自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

只係有感而發,我見工最盡都係去到 2nd in,大女當年考k,多數一take過,而家唔少名幼都要二面,今年細女考小一,入咗一個考小一gp,成個氣氛打仗咁,今朝勁多congrats msg,以為有人得咗,原來都仲係3rd in未係收... 難為了家長、小朋友...

珍珠宮

3rd in考乜㗎?

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 yurijm 的帖子

in 家長

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我見過5輪,朋友問我係咪見ceo
小一考幾多輪,報名前已知,每間學校有自己制度,只能接受
至於點解咁多輪,我自己做過pta,都明白少少。當一間學校去到5、6千人報名,第一輪2、3日做晒,其實係好好好吃力,學佢地話齋面試日放工時老師都腳軟,停在每個小朋友身上時間可能只有1、2分鐘
想見晒所有申請人,但又想每人都俾足夠時間,就有取捨了

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

哈哈 我知你講邊間
人地名校就算in 4 rounds 都大把人報。

wcpcelia    發表於 20-11-23 16:05

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-11-21 13:05
我見過5輪,朋友問我係咪見ceo
小一考幾多輪,報名前已知,每間學校有自己制度,只能接受
至於點解咁多輪, ...

有啲學校一take過,有啲學校去到三面,係咪後者啲學生叻過前者好多?我都明白呢啲係學校嘅制度,家長只可揀報定唔報,只係倒返轉諗,家長都係為咗俾好啲嘅教育小朋友,k3 呢一年,唔少人好似坐過山車咁,心情大起大落,鄧佢地辛苦啫⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我都有報呢間三面,疫情影響佢既面試已延後左三個月,而家又開始爆,佢或者連第一面都未知點算,我估佢而家諗緊對策,或者未能三面

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 20-11-21 13:25
有啲學校一take過,有啲學校去到三面,係咪後者啲學生叻過前者好多?我都明白呢啲係學校嘅制度,家長只可 ...

越係活動教學,越要揀學生(恕我講得白)
傳統校,單方向溝通,老師一直講,學生各自修行,最緊要坐得定,自己顧自己
活動校,要靠學生互相interact去領悟,如果一班都無反應/唔投入/無興趣自學,或者太騷擾秩序,好難成事。倒轉如學生求知慾強舉一反三,成班嘅學習成效都會提高
所以唔同類型嘅學校在「揀」學生時亦有分別的,要求唔同,教嘅過程唔同,如學生錯配學校,大家都慘
所以睇得透嘅家長,會明白小一面試整件事雖然奔波,但的確係一個好好地了解自己孩子強弱同長短處嘅機會

翡翠宮

牛年勳章

無計,太多人爭,亦都太多勁人
雖然in 3 round 真係人都癲,但如果可以喺心儀學校讀6 or 12年,尼一刻既辛苦都係值得既

翡翠宮

牛年勳章

我哋大人見工,1st in都唔會有五六千人,揀過CV先call interview

如果學校揀過portfolio 先選人1st in,到時又好多家長話唔公平了

伯爵府

回覆樓主:

某男校,我覺得入到第三round 既學生已經好叻仔,無奈學位有限,校長再班叻仔中選出有眼緣的學生或者佢覺得家庭support 得比較好的學生

王國長老

C.Humphrey 發表於 20-11-21 14:05
我哋大人見工,1st in都唔會有五六千人,揀過CV先call interview

如果學校揀過portfolio 先選人1st in,到 ...

對,本質上不同
如見工係人申請都見,睇怕見半年都見唔完

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-21 14:55

對,本質上不同

一間有3rd in or above既學校大家依然趨之若鶩,就知一定有佢既吸引之處。玩得直私尼個遊戲,除咗實力、運氣外,心理質素都好重要!

珍珠宮

feifei_baby 發表於 20-11-21 12:55
只係有感而發,我見工最盡都係去到 2nd in,大女當年考k,多數一take過,而家唔少名幼都要二面,今年細女考 ...

應該係DB

翡翠宮

牛年勳章

Acaciacacia 發表於 20-11-21 15:05
應該係DB

樓主話細女喎

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 20-11-21 15:08
樓主話細女喎

噢,誤會了因為今日DB都揭曉進入第三輪面試的消息。
利申:有親戚報咗呢間

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我女考嗰年有間又係咁,我地報左但1st in都無去

如果最後唔收真係晒時間

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

In4次先入到嘅,有啲家長會覺得勁啲囉
不過入到名校係唔係等於……
想認識多啲屯門友