自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女大個女喇, 新屋諗住等佢自己一間房, 不過佢話間房唔要就咁白色, 想要有唔同顏色咁, 真係覺得佢老豆咩都識咁…有冇人有咩簡單方法可以油到又新學油都可以成功呀?

男爵府

kitkitma-11 發表於 21-1-29 23:12
阿女大個女喇, 新屋諗住等佢自己一間房, 不過佢話間房唔要就咁白色, 想要有唔同顏色咁, 真係覺得佢老豆咩都 ...

其中一幅牆做唔同色佢自己揀
其他做番白色光猛d

伯爵府

回覆樓主:

牆身黄色,木色床配白色櫃

男爵府

白色撞粉色 最簡單

象牙宮

阿女大個女喇, 新屋諗住等佢自己一間房, 不過佢話間房唔要就咁白色, 想要有唔同顏色咁, 真係覺得佢老豆咩都 ...

加个 励志墙贴纸墙纸自粘

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

油乳膠漆唔難,我每隔三幾年就油

珍珠宮

回覆樓主:

3面牆淡黄色,一面牆鮮黄,當時仔鍾意黄色

珍珠宮

333s 發表於 21-1-29 23:25

好係好,不過香港家長不會貼簡體字的

子爵府

去youtube , 找油油的影片. 多睇不同影片的油油方法. 最簡單去日本漆買現成用品(批灰).我都係自己起舊油漆底, 油底漆, 補灰, 批灰,油sealer(底漆), 油二至三層面漆, 最後用沙紙磨滑牆身.

不過, 自己油油, 可能日子要耐d, 因為自己不是大師父, 我也不能要求太高. 如果有要求,還是比$找人油.

不過, 首要條件係新屋牆身的質素如何?

珍珠宮

原來你係問點"髹"油,睇標題仲以為你問喺小朋友房點油燈添

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢響點樣有唔同顏色? 每幅牆唔同色? 定係一幅牆有多種顏色?

yt有好多基本教學可以跟住學.

我用膠紙(唔知中文名叫乜, 2節手指咁寛, 唔係太痴) 貼住牆角交界既線, 咁由到牆邊時唔怕d 油 hi 到另一幅牆, 等d 油乾左可以搣走條膠紙.

如果想牆身份兩隻色, 我只係簡單咁上下分兩隻色, 先畫條水平線或用筆點幾個水平位, 之後都係點膠紙, 油完一邊乾左之後再油另一邊..

子爵府

回覆樓主:

會唔會考慮貼牆紙,淘寶有好多款,有淨色,有圖案,我DIY貼晒全屋翻新都唔洗2000,好易貼,好好玩

水晶宮

全白色光猛

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

房唔大的話建議一幅牆油喜愛顔色,其他油白色

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 kitkitma-11 的帖子

白底,貼牆貼紙都好睇呀!鐘意咩貼咩

別墅

回覆 kitkitma-11 的帖子

油做特色牆, 叫做有d色唔會好齋咁...你問下你女收唔收貨 https://www.youtube.com/watch?v=eSCzM_Yu61Y

uglytwins    發表於 21-1-31 00:02

象牙宮

謙仔媽咪 發表於 21-1-30 08:40
會唔會考慮貼牆紙,淘寶有好多款,有淨色,有圖案,我DIY貼晒全屋翻新都唔洗2000,好易貼,好好玩
...

難貼不?

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至