醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

抱歉有點長⋯3月睇過心臟科+腸胃科,做左24小時揹機(話心房有點鬆,但問題不大), 亦做埋腸胃鏡,冇幽門但話有胃酸倒流,食完野半小鐘後會有野頂喉嚨,平躺呼吸不順(用口呼吸較好),其實我食胃藥效果普通..未食PPI,但症狀我都習慣了。食返早餐,準時食野,做帶氧(隔日跑30分鐘),戒甜品,咖啡奶茶,酸野,spicy,都做足哂養胃 (差早訓);飲埋中藥+胃x泰但效果普通

但近幾日發現有其他唔舒服,噚日開始少少頭暈(一陣only),食野少少反胃,晚上冇胃口,心悸,手震,腳有點浮 (後3樣症狀不持續),其實同未做腸胃鏡前情況差不多,打去問返腸胃科個醫生,話我腸胃唔嚴重,但上述係焦慮症情況⋯搞到我而家有點亂,有冇朋友試過⋯

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

最近我都腸胃不適
引至個人心情唔好
心悸出現咗

之後接受咗件事
心悸就好返d
頭暈都間中有
因為腸胃會影響吸收

如果病情唔嚴重就打算同佢共同生活吧
接受咗佢應該會少返d焦慮既症狀

我而家都係keep住運動拉筋同埋中醫
打算俾幾年時間自己
就算好唔返
呢d運動都係對健康有益既

別墅

回覆 namnamnamlolo 的帖子

都明既,你會唔會平躺唔舒服?即係有野頂住心口咁,呼吸要用少少力

珍珠宮

tommyc2020 發表於 20-7-22 20:23

都明既,你會唔會平躺唔舒服?即係有野頂住心口咁,呼吸要用少少力

咁我又無喎
我主要係胃氣
你有無問醫生點解會咁?

別墅

抱歉遲左覆
其實胸悶既情況我重未知原因,
但其他問題都知咩事了,係胃酸引致條神經線比較敏感,而引致既焦慮症(唔關外在因素事)

食左輕度既焦慮藥 (25mg/早1粒,晚2粒),已經冇頭暈,反胃等症狀,然後加埋食PPI,頂喉嚨都由3個鐘,減到10-20分鐘了,但我預要食幾個月

差胸悶,呼吸不順既問題未解決..唔知會唔會又係關胃事,醫生解釋唔到,飲過2個星期中藥都冇乜幫助

大宅

tommyc2020 發表於 20-7-15 01:00
抱歉有點長⋯3月睇過心臟科+腸胃科,做左24小時揹機(話心房有點鬆,但問題不大), 亦做埋腸胃鏡,冇幽門但話 ...

我呢排背脊及心口都成日有野頂住,上年七月先照晒心電圖,做晒照心及血管,大概都無問題,但七月頭又係勁心跳,走咗去急症室睇,抽晒血及照咗心電圖及照肺都係找不到原因,呢個月又嚟⋯⋯成日覺得嗰心有事,唔知點算⋯⋯⋯同埋之前有晚胃痛(好似俾好多枝針桔咁)痛醒咗,但我3月先照過腸胃,都係話有少少胃炎,我呢年幾都睇咗好多次醫生,但情況好似無好仲有啲壞既情況,現在仲諗緊好唔好再睇多次心臟科醫生,我都有懷疑自己有「疑病症」但痛既情況是事實,所以真係唔知點算

別墅

回覆 caydentong 的帖子

同你情況差不多,心臟上我應該做檢查多過你
(心電圖,超聲波,揹機都做過,話我係早搏
,其他好正常;但我去做完腸胃鏡,早搏好似冇左,不過心跳急同亂等情況,隔幾個星期會發生)

背你是偏向頸部落少少既後胸位?我係咁,躺平就會頂住;同埋就算食左胃藥都會頭暈暈咁

睇左半年醫生,明白到9成都係胃影響到其他器官,心口頂住情況我keep左半年了,近期好返啲,應該係胃養好了一點

最後,腸胃科話係胃酸影響神經線,你潛意識都要放鬆,因為我地身體對環境同想像既事物都敏感左好多,如果你來緊覺得呼吸不順,食野反胃(係未放入口已經想嘔),連續暈幾粒鐘,覺得抑壓,試下叫醫生開焦慮藥比你

