自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

社署都唔知做啲乜? 虐兒一單都嫌多!

5歲女童遭生父和繼母虐殺的案件,案情之殘酷引發全城憤慨,法庭今日(20日)就此判刑,預計判處終身監禁。惟事件僅屬冰山一角,本港去年有多達940宗新呈報虐兒個案,東網亦接獲讀者投訴,指兩名現年10歲及8歲的兄弟疑遭母親虐待,哥哥因每周沖澡一次而罹患皮膚病;弟弟則不時「餓住瞓」,僅重約20公斤,較同齡男童中位數輕約4公斤。其家人雖曾向社會福利署投訴,但該署告之事件不屬虐兒,炮轟該署「係咪要等到小朋友死咗先得!」社署回覆時僅指,接獲有關懷疑受虐待事件的呈報,個案社工會繼續跟進。
社署最新統計顯示,本港去年有940宗新呈報的虐兒個案,當中約60%是被父母虐待。虐兒個案中,有41.4%涉及身體傷害或虐待,達389宗;其次屬性侵犯及疏忽照顧,分別有313宗及201宗。

據投訴人透露,該對兄弟自父母離婚後與母親同住,疑遭母親虐待。其中哥哥去年在停課期間曾每周只沖澡一次,大腿內側及屁股股溝的皮膚因清潔不足而發炎,不但痕癢,亦會流血流膿,需接受引流手術,惟其母親拒絕為其搽藥膏,更曾辯稱「無出街唔使沖涼」。另外,弟弟去年被發現,一旦發脾氣便不能用膳,母親亦不會「留飯」,弟弟變相要「餓到天光」,體重在短短數月內由24公斤暴跌至20公斤。本港男童生長圖表顯示,8歲男童體重中位數為24公斤,而20公斤屬第10個百分位數,換言之,100個同齡男童中,有90人較弟弟重,即弟弟屬偏輕。

兄弟倆的家人曾多次要求母親改善,卻不得要領,惟有轉向社署投訴,並向該署提供母親承認拒絕為兒子搽藥膏等證據。不過,他指社署雖有就此召開會議,但不知該署有否把上述證據納入議程,事後更指個案不屬虐兒或疏忽照顧,質疑社署包庇母親,炮轟署方在具證據情況下亦不作跟進,「係咪要等到小朋友入院或死咗」,才能確認個案屬虐兒。

社署回覆時,未有正面回應有關情況會否影響兄弟倆的身心健康,僅指早前接獲有關2名兒童懷疑受虐待事件的呈報,已按既定程序進行調查,及召開多專業個案會議作詳細討論,並向其父母解釋跟進安排,又指個案社工會繼續跟進及提供適切支援。

議員麥美娟指出,因未有接觸該個家庭,難以判斷事件是否涉及虐兒,但她擔心,若兒童受虐又未獲及時援助,或會出現悲劇,認為社署應作家訪並長期跟進事件,並在有需要時尋求警方協助調查。

侯爵府

mickeyeva 發表於 21-4-20 10:45
虐兒一單都要多!

其實做政府工係咪做又36,唔做又36

子爵府

我d同學做社工 我真係得淡笑 只係希望其他需要幫助既人唔好遇到佢地

水晶宮

回覆樓主:

真係垃圾!既定程序?第一時間保護咗小朋友先啦。日日被人虐待緊,如果係佢的仔女,佢會唔會嘆慢板?

男爵府

回覆樓主:

好多有熱誠做事嘅社工,反而會被上級或同工綁手綁腳,想做都阻攔重重!但升職呢,反而係唔做嘢,但有學歷嘅社工,呢啲懶散嘅上級令有熱誠嘅社工更難做事!呢個係我見過嘅情況!

茶類愛好者    發表於 21-4-21 08:42

禁止訪問

珍珠宮

五歲虐兒案就走出黎話自己幾重要,宜家就接到投訴都唔理真係好憎呢班斯文敗類

伯爵府

社署確實需要介入有問題家庭, 細佬無飯食個媽咪當然責無旁貸, 但10歲哥哥唔沖涼係媽咪唔准許? 抑或哥哥自理能力有問題呢? 細佬有無得沖涼呢? 哥哥係咪日日有飯食呢? 社署本來話唔涉及虐兒, 係咪有當中原因呢?

男爵府

畜牲不如的父母好像四圍都係。

真係要教小朋友如何防父母。如何報警拉父母。仲要唔好盲目順從父母。

男爵府

單親媽帶住兩兄弟、遇上疫情停課喺屋企困獸鬥,可能個阿媽都崩潰咗患上情緒病,咁嘅情況下,與其話要起訴個阿媽,不如先試下點樣幫助佢分擔下壓力同埋帶佢見醫生,試下藥物上嘅治療先

珍珠宮

回覆樓主:

淨係識罷工 遲早同救生員個樣一樣臭

珍珠宮

政府工就應該有問責基制,吾單止出事果個職位要問責,對上果d職级都要查找,其實全香港人都知,打得政府工班人係咩心態,越做得耐越吾願做,有時都明白有d新人入到去雄心勃勃想做番d野,但係又會俾同抱打壓,腐化的政府

侯爵府

呢啲直接報警啦,告左個阿媽先算,依家啲社署廢嘅,幾個月可以虐死個細路仔啦,玩吓手社工佢哋send份paper上去開會都幾個月

子爵府

2018復活節勳章

loveshp238 發表於 21-4-20 12:28
我d同學做社工 我真係得淡笑 只係希望其他需要幫助既人唔好遇到佢地

真係離晒普

珍珠宮

2024年龍年勳章

推推推,推到有人做嘢為止。

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

開心吸收勳章

唔係人手唔夠..而係佢地做又36唔做又36......要佢地花時間開FILE follow姐係阻住自己收工就真....
呢d case真係一單都嫌多

象牙宮

兩公婆心理變態

公爵府

回覆樓主:

無言+無奈

珍珠宮

回覆樓主:

呢D放上網批鬥仲有用過舉報
社處到底有乜用

首頁

尾頁