夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

Del.

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

大家需要互相體諒~你要明白太太就算一個人照顧兩個小朋友都很吃力,何況其中一個是長期病患,心理和生理所要承受的壓力無人能體會,可能情緒都會出現問題~

侯爵府

nyny87 發表於 21-4-22 14:48
與太太關係越來越差, 可能不止用差來形容。自從有左小朋友之後, 情緒控制, 脾氣越來越差。當然佢覺得都係我 ...

明白你 坐低傾下啦 或者講姐姐幫下手

複式洋房

Del

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 nyny87 的帖子

真的要專業人士提供開解~讓她正視自己的問題,離婚解決不了問題,可能令問題更嚴重~你也要多多體諒~真的小孩子有病,媽咪所承受的痛苦/難過不是爸爸可以體會到的~不是說爸爸不疼愛小朋友,只是孩子是媽咪身上的一塊肉~

大宅

nyny87 發表於 21-4-22 14:48
與太太關係越來越差, 可能不止用差來形容。自從有左小朋友之後, 情緒控制, 脾氣越來越差。當然佢覺得都係我 ...

你可唔可以搵太太家人或者朋友去幫手叫你太太睇醫生。應該搵心理醫生。
我有時同我老公講一d野,佢唔聽仲話我,但係佢家姐一講(都係我講個d野),佢就聽囉。

我有個朋友脾氣都係好差,我以前都有建議佢去做瑜珈,睇心理醫生呀。但係如果同一番說話出自佢老公口,佢未必會聽。

大宅

凴心而問,目前離婚真係最好的解決辦法嗎?

離婚撫養權如何安排,分來2個小朋友一人一個?還是老婆係情緒有問題的情況下自己照顧曬2個小朋友?

明白你死忍得好辛苦,但目前首要都係處理返太太的情緒問題,或者穩太太信任的親人/朋友去勸導/陪同去見下醫生。

男爵府

有冇佢嘅朋友可以幫到手,搵過佢肯聽又識講嘢嘅同佢傾傾,講真,佢壓力真係好大,你話阿仔一餐食兩三個鐘,一日三餐個底都六個鐘了,仲要可能食到咁上下又嘔,跟住又要再嚟過,加埋其他照料,真係辛苦過返工,佢應該係爆煲有情緒問題,有冇試過同佢講再咁搞落去冇辦法一齊生活,試下搵多個人幫手喺側邊平心靜氣傾傾,孩子你都有份,離咗婚問題依然存在,只係將個波拋咗畀佢一個人,咁搞落去遲早出事,大仔都唔會好過,同佢傾傾而家可能係最難捱嘅時間,大多兩三年情況應該有改善,起碼食嘢會有進步,你已經做得好好又好忍得,辛苦了,而家睇下有冇人幫到手畀你老婆放日假抖抖,跟住試下心平氣靜傾

男爵府

再唔係,蒐集多少少意見,將呢個po畀你老婆睇

複式洋房

Del

複式洋房

Del

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 nyny87 的帖子

你地冇耐性,可唔可以請工人照顧小朋友,你和老婆都去返工?一個工人唔夠就請兩個。雖然父母親自照顧會較細心,但你地搞到家嘈屋閉,對小朋友並非好事。
將你們從照顧小朋友的崗位解放,壓力冇咁大,可能有助解決你老婆情緒問題,而你也不用做你不擅長的照顧小朋友工作。
離婚不是解決問題的方法,希望你能夠俾多次機會大家,俾多次機會小朋友去擁有一個完整嘅家。

大宅

nyny87 發表於 21-4-22 17:33
無一個人講既野佢會聽, 佢媽佢爸...阿仔個兒科醫生, 心理醫生, 護士姑娘, 醫院社工, 社署社工等....我只聽 ...

聽你咁講你老婆係全年365日對住細仔冇休息過(我意思1日或半日),小朋友你有份,你好應該一早同步去學湊好細仔,而唔係得老婆先搞得掂,可想而知老婆壓力有幾大。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

nyny87 發表於 21-4-22 17:41
佢唔會睇架, 佢會話做咩上網問人俾人知? 跟住就不停罵, 你既問題, 你搞出黎既事, 自己唔識處理, 無X用,垃 ...

你冇返屋企,請問你住邊?

男爵府

nyny87 發表於 21-4-22 17:41
佢唔會睇架, 佢會話做咩上網問人俾人知? 跟住就不停罵, 你既問題, 你搞出黎既事, 自己唔識處理, 無X用,垃 ...
你唔返屋企佢都冇搵過你?佢知唔知你走係嬲咗佢?

大宅

回覆 0030 的帖子

是否可以装cam 或用video 拍下,和她一起见社工大家面對此困境?離婚並不是一個好的選擇

複式洋房

Del

複式洋房

Del

複式洋房

beebee67890 發表於 21-4-22 17:54
你唔返屋企佢都冇搵過你?佢知唔知你走係嬲咗佢?

無搵過我, 打過黎留言 叫我去死...點會知我嬲左佢, 我唔係嬲佢, 我係怕左佢, 不能冷靜地好好溝通。 佢覺得我走左去係唔想理小朋友, 不負責任。事實係咪咁, 問工人姐姐清楚, 我日日收工就番屋企, 兩個沖涼大多數我負責, 除非我好累. 日頭佢湊左一日, 夜更胃喉餵奶, 餵藥係我做...一晚醒2-3次, 醒左又唔係咁快訓得番, 第二朝早上餐奶我整埋就去番工......我都叫左有幫手, 有付出, 想佢做少D, 唔洗咁累...

大宅

nyny87 發表於 21-4-22 18:12
基本既我OK, 餵食,換片, 胃喉餵奶, 俾藥, 沖涼, tum 訓.......我都做過. 就係預上突然事件, 如細個個嘔呀, ...

咁你都湊得到, 突發野你都得吧? 係你老婆唔放心je. 不如同老婆商量請多個工人幫手,大家放手,抖抖先。

首頁
12345...11

尾頁

跳至