自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚟緊會係公立做半切,
想問下各位幾個問題。1. 做完手術初期會唔會影響講嘢?大概幾耐先會正常?
2. 身體會唔會有任何影響?eg. 身體差咗,易肥,脱髮個d
3. 做手術前後有冇咩要特別留意?
感激大家!

男爵府

kbhaha 發表於 21-3-16 15:04
嚟緊會係公立做半切,
想問下各位幾個問題。1. 做完手術初期會唔會影響講嘢?大概幾耐先會正常?
2. 身體會 ...

我上年11月已全切,而家每天食1粒補充劑,沒有突肥,傷口經過差唔多4個月開始淡色,本面唔痛但內面仲有小小痛,要摸先會感覺到小小痛,醫生話有些人要經過1年或半年內傷口先會好哂,不過都有小小扯住感覺,不過都不是大問題,明白做手術前一定會緊張,唯有我安慰妳要放鬆心情,真的一句由入手術室到出番黎,係好快就完成,醒後簡直都唔知做左,我做時因結節太大生到去鎖骨,醫生仲話有機會要開胸,感恩最後唔使,做了3小時22分鐘,所以jm妳唔好咁驚,呢度好多jm會支持妳的,將來做完有空就分享下吧

大宅

回覆 Abull 的帖子

好多謝你啊,令我放心咗d!始終手術我都有d驚,同埋我本身係手術後兩星期有個重要meeting,聽人講手術後初期把聲會有影響,所以都想問下。

伯爵府

我都會月尾入私家割一邊, 我都聽過話會聲沙, 希望只係短時間聲沙. 我係因為經常有水泡, 2年抽針抽咗3次, 把心一橫割咗去.

wcpcelia    發表於 21-3-17 11:54

男爵府

kbhaha 發表於 21-3-16 17:21

好多謝你啊,令我放心咗d!始終手術我都有d驚,同埋我本身係手術後兩星期有個重要meeti ...

我一做完手術個晚,醫生黎睇過我,即刻叫我試聲俾佢聽,我沒有失聲,只是開頭個幾兩個月上唔到高key,會偶有最後隻字走音,但而家已正常了,未必會傷到聲帶的,我好明等做手術一定會緊張,不過我話俾妳知原來我上次做的病房中都有3個等做,其實原來香港地有咁多女人要全切甲狀腺或半切,有啲係因甲高,有啲係因結節問題,總之我只可叫妳relax啲,一定會渡過康復的。

大宅

回覆 chanwendy 的帖子

希望大家一切平安!我係照到成5點幾cm,抽針又抽唔到,所以要切。

瑪瑙宮

2016 威院做左半切, 聲帶無事 (醫生話過有機會影响聲帶, 如果有此問題, 佢都唔知要幾耐復完, 人人唔同). 抖左九日開工, 攰同埋精神差些. 慢慢會好.

大宅

好,多謝你!!!

男爵府

kbhaha 發表於 21-3-16 17:32
回覆 chanwendy 的帖子

希望大家一切平安!我係照到成5點幾cm,抽針又抽唔到,所以要切。 ...

我照到是約4cm,不過應該有多粒,而且生落左,抽針話良同照過CT scan,但始終要切出黎驗先知是好定壞,我都係做完手術兩星期後覆診,醫生第一句就話恭喜妳,是良性的

珊瑚宮

Abull 發表於 21-3-16 17:38
我照到是約4cm,不過應該有多粒,而且生落左,抽針話良同照過CT scan,但始終要切出黎驗先知是好定壞,我都 ...

男爵府

回覆樓主:

傷到聲帶就聲沙,傷到副甲狀腺好似會缺鈣,當年我係私家做全切,星期五入院做,星期六出院,星期一返工了,放鬆D心情,其實冇乜野架,願你一切安好,順順利利

男爵府

可以買定頭髮乾洗劑, 膠布, 除疤貼。同埋出院貼的那塊膠布唔係完全防水的, 洗澡要小心一點。
祝一切順利!
btw, 如你唔介意, 頭髮乾洗劑(用過)同膠布(買多咗)可以送給你, 如需要請pm我

大宅

回覆 tamama2007 的帖子

多謝你!不過唔洗啦,乾洗噴霧我有瀏海平時都有用開

大宅

多謝各位手術成功嘅分享都令到我冇咁驚!希望大家都身體健康

大宅

想問下公立大概手術前幾日要入院? 同埋約麻醉師係點? thanks!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都俾醫生叫做半切,我都仲考慮中

男爵府

kbhaha 發表於 21-3-16 21:26
想問下公立大概手術前幾日要入院? 同埋約麻醉師係點? thanks!

流程大約係:
約手術日期,手術日期前會另有日期見醫生同麻醉科醫生。手術前2天交唾液樣本,手術當日凌晨開始禁食,當天早上入院。

大宅

回覆 tamama2007 的帖子

唔該晒你!

男爵府

tamama2007 發表於 21-3-16 22:24
流程大約係:
約手術日期,手術日期前會另有日期見醫生同麻醉科醫生。手術前2天交唾液樣本,手術當日凌晨開 ...

術前見完醫生等幾多日做手術?手術即日出院定要住住一晚?

用戶要求終止服務

牛年勳章

黯然銷魂 發表於 21-5-6 22:54
術前見完醫生等幾多日做手術?手術即日出院定要住住一晚?

手術要預住三四日醫院,唔可以即日。排幾耐留返比其他 jm 答你。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至