自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

小朋友都6歲大,應該唔關產後脫髮事
由2019年尾開始,有脫髮問題,試過唔同方法,轉左數10支洗頭水、睇中醫、食西藥supplement、搽生髮水,講得出都做過,都冇改善過,好崩潰,好唔開心

白頭髮越出越多,髮界好闊,見頭皮肉,
髮量少左一半都有,頭髮好薄

洗頭、吹頭都甩成70、80條
梳頭又甩10幾20條
用手抓下d頭髮都甩10幾條
每日甩過百條頭髮
我究竟發生咩事
好沮喪,唔想見親朋戚友

近呢1年壓力非常之大,我覺得係情緒壓力導致,但問題係我控制唔到d壓力,放鬆唔到

見到甩頭髮咁西利,壓力更加大,情緒長期處於低谷
懇求解決方法
究竟係咪冇得救了?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

工作壓力嗎? 如果係嘅,可以轉換工作環境嗎?

禁止訪問

牛年勳章

子爵府

hand_hand 發表於 21-2-17 15:38
由2019年尾開始,有脫髮問題,試過唔同方法,轉左數10支洗頭水、 ...

有冇睇e生?

琥珀宮

由2019年尾開始,有脫髮問題,試過唔同方法,轉左數10支洗頭水、 ...

壓力導致肝虛,試過太大壓力出多左白頭髮,最得人驚係就算壓力過後白頭髮繼續生,冇變返黑,後來長期食黑芝麻先有改善

珍珠宮

換左個中醫,大左幾年, 去調理,無大病,食完藥

係去厠所先起到身, 食完外賣要即瞓,根本生活唔到

唔食返而好d好想問佢個牌, 用幾錢買返黎

政府醫院中醫

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

請問JM 大約幾歲?30幾?40頭?
有冇相睇,我上年十月脫髮,現在已經改善了!可以分享比你

男爵府

我分享我自己的經驗係可能同吸收唔夠蛋白質有關
我之前都有脫髮問題, 咩維特健X, 去做養髮療程, laser療程...都試過, 冇咩用, 後來上網搵下資料, 發現原來唔夠BIOTIN呢樣營養素會導致脫髮, 於是係IHERB又買黎試下. 結果都甩少左好多,都少左一半, 但對比正常黎講都叫多, 諗住可能人老就係咁, 我都步50, 咁keep住食甩少左就算 (唔好叫我介紹牌子, 係IHERB search Biotin就會搵到, 應該隻隻都差不多, 好平百幾二百蚊一樽食幾個月)

我不嬲有運動和控制飲食習慣, 有計卡路里和營養吸收, 蛋白質都有食到自己體重1.1-1.2g per kg per day, 所以冇諗過唔夠蛋白質, 但係因早排想操肌, 所以食蛋白質食到 2.0g per kg per day, 神奇的事就出現...就係甩少好多頭髮, 真的少很多, 所以可能有機會唔夠蛋白質.

當然壓力問題都要解決, 因壓力會導致身心好多問題呀!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

smartcash 發表於 21-2-17 16:18
我之前都有脫髮問題, 咩維特健X, 去做養髮療程, laser療程. ...

想問下你食Biotin幾耐開始有效果?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你有冇睇下醫生,搵出脫髮原因先?
每日甩過百條真係好嚴重

公爵府

我前幾年都同你差唔多 我係冇咩壓力都甩,後來用番皂洗頭就好返9成

賭神    發表於 21-2-17 16:44

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-2-17 15:42
工作壓力嗎? 如果係嘅,可以轉換工作環境嗎?

上司壓力都頗大,但唔係話轉工就轉工
另外小朋友學業問題壓力更大

男爵府

Elena.koo 發表於 21-2-17 15:46
要從問題根源著手解決,壓力來源係咩?有無辦法減少或避開,如果係工作,好似樓上講咁試試轉工會唔會改善 ...

上司壓力都頗大,但唔係話轉工就轉工
另外小朋友學業問題壓力更大
所以根本唔知點減壓

男爵府

chelsea_jbb 發表於 21-2-17 15:49
有冇睇e生?

淨係睇過幾個中醫,都係話肝虛脾弱,但唔覺有改善

男爵府

mandy952 發表於 21-2-17 15:51
壓力導致肝虛,試過太大壓力出多左白頭髮,最得人驚係就算壓力過後白頭髮繼續生,冇變返黑,後來長期食黑 ...

白頭髮都話可以染,但甩頭髮真係唔知點算,點樣可以生髮

男爵府

Cathy1121 發表於 21-2-17 16:16
請問JM 大約幾歲?30幾?40頭?
有冇相睇,我上年十月脫髮,現在已經改善了!可以分享比你
...

30頭乍,你話死唔死
請問你係點改善

男爵府

smartcash 發表於 21-2-17 16:18
我之前都有脫髮問題, 咩維特健X, 去做養髮療程, laser療程. ...

我今日買左一隻sugar bear hair, 佢話有biotin、維他命B同多種對頭髮有益既維他命
希望有幫助

另外之前又聽人講唔夠蛋白質所以脫髮,又去食蜂皇漿丸,食左未夠一個月,唔知有冇效

我已經樣樣都去試,但都唔見有署光
好絕望

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-2-17 16:22
你有冇睇下醫生,搵出脫髮原因先?
每日甩過百條真係好嚴重

睇過幾個中醫,但都唔覺得有幫助
西醫就未睇過,因為好驚副作用

男爵府

sze_mark 發表於 21-2-17 16:27
我前幾年都同你差唔多 我係冇咩壓力都甩,後來用番皂洗頭就好返9成

前排學人用,但甩得更加多

侯爵府

hand_hand 發表於 21-2-17 16:40
30頭乍,你話死唔死
請問你係點改善

無論如何,都要保持頭皮乾淨,即係唔好油

首頁
12345...15

尾頁

跳至