自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

80後,記得小學時老師會用木尺同鐵尺打手板同兜巴星,而做錯ge事只係欠交功課

問C6細個時有無比老師打,佢話小五六時比人用粗身藤條打手板 後悔當時點解唔識反抗。

唔明舊時家長會覺得無問題,比老師打一定係你做錯唔乖,其實d老師心理跟本係變態,有d直頭心情唔好所以搵人黎出氣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

80後都有兜巴星?我70後都冇見老師兜巴星.見用乒乓球拍同木尺打男同學手同屁股,打到男仔都流眼淚.女仔就打手.

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

冇咩喎。80後。唔知大家小時候一唔一樣。
我小時候冇老師會體罰,只記得有一次有個男同學好寸,老師一氣之下掟支粉筆過去,但掟唔中的,事後都比人投訴都痴線,隔一排離職了,唔知比人抄定自己走。

琥珀宮

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

中學時見過有個pe亞sir兜巴星男同學

wcpcelia    發表於 20-10-14 11:41
ilovemagao    發表於 20-10-14 00:44

男爵府

兜把星,練耳仔

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我係模範生,從來無比老師罰過

以前日日小息都見老師打學生手板,好平常。

伯爵府

exocy 發表於 20-10-13 15:27
80後,記得小學時老師會用木尺同鐵尺打手板同兜巴星,而做錯ge事只係欠交功課

問C6細個時有無 ...

有,當年D老師個個一把長間尺~打手板用。
我都比老師打吾少,默書/測驗吾合格…5分為一板,打到合格6O分。好似9O年冇打了。

禁止訪問

侯爵府

70後, 小一時仲有老師用木間尺打同學手板, 之後冇見過體罰了...
中學罰跑圈算唔算?
言語暴力羞辱仲大陰影

男爵府

以前D老師好變態,帶住D武器上堂,老師用厚厚嘅間尺打手板,仲要打孖,出盡力去打人,仲有瞓導主任用接力棒打人

珍珠宮

回覆樓主:

鐵尺+厚膠

大宅

kit2004 發表於 20-10-13 15:32
80後都有兜巴星?我70後都冇見老師兜巴星.見用乒乓球拍同木尺打男同學手同屁股,打到男仔都流眼淚.女仔就打手 ...

有,就係咁岩睇到新聞台講1996年沙田某副校因體罰上法庭,令我想起當年。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

70後, 多次欠交功課要比校長用厚約1cm木間尺打手板, 記得每次大排長龍十幾廿個人.
以上是小學時親身經歷, 另外我唔記得但聽返亞媽講的, 女老師好大力扭個女同學耳仔.

中學的老師好好人.

伯爵府

exocy 發表於 20-10-13 15:27

問C6細個時有無 ...

反抗?!一路以為系中國全統文化/教法…。你冇聽過"一日為師,終生為父"棒下出孝子嚴師出高徒…嗎,父親權力大,老師比父親權力更大(因為有D學術文化)。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

80後 小學時 老師 用木尺或膠尺 紮埋幾把,打手板就有。
我試唔少,回家同阿媽講,仲話抵呀,抵打....

伯爵府

exocy 發表於 20-10-13 15:58
有,就係咁岩睇到新聞台講1996年沙田某副校因體罰上法庭,令我想起當年。
...

96年絕對系立在法啦…嗰個很定系老一輩的老師。
E+罰企都吾可以企得耐、罰抄又話吾得,免得比人投訴過份體罰、浪費小孩時間。
其實~現代老師都系好難做(當然不是支持體罰),家長們大小事都投訴。

大宅

tungking 發表於 20-10-13 16:10
96年絕對系立在法啦…嗰個很定系老一輩的老師。
E+罰企都吾可以企得耐、罰抄又話吾得,免得比人投訴過份體 ...

無錯。。頭先睇電視話佢係由老師升到副校上左年紀的,笑意盈盈毫無悔意

男爵府

80 後, 小學二年班時唔記得欠交d 咩回條定家長簽名,比個老師兜把星,唔時唔敢同媽咪講,因為媽咪應該唔會理唔會去投訴,所以自己到幾十年後仲記得嗰個老師。但唔知我嗰年仲可唔可以體罰。我淨係知如果我個女比老師打我一打唔會放過佢。
另外住喺我同座有個同校高年班同學,比個男老師又係兜把星,好似攪到聾咗定唔知點,最後知佢最後轉咗校。

首頁
12345...6

尾頁

跳至