自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

.............

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

RIP

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

【太魯閣出軌】驚悚畫面!車廂「像豆腐一樣被切開」 一半不見了

台鐵太魯閣號被滑落的工程車迎面撞擊,現場照片陸續曝光,位在隧道內的其中一節車廂,「像豆腐一樣被切開」,半節都不見了!台鐵表示,無法理解工程車為什麼會出現在主線上,正全力搶救並盡快釐清事發原因。

台鐵局通報,408次太魯閣號(樹林往台東)在今天上午9點28分於崇德=和仁間東線(k51+250)發生出軌事故,其中第2、3節車廂出軌、3至8節卡在隧道內,事故主因是邊坡上的工程車滑落砸中列車。

現場人員初步回報,應是施工的工程車停在邊坡上卻沒有停好,才會溜下來撞擊太魯閣號;照理說工程車未施工時,不應停在邊坡上,因工地就位在山區,停在坡上會有風險,施工時也會確認設備,保證不會移動。

台鐵表示,正在釐清工程車為何會停在邊坡上,若是廠商疏失,將依照合約向廠商求償。

根據花蓮縣消防局回報,408次太魯閣號全車乘客約350人,目前已疏散逾百人,現正全力搶救中,目前4人無生命跡象,超過20人受輕、重傷。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

newinewi 發表於 21-4-2 11:32
台灣有列車在花蓮出軌 據報多人無生命徵象

台灣一列列車在花蓮發生出軌事故,據報多人無生命徵象。

希望蔡蔡子唔好買咁多戰機, 認真改善下民生基建喇

放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

希望可以搶救多些人⋯

goldpiglet    發表於 21-4-2 16:21

男爵府

cattz288 發表於 21-4-2 11:45

台鐵嘅管理一向都唔太好, 當局真係要認真好好處理既有嘅問題

亦希望受傷乘客們吉人天相

象牙宮

白毛毛 發表於 21-4-2 11:46
希望可以搶救多些人⋯
係!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

用耐左既野维修保養跟唔上就係咁。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SU213 發表於 21-4-2 11:48

成架工程車飛左落行駛中既列車
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 21-4-2 11:51
成架工程車飛左落行駛中既列車

就係囉, 工作唔顧安全, 連累乘客

前幾年蘇澳出軌又係人為出錯, 佢地嘅安全意識都無提高.....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

RIP

水晶宮

cattz288 發表於 21-4-2 11:45

係二手戰機先啱

茶類愛好者    發表於 21-4-3 00:50

子爵府

2024年龍年勳章

希望減少傷亡~~

台灣的確要改善基建,用多D錢去民生度,唔好成日政治為先,買武器。以前就經常聽到旅遊巴跌落山崖,好多遊客因此死亡。

茶類愛好者    發表於 21-4-3 00:50
SU213    發表於 21-4-2 12:02

象牙宮

SU213 發表於 21-4-2 11:58
就係囉, 工作唔顧安全, 連累乘客

前幾年蘇澳出軌又係人為出錯, 佢地嘅安全意識都無提高.....

我記得有人早兩年因室內煤氣熱水爐中毒出事, 先知佢地安全意識好低!

SU213    發表於 21-4-2 12:06
放下自在

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SU213 發表於 21-4-2 11:43
【太魯閣出軌】驚悚畫面!車廂「像豆腐一樣被切開」 一半不見了

台鐵太魯閣號被滑落的工程車迎面撞擊,現 ...

意外發生無人想,希望有關部力盡力搶救傷者,做好善後

SU213    發表於 21-4-2 12:06

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

台鐵早幾年先有一單出軌搞到好大鑊 依家又嚟

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

台灣好多野都好唔掂

珍珠宮

係,台灣一向喺處理大型災難的救援上都唔夠好!

男爵府

Happy_hk 發表於 21-4-2 12:00
希望減少傷亡~~

台灣的確要改善基建,用多D錢去民生度,唔好成日政治為先,買武器。以前就經常聽到旅遊巴 ...

佢地成日笑人地點點點, 但係其實自己基建非常落後, 被佢笑嗰個已經超越佢唔知幾多, 但係佢地仍然甘心原地踏步, 真係攞番啲錢嚟改善基建, 教育大眾提高安全意識, 個地方都好啲啦

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

願往生者一路好走!
祝願傷者早日康復!

首頁
12345...10

尾頁

跳至