0-6個月

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

囡囡一個月多d,以家有時訓覺會作嘔,每隔一陣好似好辛苦咁作嘔,郁黎黎去,訓唔淋,有時會口邊漏DD奶出嚟,但已經過佐食奶兩個鐘以上,平時食完奶掃完風都唔即刻放落床,都會抱半個鐘以上,我又擔心佢食奶唔好,佢食4安隔4個鐘到一餐,岩岩問醫生,醫生話好少事,但真係好擔心,但佢重得好慢,比較輕,但醫生叫我唔好咁擔心,我係咪要轉奶粉?佢以家食illuma,好多便便,好似唔吸收,有無經驗媽媽解答我?(emoji)

別墅

Bb 個胃仔未發育得咁好住,佢未消化到d 奶,所謂未落隔,好易會嘔出嚟咁。對邊隻奶粉吸唔吸收就好個人既,如果便便係正常既,多與少都唔緊要既。我b 飲開美素金裝,便便一切正常,好似都幾吸收咁,keep住生長線水平。

複式洋房

Shirleyng428 發表於 20-7-25 22:31
囡囡一個月多d,以家有時訓覺會作嘔,每隔一陣好似好辛苦咁作嘔,郁黎黎去,訓唔淋,有時會口邊漏DD奶出嚟 ...
便便的顏色和狀態正常嗎?如果是正常的,就說明奶粉沒什麼問題。
掃風多久?最好一直掃到BB打嗝,有時候需要拍20分鐘才能打嗝。要耐心拍。
3個月前是經常嘔奶的,過了百日就會好很多。加油

伯爵府

CDD123 發表於 20-7-25 23:07
便便的顏色和狀態正常嗎?如果是正常的,就說明奶粉沒什麼問題。
掃風多久?最好一直掃到BB打嗝,有時候需 ...

我每次掃都打嗝!仲好大聲,我每一安至兩安都會掃!其實佢無乜嘔奶,只係訓覺果陣就好唔舒服,好似作嘔,郁黎郁去,睇到佢好似好唔舒服!
便便顏色同狀態正常,但但感覺囡囡好似越嚟越瘦!佢出世3.1kg,以家都係3.7kg!上網睇正常滿月重1kg以上!

伯爵府

fatcat852 發表於 20-7-25 22:57
Bb 個胃仔未發育得咁好住,佢未消化到d 奶,所謂未落隔,好易會嘔出嚟咁。對邊隻奶粉吸唔吸收就好個人既, ...

醫生話佢比正常輕,我抱佢都覺得好輕

複式洋房

Shirleyng428 發表於 20-7-26 00:04
我每次掃都打嗝!仲好大聲,我每一安至兩安都會掃!其實佢無乜嘔奶,只係訓覺果陣就好唔舒服,好似作嘔, ...

如果看了醫生也說沒事的話,就不要擔心了。小孩不一定按標準長的。可能她過幾個月就追磅了。
如果換奶粉能讓你安心的話,可以試一下宣稱“水解蛋白”,或是“防敏”的產品,應該有幾個牌子都有。

大宅

其實BB冇咩大問題咁細個奶粉唔好轉來轉去

大宅

Shirleyng428 發表於 20-7-25 22:31
囡囡一個月多d,以家有時訓覺會作嘔,每隔一陣好似好辛苦咁作嘔,郁黎黎去,訓唔淋,有時會口邊漏DD奶出嚟 ...

你係放佢落bb床?
有時床仔太平都會咁樣,睇下攝少少野落張床褥下面,整到斜少少,bb d奶落格會易d

伯爵府

conycici 發表於 20-7-26 10:41
你係放佢落bb床?
有時床仔太平都會咁樣,睇下攝少少野落張床褥下面,整到斜少少,bb d奶落格會易d
...

其實都鈄鈄地

伯爵府

CDD123 發表於 20-7-26 01:25
如果看了醫生也說沒事的話,就不要擔心了。小孩不一定按標準長的。可能她過幾個月就追磅了。
如果換奶粉能 ...

佢以家食好少,呢兩日食得好差3安到成日喊,唔肯食,本身都食4安至4安半

伯爵府

bonbon926 發表於 20-7-26 02:00
其實BB冇咩大問題咁細個奶粉唔好轉來轉去

佢唔太食奶,我驚佢越黎越瘦

大宅

回覆 Shirleyng428 的帖子

我個仔都係剛滿月,佢3星期大開始,訓覺咦咦唔唔咁聲,成個人扭來扭去,仲谷到面都紅晒,扭兩扭又嘔!每次放落床都幫佢包好包巾,側放佢訓,背後攝個枕頭仔,唔比佢轉到身!通常兩三個鐘佢就要食奶,下餐食完我又將佢側另外一邊身訓!上網睇過好多BB都有咁嘅情況,通常唔係大問題,3個月後會好啲!

大宅

Shirleyng428 發表於 20-7-26 15:39
佢唔太食奶,我驚佢越黎越瘦

佢一日總奶量係幾多?

伯爵府

bonbon926 發表於 20-7-26 20:27
佢一日總奶量係幾多?

唔定!平均5xx至6xx ml!

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

好多 bb 都係咁
掃好耐風都會嘔一啖仔奶
放返床仔時側側地身瞓
以防嘔出既奶倒流去氣管

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

便便正常
醫生無話有問題需要轉奶粉時唔好亂轉
初生 bb 腸胃幼嫩
突然轉奶粉唔適應時
出現便秘
或者食完即嘔你重頭痛

禁止訪問

伯爵府

popon 發表於 20-7-27 18:58
或者你轉奶粉?女女食個隻aptamil essensis有益生元組合有hmo,都吸收得唔錯,可以keep到生長線。 ...

我覺得我個囡唔係話食得少,唔重仲好輕,係咪吸收得唔好,應唔應該轉奶粉!佢都有好多便便!

大宅

我仔個個半月,都係飲illuma,情況都係同你一樣,掃哂風,再坐半個鐘以上,佢訓訓下都係會典來典去,好谷咁,一抱上手就會嘔奶,我懷疑係佢消化時產生啲氣,見佢消化不良,痾啲便便有奶瓣,試過幫佢轉美素佳兒,慢慢轉果幾日佢腸胃唔適應,狂喊唔肯訓,要抱足一日,我地即刻停止轉奶粉,之後正常返,無狂扭計,所以初生bb無咩事真係唔好亂轉。

後來又試下比益生菌佢食,依家食左一星期,訓得好lum,無再典來典去同嘔奶,應該真係有幫助到消化,不過我仔係因為隔日先有便便,仲要係乾身,見佢疴得好辛苦先試下益生菌

伯爵府

yankykkk 發表於 20-7-28 13:04

我仔個個半月,都係飲illuma,情況都係同你一樣,掃哂風, ...

我買奶粉果陣諗佐好耐,最後都無轉到,但囡囡係有便便,淋便便,望落健康!只係唔明點解食得咁輕,增唔到體重!
你囝囝食illuma 體重ok嗎?

首頁

尾頁

跳至