0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb啱啱5個月大,由3個月開始斷斷續續厭奶。過程唔講喇,因為最近幾日bb超唔鍾意飲奶,奶量跌到500ml左右,但唔厭奶嘅時候每日係900至1100ml尋日朝早嗰餐應該最肚餓,因為成晚冇飲奶成10個鐘,但只肯飲60ml就發脾氣,到第二餐隔咗4個鐘又俾佢飲,啜兩啖就推開,但佢係好肚餓,所以勁發脾氣又喊。忍唔住衝落街買罐同牌子另一款奶粉幫佢轉奶粉。一口氣飲曬,但之後又係唔肯飲舊奶粉,咁點算啊?我諗住佢可能胃口唔好,加1/3包開奶茶落舊奶粉,因為有小小甜,佢就肯飲,但夜晚最後一餐唔加開奶茶又係唔肯飲。唔想俾太多開奶茶佢飲,所以又沖咗新奶粉俾佢,起碼肯飲咗120ml。
咁點逐餐轉?
直接轉會唔會有問題?但我怕佢腸胃頂唔順,因為係低敏奶粉轉普通奶粉。
但今朝呢餐飲舊奶粉,搞成個鐘先飲咗130ml,但佢平時唔係厭奶的話,朝早第一餐係可以10分鐘內飲完200ml

男爵府

candydoll 發表於 20-7-20 11:46
bb啱啱5個月大,由3個月開始斷斷續續厭奶。過程唔講喇,因為最近幾日bb超唔鍾意飲奶,奶量跌到500ml左右, ...

其實逐餐轉只係謹慎既做法,怕敏感啫。如果需要既話直接轉咪睇吓有冇問題咯,有先再算。
等於加固啲人話每樣食物一定要連試三日都係好小心既指引,冇話事必要跟足既。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

candydoll 發表於 20-7-20 11:46
bb啱啱5個月大,由3個月開始斷斷續續厭奶。過程唔講喇,因為最近幾日bb超唔鍾意飲奶,奶量跌到500ml左右, ...
5 個月大可以試加固
先試米糊或稀粥
亦可以參考下健康院資料睇睇點做
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14727.html

大宅

honeybid2 發表於 20-7-20 15:16
其實逐餐轉只係謹慎既做法,怕敏感啫。如果需要既話直接轉咪睇吓有冇問題咯,有先再算。
等於加固啲人話每 ...
嗯,如果佢真係完全唔肯飲舊奶,我拖佢餓d睇下肯唔肯飲,再唔肯飲就俾新奶佢,因為bb7.7kg啦,飲太少怕生長線會跌。

大宅

NemoDory 發表於 20-7-20 17:28
5 個月大可以試加固
先試米糊或稀粥
亦可以參考下健康院資料睇睇點做
我有加固,4個半月已經開始加,食純米糊,但只可以用水沖,用佢嘅奶沖唔肯食,所以冇奶都係唔夠營養,而且依家仲細代唔到一餐,咁樣冇可能拖到去6個月大。
新奶粉佢肯飲,係唔鍾意飲舊奶粉。但飲咗新更加唔肯飲舊。。又怕全部俾新嘅佢飲,會腸胃唔適應,因為舊奶粉係低敏奶粉,已經係容易消化,一下全轉普通奶粉嘅話怕出事。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

candydoll 發表於 20-7-20 17:51
我有加固,4個半月已經開始加,食純米糊,但只可以用水沖,用佢嘅奶沖唔肯食,所以冇奶都係唔夠營養,而且 ...
已經同時間新舊奶粉都有飲
試隔餐轉新奶粉
試兩日無問題
最重要係便便都 ok
就全轉新奶粉
既然食少少舊奶粉就要補新奶粉
不如睇埋便便情況轉全新好過

大宅

NemoDory 發表於 20-7-20 17:58
試隔餐轉新奶粉
試兩日無問題
嗯,明白,唔該晒。

大宅

我bb都是一次過就轉左美素金裝,一直飲得好好,生長線冇跌出過

複式洋房

回覆樓主:

可唔可以講係咩奶粉?新民舊都想知

禁止訪問

禁止訪問

大宅

NemoDory 發表於 20-7-20 17:58
試隔餐轉新奶粉
試兩日無問題
其實冇新舊同時飲,舊嘅啜一啖已經吐返出嚟,完全冇吞過,平時一般4個鐘飲一次,拖到每半個鐘餵一次,已經隔7個鐘,舊嘅都係唔肯飲,所以沖新嘅俾佢,尋日只有第一餐肯飲到舊嘅130ml,之後3餐都係飲新,都飲唔到多,120ml至150ml,全日總奶量先至530ml,因為成日都唔太肯飲,只飲得4餐。
半夜4點幾醒咗,要飲夜奶,沖舊嘅又係唔肯飲,唯有沖新嘅,飲咗140ml,之後一直唔肯瞓,要抱要陪玩,到8點半佢喊肚餓,連沖新奶都唔肯飲,餵咗半個鐘先飲60ml,又要陪玩又要抱又喊,啱啱先抱到瞓著,真係身心疲累。

大宅

金Gold 發表於 20-7-21 00:29
可唔可以講係咩奶粉?新民舊都想知
舊嘅係a+親舒,新嘅係a+pro
但我bb今日都唔係好肯飲新嘅喇,好煩。

大宅

okag 發表於 20-7-21 02:19
我都想知,我而家食緊一隻比較甜嘅奶粉,想轉冇蔗糖嘅奶粉
甜轉淡仲難轉,我依家係由苦轉微甜,bb飲兩日之後都唔太想飲,佢好想食大人嘢,但太細個,都係以奶為主,副食只係俾佢試食,練習。

大宅

我B 4個月咋,已經兩星期,又係就算好肚餓都唔飲,都唔知點捱

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

厭奶期係點迫點急點想佢飲都無用。
如果佢肯飲新奶粉,就用埋新奶粉沖糊比佢食。佢唔肯飲奶就唯有喺固體度補返多少比佢,生長線因此而跌都無辦法,曾幾何時我都好似你一樣好著急,又怕佢唔夠營養,又怕倒奶嘥錢⋯但真係無咩嘢可以做。只可以話係一個過渡期,佢可能過一排就好啲,但好難講要幾耐。你可以加少少豆腐蓉,好爛嘅青菜蓉(完全無渣)撈米糊比佢食吓,等佢盡量吸收返多啲鈣質。其他維他命嘅嘢無得強求,肯食紅蘿蔔、蘋果、蛋黃就食,喺其他固體度補返,亦要飲少少水。
慢慢嚟,放鬆啲,佢餓就自然會食,佢唔肯食都無辦法。

大宅

babyfung61 發表於 20-7-21 23:54
厭奶期係點迫點急點想佢飲都無用。
如果佢肯飲新奶粉,就用埋新奶粉沖糊比佢食。佢唔肯飲奶就唯有喺固體度 ...
好嘅,明白。

首頁

尾頁

跳至