論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友去上活動,太大雨,唔使姐姐帶,我請家人帶。
在車站,見到姐姐自己落左街,唔知去邊,之前也沒通知我。當時大家撞個正面,姐姐立刻轉頭回家了。

我覺得好唔ok,大家會接受嗎?

珊瑚宮

不接受
毫無通知即係偷走
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 20-9-15 16:56
不接受
毫無通知即係偷走

可惜,我問左agent,我甚麼都不能做!

我剛回家,她連防盜鎖都落埋!佢係咪傻的?

水晶宮

buzzanna 發表於 20-9-15 16:59

唔會咩都不能做。
無論工人是因工事或私事落街, 你作為僱主, 可要求工人落街前 call 你, 因為你可能會有突發事需要工人幫手; 而且, 僱主對工人在工作時的人生安全有一定責任, eg. 黑雨冇理由會叫工人到户外工作。

所以, 你應該跟工人講番你嘅要求。記住, 不要讓工人有錯覺你要佢坐監般困佢在家、不讓佢落街。你只是要求有合理理由落街及事先通知。

大宅

birdbird 發表於 20-9-15 17:24

唔會咩都不能做。

之前講過了。
佢唔係第一次想落街,第一次公公婆婆來食飯,有公公婆婆睇住小朋友,佢打比我話要落街買m巾,我剛收工,我話幫佢買。

第二次疫情期間,突然要滙錢返菲,要落一落街。老公話幫佢滙,佢又話唔使了,等假期先。

今次又係去買m巾喎!

珊瑚宮

buzzanna 發表於 20-9-15 16:59

佢好嬲嘛
lock住度門吾比你入
此人養吾熟
玩具萬歲!

珊瑚宮

buzzanna 發表於 20-9-15 17:40
之前講過了。
佢唔係第一次想落街,第一次公公婆婆來食飯,有公公婆婆睇住小朋友,佢打比我話要落街買m巾 ...
買M巾使鬼咁閃縮!
撞到你咪話買M巾囉!
就當佢講大話

分分鐘約左同鄉交換禮物
玩具萬歲!

水晶宮

buzzanna 發表於 20-9-15 17:40
之前講過了。
佢唔係第一次想落街,第一次公公婆婆來食飯,有公公婆婆睇住小朋友,佢打比我話要落街買m巾 ...

如果唔係太密, 我会俾工人落街買 m 巾及匯錢, on the condition that 小朋友有大人睇住或返咗學

大宅

birdbird 發表於 20-9-15 17:43
如果唔係太密, 我会俾工人落街買 m 巾及匯錢, on the condition that 小朋友有大人睇住或返咗學
...

之前接送小朋友返學,送飯,放學,呢d走盞位,佢已唔即時返屋企,(我响街撞過佢,佢見我唔到),我都暗示下,唔好四圍去,唔過份,我算。

但我唔應為佢真係去買m巾,剛才撞到我們時,佢應該約左人。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

mimimamibbg 發表於 20-9-15 20:15
真係要問下佢去邊

堅持係去買m巾。

禁止訪問

子爵府

buzzanna 發表於 20-9-15 20:24
堅持係去買m巾。

咁使乜行返轉頭!
仲落埋防盗鎖,整鬼你呀!
不過,算啦! 自己心知,實d, 無謂再攞件事出嚟講,
而家d 工人大晒,僱主要買佢哋怕,market 冇工人

大宅

細姐姐 發表於 20-9-15 21:10
咁使乜行返轉頭!
仲落埋防盗鎖,整鬼你呀!
不過,算啦! 自己心知,實d, 無謂再攞件事出嚟講,

對,自己嬲完得個吉。姐姐大晒!

大宅

點解D工人咁鍾意用買M巾做藉口落街?我嗰個又係用哩個理由。

大宅

心野

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

換定工人啦, 可能偷咗D野, 落街揾人接贜, 又或佢同人收賭。 你穿佢煲仲發惡?
呢D工人一係來專屈僱主, 又或者係做家婆。 預備炒。

個陣我件衰野電話簿寫唔晒肥廢人cornellia (nelly) 其中一項。

來咗唔夠一個月, 朝早9am唔見人, 因我當時有一男一女bun, 問佢細佬andy, where is nelly?

Out to buy things.

Buy what?

Soap.
Soap? Toilet got yours so big size.

For washing face.

好等吓佢, 10am都仲未返, 叫andy打比佢, 1030返來, 仲惡到想食人 I just go to buy soap.

Where you go to buy?

Welcome

Then why you 9am go until 10:30? Welcome just down there. You go to Central welcome?

黑面, 唔識答我, 惡抛我唔到改喊。 you better holiday go out 10 am.
慘過死老公喊。

5個月後Pa死後炒佢。

大宅

lily-of-valley 發表於 20-9-15 23:50
換定工人啦, 可能偷咗D野, 落街揾人接贜, 又或佢同人收賭。 你穿佢煲仲發惡?
呢D工人一係來專屈僱主 ...

咁佢又冇惡我,不過最後都係對住我喊。

她拿著遮,插住耳機,孭左袋仔出街的。
能收好的野我都收好了。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

buzzanna 發表於 20-9-16 06:27
咁佢又冇惡我,不過最後都係對住我喊。

她拿著遮,插住耳機,孭左袋仔出街的。
有時唔係偷貴重野架, 底衫底褲, M巾, 米, 洗衣粉,洗潔精, 鞋, spare 拖鞋, 煲, 總之唔常用嘅, 一要用揾唔到, 就係比佢地偷咗。刀叉較剪都啱, 我幾把Victorinox 生果刀消失咗。

大宅

lily-of-valley 發表於 20-9-16 08:08
有時唔係偷貴重野架, 底衫底褲, M巾, 米, 洗衣粉,洗潔精, 鞋, spare 拖鞋, 煲, 總之唔常用嘅, 一 ...

咁我信,之前的姐姐

偷過小朋友髮夾,米!
但我又唔可以24小時睇住佢,每次出街check佢袋!

首頁

尾頁

跳至