想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

覺得Ivf 放胎後的時間會過得很慢,因為等待的時間很慢,我放了一個Day 5胎。我食中藥食到放胎後就停了。

Day 0(放胎日)
放胎超快,一啲都唔痛,醫生還說她放胎位置很精準。放胎後,瞓了大概半小時後起床離開,搭Uber返屋企,醫生話不需要瞓床,按平時就可以了。但我也選擇回家後瞓床了1小時,然後煲劇,看看網上的Ivf 文章,沒有什麼感覺。每晚也會用艾葉浸腳。艾葉可以有安胎的作用。

Day 1:
根據醫生的安排繼續打針、塞藥、食藥。今天也留在家看電視,因為唔想自己諗太多,亦都係冇感覺。每天也食一隻雞蛋。

複式洋房

Day 3:
仍然冇感覺,開始有少少擔心,因為網上比較多人說會有針痛,胸痛或M 到的感覺。當然亦都好多人話冇感覺也成功,所以同自己講感覺不能作準。雖然話唔諗,但好難真係唔諗。

Day 5:
覺得胸有點刺痛的感覺,一切照常返工,照顧女兒。

Day 6:
晚上的時候,抹到有血,好驚係咪period 到時,但計返今天大概係day 11 (day 5 胎+今天day6), period 應該唔會咁早到,何況我塞緊藥,我想有機會係著床血!我祈求只係少少血,瞓床一小時,冇血了,心反而定了。

複式洋房

Day 8:
有M到時feel ,胸有刺痛的感覺,還有三天就可以驗了。冇諗過偷驗,因為唔知會唔會有藥物影響,唔想自己諗太多,亦也沒有驗綠D,因為驚自己太緊張。

Day 11:
驗孕成功了

複式洋房

放胎前我也有每天做運動,我一星期按一次摸,讓身體血氣運行,主要係想推淋巴,唔想自己太肥,因為放了之後好耐都唔可以做運動。我女兒之前早產,所以我會比較小心。睇中醫也少不了!
所有呢啲活動胎後就停了.

別墅

回覆 gigilamyg 的帖子

恭喜曬!!你搵邊個醫生做IVF啊?

複式洋房

kkawing 發表於 20-12-3 12:57
回覆 gigilamyg 的帖子

恭喜曬!!你搵邊個醫生做IVF啊?

藍寶梅醫生,佢係快人快語嗰種醫生,佢會因應你的情況作出調整,手勢好好。我自己就鍾意呢類型醫生。

複式洋房

gigilamyg 發表於 20-12-3 13:05
藍寶梅醫生,佢係快人快語嗰種醫生,佢會因應你的情況作出調整,手勢好好。我自己就鍾意呢類型醫生。
...

想問樓主搵藍醫生做ivf成個過程大概幾錢?我都諗住黎緊做ivf, 不過我仲諗緊的仁安搵董醫生定寶德藍醫生好。同埋如果搵藍醫生做要唔要早幾個月預約定?

複式洋房

ahcato 發表於 20-12-3 18:31
想問樓主搵藍醫生做ivf成個過程大概幾錢?我都諗住黎緊做ivf, 不過我仲諗緊的仁安搵董醫生定寶德藍醫生好 ...

我之前也是諗緊搵董醫生還是藍醫生,我兩個都有排,排到邊個先就睇邊個,我相信兩個也是好醫生。時間唔等人,如果想做Ivf,最緊要係快啲開始,始終未必第一次就會成功,你最好開始睇定中醫,調理身體先。

自己淨係睇過藍醫生,藍醫生係比到你信心,而最緊要係,佢真係成功!根據其他媽媽試過,董醫生也是好醫生!

大概10至15 萬一次,好睇你要抄幾多次卵。

複式洋房

gigilamyg 發表於 20-12-3 22:02

我之前也是諗緊搵董醫生還是藍醫生,我兩個都有排,排到 ...

好的,我上網都睇過藍醫生d短片,比人感覺係好醫生,所以我都諗緊,如始終兩間價錢都差唔多。另外想問下你,你打針係自己打定去診所打?

複式洋房

ahcato 發表於 20-12-3 22:10
好的,我上網都睇過藍醫生d短片,比人感覺係好醫生,所以我都諗緊,如始終兩間價錢都差唔多。另外想問下你 ...

自己打,基本上藍醫生診所唔會幫你打,因為打針通常都在晚上。

複式洋房

gigilamyg 發表於 20-12-4 08:15
自己打,基本上藍醫生診所唔會幫你打,因為打針通常都在晚上。

好的,唔該晒樓主

別墅

想問下你係放雪藏胚胎嗎?
我今日都係寶德黃醫生抽左卵,但醫生話我唔適合放鮮胎

複式洋房

jj0418 發表於 20-12-4 13:07
想問下你係放雪藏胚胎嗎?
我今日都係寶德黃醫生抽左卵,但醫生話我唔適合放鮮胎
...

我放雪胎,其實雪胎比鮮胎成功率更高(外國有好多 statistics 也這樣的),不要浪費最好卵子。加油(emoji)

別墅

gigilamyg 發表於 20-12-4 13:32
我放雪胎,其實雪胎比鮮胎成功率更高(外國有好多 statistics 也這樣的),不要浪費最好卵子。加油(emoji) ...

而家好緊張呀。。。唔知培植成點。。好驚無粒岩用(emoji)

大宅

請問由睇醫生到成功懷孕需時要几耐?

別墅

gigilamyg 發表於 20-12-3 09:04
Day 8:
有M到時feel ,胸有刺痛的感覺,還有三天就可以驗了。冇諗過偷驗,因為唔知會唔會有藥物影響,唔想 ...

恭喜你

複式洋房

converter 發表於 20-12-4 20:36
請問由睇醫生到成功懷孕需時要几耐?

那就要看看你抽幾多次卵,如果正常,第一個月抽卵,下一個月可以放,然後看看自己有否懐孕

複式洋房

jj0418 發表於 20-12-4 16:53
而家好緊張呀。。。唔知培植成點。。好驚無粒岩用(emoji)

明白!等成績表的心情

複式洋房

Kit1004 發表於 20-12-4 21:54
恭喜你

謝謝你,我也有很多經歴才成功的

別墅

gigilamyg 發表於 20-12-4 22:46
明白!等成績表的心情

唔記得左恭喜你。。希望成為同路人(emoji)

首頁

尾頁

跳至