大宅

tommyc2020 發表於 20-8-29 12:12

同你情況差不多,心臟上我應該做檢查多過你

我背痛既住置係嗰「骨教位」成日好膽心自己會不會有「心肌梗塞」或者「突發心臟病」(emoji)(emoji)一胃痛就會諗是不是個心有事,再上網睇啲症狀就更加驚,所以現在不停諗緊好唔好再睇心臟科醫生

別墅

上網啲野係會愈睇愈驚,真係比啲文章講到嚇餐死,不過最好係排除左心臟問題先..因為位置好近,我都係照左超聲波confirm冇事,先再去睇胃科

不過你情況好似好我好多,希望你都冇事

民房

tommyc2020 發表於 20-7-15 01:00
抱歉有點長⋯3月睇過心臟科+腸胃科,做左24小時揹機(話心房有點鬆,但問題不大), 亦做埋腸胃鏡,冇幽門但話 ...

好多時情緒病同脾胃疾病關係好大,特別係有情緒病嘅人脾胃都好差!

別墅

回覆 joe908 的帖子

我係倒轉,先有胃病,而導致有焦慮,係幾麻煩的事,又要keep住食藥,但而家焦慮藥令到我頭暈,所以暫時停一陣先

民房

tommyc2020 發表於 20-9-3 00:50

我係倒轉,先有胃病,而導致有焦慮,係幾麻煩的事,又要keep住食藥,但而家焦慮藥令到 ...

有冇試過睇中醫

別墅

有呀,食左10-12劑中藥,飲完係幾舒服,但冇乜效果,都係搵左根源,然後用中藥調理就更好
針灸都試過幾個不同的老中醫,又係時得時唔得,因為我係胃而令好幾個器官發病,有點難搞;而胃方面無論中藥定針灸,都唔係一時三刻醫得好,唯有keep住睇

複式洋房

tommyc2020 發表於 20-9-4 23:57

有呀,食左10-12劑中藥,飲完係幾舒服,但冇乜效果,都係搵左根源,然後用中藥調理就 ...

我都有你的症狀、都唔知點醫好、有時會失眠、醫生話只要多做運動就會好返、唯有試吓(emoji)

別墅

回覆 UMI168 的帖子

你胃個噴門係咪開得多?其實我噴門個位比起正常人唔差太遠,而家隔日去跑步,戒左好多野,已經冇頂喉嚨同上腹唔舒服,至少叫好左好多,不過食腸胃藥我2-3個月都冇斷過,未知唔食會點

複式洋房

tommyc2020 發表於 20-9-7 11:07

你胃個噴門係咪開得多?其實我噴門個位比起正常人唔差太遠,而家隔日去跑步,戒左好多 ...

係呀、就係個噴門、醫生話比我年齢老左廿年(emoji)(emoji)其實都好擔心、你跑步有效嗎?醫生話行山都可以、我就去行山囉

別墅

跑步我覺得有用,2-3日跑一次咁,每次半個鐘,不過我維持左4-5個月,你可以試下;病徵你有邊種?

複式洋房

tommyc2020 發表於 20-9-9 02:07

跑步我覺得有用,2-3日跑一次咁,每次半個鐘,不過我維持左4-5個月,你可以試下;病徵 ...

我其實跟你的病徴一樣、最初不停噯気、但冇胃痛、之後胸口有時好似壓住、要深呼吸才可以、再之後就心悸頭暈手腳無乜力訓得好差、喉嚨有時有啲頂住咁、又冇乜胃口(emoji)

別墅

咁應該都係腸胃而引起輕度焦慮,你問下腸胃科醫生係咪先,食左藥之後,首先頭暈,心跳,食唔到野既問題會減輕左(至少我係咁),但頂喉嚨同胸悶感,我就keep住食胃藥先慢慢好;不過留意一下,可能食左焦慮藥幾個星期,你會變返有輕微暈暈地,眼神集中唔到
醫生就叫我停服,遲啲覆診時再睇下點..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