在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

背景
兩公婆返工,有兩個工人湊小一同K1小朋友。

但小朋友升小一,在想自己跟返會否好一點,現在每天得一小時左右比佢。

問題來了。
如果我轉FTM,要cut晒兩個工人同個女既補習興趣班。即係我自己湊加睇功課溫習。

本身我人工平均計約5萬,老公多少少但不到6萬,我唔做即係屋企少一半收入。要個女cut晒興趣班又好似好慘。佢而家淨補習加興趣班都萬幾,仲有個細未開始。

咁既情況,應否轉FTM

老公支持但話要cut晒以上講的。
外家不支持。

子爵府

回覆 小艾美 的帖子

可以轉另一份時間短d的工嗎,cut 一個工人,其他照舊,可行嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cut 工人你可以頂上, 但如果你唔做野的話連興趣班都cut, 咁唔好轉做ftm 住, 睇定d 先. 小朋友補左習仲攪唔掂功課而自己有信心跟得好就轉.

瑪瑙宮

香港咁 ge 時勢重 quit? 得番一個人搵錢我會好無安全感. 試下 cut 一個工人喇. 同埋縮興趣補習班.
你一 quit 就緊到咁, 乜都自己跟, 到時你辛苦死.

男爵府

回覆 小艾美 的帖子

你份工壓力大嗎?返五日工?如你離職,做埋家務煮飯,再睇晒兩個小朋友功課,應該冇咩時間陪佢哋玩.(之後兩個小朋友功課會越來越難)你有冇信心做得比補習好.就算要cut工人都應留一個,你時間會鬆動些.我只有一個女,小學階段冇補習,自己收工跟返功課,老公負責煮飯,做家務.亞女入到B1中學.

男爵府

回覆樓主:

唔quit!照番工!
我份工得3萬
我本身都諗quit自己湊
但一諗起唔番工就經濟只係剛好,我又唔想!到時你quit左,自己湊仲要買咩都要左諗右諗你就會唔想

男爵府

小艾美 發表於 20-10-17 22:12
背景
我揾8萬同老公加埋每月收入20 萬都只敢請一工人同唔敢quit. 係cut d 小朋友興趣班。第二時中學係睇有無體育比賽獎項,到時參加幾個,唔駛要咁多興趣班。我兩個小朋友每月係6000 補習加學琴。無其他。上B1尾中學

伯爵府

我係你一定照返工,最多轉工
我冇你咁高人工,一個仔,一個工人,仔升小二後轉工返半日,從來冇補習,升咗B1頭中學
其實陪養咗佢自己搞掂自己功課溫習,你轉唔轉FTM都得
不過我覺得可以cut一個工人,等佢哋自理番,可能都ok

洋房

呢個時勢唔好亂嚟, 諗清楚先好做決定呀

大宅

搵到五萬蚊,我一定唔會quit! 尤其是如果兩個工人都做得幾好..錢又冇幫手又冇到時一定壓力好大

大宅

回覆 小艾美 的帖子

當你轉左FTM,cut晒兩個工人同個女既補習興趣班 , 加 自己打理屋企大小事務後, 最終你可能都係得番一個鐘 湊小朋友 & 睇功課溫習。如果是我, 我一定唔會quit

大宅

其實兩個小朋友, 佢地宜家都係屋企上zoom...如果無工人, 就算你quit左份工, 都未必有時間跟到功課, 因你要一打二....除非回復正常面授, 兩個都返晒學, 否則, 宜家quit, 作用真係唔大.

建議睇下疫情發展再決定.

男爵府

我都係心大心細想quit 份工,我有兩個讀緊小學嘅小朋友,原因係想跟好啲佢地嘅學業。因為疫症下停課又復課又返得半日,成績真係差咗。
我自己諗,寧願搵少啲,辛苦啲,但換嚟可以陪伴小朋友多啲。
諗來諗去,真係好掙扎

男爵府

五萬元收入真係唔少, 可唔可以同公司傾返少啲工作時數, 收少啲人工, 或者彈性家居工作之類

男爵府

背景

我兩個小朋友,k3 & pn,我係ftm,冇工人,俾個心理準備你,一腳踢湊兩個仲要教功課,家頭細務我做絕大部份,老公放假會幫手,真係唔係一般嘅辛苦!特別而家停課,全日對住兩個細路,日日屋企打杖咁,呢個又叫媽咪嗰個又叫媽咪,上zoom乜都學唔到,全部我教,做埋老師嗰份,冇興趣班,畫畫、彈琴興趣班導師都係我做埋(小朋友仲細就可以,小朋友大咗都係應該搵專業老師)!
但係我覺得辛苦值得嘅,我同小朋友關係好close,學習進度跟得足,唔因為停課而咩都冇學咩都唔識,同埋我老公係欣賞我湊得小朋友好,呢點係令我有滿足感。
最重要係咩嘢能帶俾你滿足感同幸福感。

琥珀宮

背景

當年有左就已經諗住自己湊,計過私己錢夠比外家家用及自己小量使費幾年,老公又支持就quit左份工
冇諗太多野
同埋你自己係係自己嘅角度睇,定係細路嘅角度睇,如果係因為份糧,咁就唔使講,繼續返工,如果係係細路角度出發,就一定係ftm, 仔女出世由阿媽照顧成長,根本就係天經地義嘅事

男爵府

乜你老公搵6萬好似養家咁忟水?講返正題,兩個工人又有興趣班,生活質素咁高,我一定唔會quit。留多個錢傍身,將來大把嘢選擇

珍珠宮

回覆樓主:

搵pt啦
又搵到d 又夠時間睇小朋友

複式洋房

回覆樓主:

可唔可以試下自己一個湊兩個幾日?工人姐姐放埋假(唔幫手) ,睇下感覺如何先決定。
外家唔支持,到時都又唔叫得外家幫手,難免有說話聽。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔會quit, 漫漫長路... 40歲後又要為退休打算... 除非C6搵好多唔洗憂啦...

首頁

尾頁

跳至