好麵團,第2日先焗麵包,會好食d,有無辦法?有推介食譜嗎?好幾年無整包,而家換左爐又想放假整

水晶宮

回覆樓主:

發好的面團將佢放入冰格,第2日攞出嚟解凍,軟身了就可以用

象牙宮

spikenard 發表於 20-6-23 12:41
發好的面團將佢放入冰格,第2日攞出嚟解凍,軟身了就可以用

即係將已發酵2次既麵團放入冰格?咁解凍完即焗?不過解凍又要好幾個鐘

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 20-6-23 12:36
想夜晚整好麵團,第2日先焗麵包,會好食d,有無辦法?有推介食譜嗎?好幾年無整包,而家換左爐又想放假整
...
晚上撈好粉,蓋好放入雪櫃普通格便可。明早拿出輕揉和造型蓋好等室溫下二發。約一小時或發到兩倍大便可入爐。(當然要預熱)

男爵府

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

低溫發酵面包,十分好,放雪櫃一晚,第二天早上吃

男爵府

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

是第二天早上焗和吃

水晶宮

無話可說 發表於 20-6-23 12:48
即係將已發酵2次既麵團放入冰格?咁解凍完即焗?不過解凍又要好幾個鐘
...

第1個方法,低溫發酵,晚上放左酵母後直接放入雪櫃,第2日可以直接焗

第2個方法是我上面說的,好處是你想邊日焗就攞出嚟解凍後就焗得

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 20-6-23 12:36
...
有,做完1發,做左型,放入雪櫃下格,做低温發。第2朝攞出黎回温半個鐘,再攞去焗就得。

象牙宮

spikenard 發表於 20-6-23 13:22
第1個方法,低溫發酵,晚上放左酵母後直接放入雪櫃,第2日可以直接焗

第2個方法是我上面說的,好處是你想 ...

放左酵母唔使發一次,先入雪櫃?冰格唔考慮了,我第2日就整黎食喇

象牙宮

Tabo63 發表於 20-6-23 13:26
有,做完1發,做左型,放入雪櫃下格,做低温發。第2朝攞出黎回温半個鐘,再攞去焗就得。
...

做完一發,咁即係落埋酵母搓好發好就放雪櫃,咁第2朝仲使唔使2發先再焗呀?
我以前係麵包機搓麵團同做1發,之後就夾餡,再用焗爐2發,完成晒最後先焗!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 20-6-23 14:20
做完一發,咁即係落埋酵母搓好發好就放雪櫃,咁第2朝仲使唔使2發先再焗呀?
我以前係麵包機搓麵團同做1發 ...
1發,落左酵母發大,搓好先。跟住做形,如分開好多個細包,或加餡料後,就加保鮮紙包住,放入雪櫃下格。 第2朝攞出黎擺枱回温半個鐘後先入焗爐焗,後就食得。 我會起身攞出黎先,去擦牙洗面後,夠鐘攞去焗。

水晶宮

無話可說 發表於 20-6-23 14:16
放左酵母唔使發一次,先入雪櫃?冰格唔考慮了,我第2日就整黎食喇

低溫發酵,用1晚時間慢慢發,放左酵母佢會低溫下慢慢自己發的

你可以係youtube 搵到低溫發酵的片做參考

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果想慳時間, 我覺得唔慳得幾多, 因為回溫都要時間, 低發主要係想麵包更鬆軟....

象牙宮

Tabo63 發表於 20-6-23 14:57
1發,落左酵母發大,搓好先。跟住做形,如分開好多個細包,或加餡料後,就加保鮮紙包住,放入雪櫃下格。 第 ...

明白了

象牙宮

廷廷媽 發表於 20-6-23 15:02
如果想慳時間, 我覺得唔慳得幾多, 因為回溫都要時間, 低發主要係想麵包更鬆軟.... ...

天氣熱,回溫都快既,不過我未試過低溫發酵!有蒸焗爐有發酵功能,天氣凍就掉入去,應該ok

男爵府

今天看到這個方法,不用回溫二發,好似好方便

https://youtu.be/5bII7QaKBJU

男爵府

一發二發都可以低溫發酵

一發做就可以令麵包鬆軟d
等麵包可以慢慢延伸
放入雪櫃冷藏發酵一晚
之後回溫排氣之後一樣分割醒面造型

慳時間就二發做
拎出黎回溫十五分鐘
刷完牙換件衫就放入焗爐了

男爵府

Tabo63 發表於 20-6-23 14:57
1發,落左酵母發大,搓好先。跟住做形,如分開好多個細包,或加餡料後,就加保鮮紙包住,放入雪櫃下格。 第 ...

咁即係你無排氣
先再做2發?

咁麪包唔會出到黎有幾個大窿同漲唔大?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無話可說 發表於 20-6-23 12:48
...

不用解凍, 等10分鐘直接烤, 我實戰過。
https://www.youtube.com/watch?v=Pyt-HzU5t9o

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係做完最後發酵後, 放入冰箱雪硬, 第二朝起身攞出來, 預熱烤箱, 刷牙洗臉, 大約10分鐘放入焗爐焗, 比平時焗多2分鐘, 但只限細包, 吐司效果唔好, 我做過幾次不錯。
https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23203854

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至