夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

結婚應該是開心,但好似是問題的開始比較多。兩個人一齊,係會越嚟越好?定係越嚟越差,如果覺得越嚟越差,係咪應該要離婚?

大宅

Ruthie 發表於 20-12-3 12:36
結婚應該是開心,但好似是問題的開始比較多。兩個人一齊,係會越嚟越好?定係越嚟越差,如果覺得越嚟越差, ...

婚姻關係會如何其實喺結婚嗰日之前已經可以知道。

好多人為結而結,結婚嘅推動力都係基於現實上嘅考慮:

“年紀大喇,有個可以結嘅嫁咗先喇,都叫嫁過呀”

“如果唔同佢結,可能以後都搵唔到更好嘅,是但喇”

“對方(經濟)條件好,其他嘢將就啲喇”

“拍咗咁耐而家話散好唔捨得呀”

“可能結咗婚(之後會話可能生咗仔)佢會對我好啲呢”

“屋企/朋輩有壓力,結就結”

而將大家其實真係夾唔夾,愛唔愛對方放喺次要位置。

咁嘅婚姻,好似聽消息買股票咁輸多贏少。

大宅

我覺得同居好. 要生仔先結婚.

如果要生仔結婚, 都同居試下先. 容乜易老公有鼻寒, 或者唔做家務不特止同搞到成屋亂糟糟.
咁應該可以避免好多悲劇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

結婚應該是開心,但好似是問題的開始比較多。兩個人一齊,係會越嚟越好?定係越嚟越差,如果覺得越嚟越差, ...
對...........對事情都唔一樣,有時需要時間磨合.

男爵府

英文誓言有句「for better or worse」,總會有上有落,如果一走下坡就選擇離婚既話真係離十次都唔夠。兩個人應該同心經歷婚姻既高低,冇人會一帆風順。

男爵府

以下張圖好適合形容我既情況

你估我唔到    發表於 20-12-16 10:45
858D    發表於 20-12-6 10:50
anna59    發表於 20-12-3 17:43

大宅

sugerlucy 發表於 20-12-3 17:36
以下張圖好適合形容我既情況

全中全中全中!

大宅

如果一有問題就覺得要離婚嘅話咁咪好多人都離婚.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一開始會多問題產生
始終2人背景、習慣不同,性格需磨合
有問題出現要盡快解決
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆 Ruthie 的帖子

兩個人係要有問題 唔結婚都會有問題架啦 結婚後係面對生活模式唔同左 但反而溝通多左開心左

珍珠宮

剛婚姻是學習經營一段嶄新關係的開始。
如果經營夥伴難於合作,溝通無功效,結果是不斷投資,就不斷虧本多,回饋少。例如我於前夫的婚姻。
如果遇上個夾得來的,就會好似穩定股票咁,雖然起起伏伏但幅度小,漸漸在增值。我與現任先生的婚姻就是如此。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

婚姻生活當然係開心,日子耐咗大家唔好用老馮嘅心態覺得對方明或知道,每個人處理同一件事時都會因應環境唔同而有所改變,兩人要溝通好,拎時間一齊討論先有好處

子爵府

如果對的人, 是開心, 一對夫婦, 大家一起為頭家著想, 不應是只得一方努力.

子爵府

我自己係結婚時問題開始,一樣一樣解決,到而家係開心,當然有時都會有問題發生,婚姻吾會一帆風順,會有風浪

男爵府

我反而認為唔係結婚令問題開始,而係有小朋友。我同C6 結婚10 年先生小朋友,之前10 年一年都唔鬧到一次交,自從小朋友出世之後真係一個月已經鬧10 次交。

別墅

那是為了什麼
嗌交?

別墅

回覆樓主:

Del

侯爵府

crystal媽咪 發表於 20-12-4 13:18
一開始會多問題產生
始終2人背景、習慣不同,性格需磨合
有問題出現要盡快解決

男人唔喺甘諗
遇到有問題,而妳提出解決問題令佢煩惱
妳就喺製造緊問題逼佢面對

最後妳先喺令佢討厭煩惱一方
結果.......

如: 婆媳/住屋

Charsss    發表於 20-12-11 03:39
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

Huuu 發表於 20-12-10 19:42
男人唔喺甘諗
遇到有問題,而妳提出解決問題令佢煩惱
妳就喺製造緊問題逼佢面對

我前夫就係咁,我提出一齊傾,佢話我做乜小事化大?唔傾咪無事囉!
吹脹

侯爵府

858D 發表於 20-12-6 10:48
剛婚姻是學習經營一段嶄新關係的開始。
如果經營夥伴難於合作,溝通無功效,結果是不斷投資,就不斷虧本多 ...

女人的經營成本比較高

所以有好多男人話走就走,事實男人三十一支花而已還有好多廿歲妹妹仔貪佢哋財政能力比同齡高

所以女人拍拖搵老公要好小心……
如果他本性會把自身的利益、慾望、快樂凌駕於你的之上。

妳就要好好思考佢想從妳身上得到啲咩,外表,女家家底,妳的人脈網絡……妳會否用完即棄……
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁

尾頁

跳至