跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教一下,本人離開加拿大超過15年,小女喺香港出世,亦已幫佢申請到加國護照,但丈夫不是加藉,如果現在考慮回加,請問1) 小女在加可否讀政府學校抑或只可以讀私校
2) 小女只有護照,回加後有什麼證件要申請?
3) 因沒有納稅,本人及小女是否不能享有加國醫療福利

大宅

桃 發表於 20-10-18 17:40
想請教一下,本人離開加拿大超過15年,小女喺香港出世,亦已幫佢申請到加國護照,但丈夫不是加藉,如果現在 ...

(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆 的帖子

小朋友係香港申請左入加藉未?

別墅

回覆 Cherry315 的帖子

只申請了加拿大護照, 其他證件未

大宅

桃 發表於 20-10-19 11:26
回覆 Cherry315 的帖子

只申請了加拿大護照, 其他證件未

你應該申請咗公民才可申請加拿大
passport
你查下應該有張紙証明係公民㗎

別墅

回覆 gin-mom 的帖子

不太明白你意思,我小朋友已申請了一張certificate,後來再申請了加拿大護照

大宅

桃 發表於 20-10-20 00:13

不太明白你意思,我小朋友已申請了一張certificate,後來再申請了加拿大護照 ...

那張certificate就係証明小朋友係加藉

別墅

明白,謝因本人已離開加拿大超過15年,現在我問題係
1. 如果我地回流番去,我女可否選擇讀public school
2. 回加後有什麼文件要幫女兒申請
3. 因沒有繳税,回加後是否沒有社會福利

大宅

桃 發表於 20-10-20 08:48

明白,謝因本人已離開加拿大超過15年,現在我問題係

本人上年回流加拿大,情況同你差不多,回覆如下:
1. 你女兒可以申請入讀public school
2. SIN card & health card
3. 如果你女兒是加籍,可以申請牛奶金。但你轉為resident,夠要報稅及報全球收入、海外資產等

大宅

BabyCannan 發表於 20-10-24 08:28
本人上年回流加拿大,情況同你差不多,回覆如下:
1. 你女兒可以申請入讀public school
2. SIN card & he ...

本人也是差不多情況,如配偶不是加藉、亦暫時不去加拿大,我和兒子先過去,是否不是加藉的配偶也需要報加拿大稅?謝謝分享!

別墅

回覆 BabyCannan 的帖子

明白,謝謝回覆不好意思,還有一個問題,本人當初離加時,我都已忘記自己有無declare為non residents, 如現在再回去或申請配偶團聚,有沒有問題?

大宅

sandrah 發表於 20-10-24 18:01
本人也是差不多情況,如配偶不是加藉、亦暫時不去加拿大,我和兒子先過去,是否不是加藉的配偶也需要報加 ...

不是加藉是不用報稅的,但當計算應享有福利,如牛奶金,CRA都需要知道你配偶的收入,才能計算到當年度所得牛奶金金額,所以在申請牛奶時,是需要申報配偶收入所得的

大宅

桃 發表於 20-10-25 08:35

明白,謝謝回覆不好意思,還有一個問題,本人當初離加時,我都已忘記自己有無decl ...

如果你當年離開加拿大有正式申報declare non resident,就唔怕回流後CRA追你數。但如果沒有申報過,當你再報tax return,唔排除CRA會問返你轉頭,但其實只要你能夠證明你呢段時間,真係同加拿大沒有任何聯繫,並回覆CRA,聽說問題也不大。

大宅

BabyCannan 發表於 20-10-26 11:24
不是加藉是不用報稅的,但當計算應享有福利,如牛奶金,CRA都需要知道你配偶的收入,才能計算到當年度所得 ...
明白,謝謝BabyCannan!想問如小朋友是加拿大公民,及加藉媽媽有報稅便可,不是加藉爸爸便不用報稅,小朋友也可以入公校免學費嗎?(小朋友可以不申請牛奶金)

大宅

sandrah 發表於 20-10-26 11:51
明白,謝謝BabyCannan!想問如小朋友是加拿大公民,及加藉媽媽有報稅便可,不是加藉爸爸便不用報稅,小朋友 ...

只要有地址證明,小朋友又是公民,當然可以申請入讀公校,而公校是免費的。我聽過多倫多甚些地區在申請入學時,家長需要出示報稅表,但我所住嘅地區就沒有這個要求。至於爸爸是不是加國公民,對小朋友申請入讀公校,絕對沒有影響。

大宅

BabyCannan 發表於 20-10-26 12:28
只要有地址證明,小朋友又是公民,當然可以申請入讀公校,而公校是免費的。我聽過多倫多甚些地區在申請入 ...

明白,謝謝BabyCannan!

別墅

你小朋友幾大?回流後佢容易適應嗎?你是Vancouver 定Toronto ?

別墅

謝謝回覆

大宅

桃 發表於 20-10-28 23:18

你小朋友幾大?回流後佢容易適應嗎?你是Vancouver 定Toronto ?

我小朋友15歲和11歲,上年決定回流,係因為大囝要讀grade 9。對小朋友來說,適應並唔困難,不過今年3月開始停課,反而令讀grade 5 嘅細囝在學習上停咗落黎。今年開學,我選擇比小朋友in person 上課而唔係virtual learning, 佢開心咗好多,因為佢喜歡在這裡返學。

我沒有選擇去Vancouver or Toronto,我哋揀咗Ottawa。我去Ottawa主要因為我有親人响呢度,加上小朋友已經初中,如果帶佢哋去Vancouver / Toronto,我怕到時佢哋嘅普通話會好過英文。他們在Ottawa,相對中國人比較少,在學校就算有中國人同學,佢哋會覺得講中文好醜,所以唔會講。在Ottawa可以幫忙小朋友認識主流嘅加拿大社會,但對大人黎講呢度比較悶

大宅

回覆樓主:

我返左香港超過二十年,想帶小朋友回流讀書,如果香港有物業保留,是否一樣要伸報

首頁

尾頁

跳至