自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

唔知係唔係個別人嘅問題,試過啲野只係1. 5kg可以包裝到4kg,超多波波同膠紙 變左收費貴左3倍。
試過寄萬聖節 骷髏骨,佢用最大嘅箱cut開1半裝,又將0.5kg嘅野包到2kg,仲要收最大嘅箱錢
有時收件或賣野,真係好難預

子爵府

醒目開學勳章

小平媽媽 發表於 21-6-7 19:18
唔知係唔係個別人嘅問題,試過啲野只係1. 5kg可以包裝到4kg,超多波波同膠紙 變左收費貴左3倍。 ...

上次買過一個小碗40幾蚊,運費百幾蚊,激死我

wcpcelia    發表於 21-6-8 09:50

伯爵府

wai112800 發表於 21-6-7 22:26
上次買過一個小碗40幾蚊,運費百幾蚊,激死我

你我做收貨激死,有時我寄貨先 無奈,啲野有哂發泡膠,都同佢講唔駛包都得,但係佢強調爛左唔包嫁,有時仲話要簽紙証明我話唔駛包
好多時包完哂先知咁貴,同今日東張講果間錶行1樣,整完先話天價~~硬食
想認識多啲屯門友

子爵府

醒目開學勳章

小平媽媽 發表於 21-6-7 23:23
你我做收貨激死,有時我寄貨先 無奈,啲野有哂發泡膠,都同佢講唔駛包都得,但係佢強調爛左唔包嫁,有時仲 ...

呢間錶舖曾經厄過我爸爸,我都有落去嘈過,最後都攞唔番錢

伯爵府

wai112800 發表於 21-6-7 23:56
呢間錶舖曾經厄過我爸爸,我都有落去嘈過,最後都攞唔番錢

真係硬食,佢仲夠膽開單真係已經知道法律條例,勁過啲美容黑店, 肉隨砧板上,整完/打包完,無得唔俾
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我收過個矽膠模,唔夠0.3KG,收我40蚊,百痴

伯爵府

tempooo 發表於 21-6-8 11:28
我收過個矽膠模,唔夠0.3KG,收我40蚊,百痴

呢啲平郵500克內,只係$14
所以我好多時都唔介意自己包裝同去郵局排隊,有時唔知順豐點包件野,1陣買家仲以為我做左咩手腳 好多時我都硬食回返1半運費俾人(其實我有俾其他選擇佢
想認識多啲屯門友

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

小平媽媽 發表於 21-6-8 12:32
呢啲平郵500克內,只係$14
所以我好多時都唔介意自己包裝同去郵局排隊,有時唔知順豐點包件野 ...

可能到付先係咁樣??唔係即時磅完即比錢咩?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

佢d紙箱都幾重,我通常自己包裝

伯爵府

vv518vv 發表於 21-6-9 06:32
可能到付先係咁樣??唔係即時磅完即比錢咩?

順豐可以到付,可以即付,可以月結。有啲人用公司收件會到付,之前做推廣到付有折扣。
想認識多啲屯門友

伯爵府

milk2008hk 發表於 21-6-9 07:40
佢d紙箱都幾重,我通常自己包裝

我昨天又寄野,今次我自己包好,我自己磅係1. 5kg左右,去到去個度檢查完,係咁貼膠紙 出單2. 2kg。
(今次我醒,寄輕嘅野佢計體積,我連A4箱都cut細埋 1啲空間都無 )
想認識多啲屯門友

水晶宮

小平媽媽 發表於 21-6-9 07:44
我昨天又寄野,今次我自己包好,我自己磅係1. 5kg左右,去到去個度檢查完,係咁貼膠紙 出單2. ...

如果係要計體積,價錢係會貴

象牙宮

小平媽媽 發表於 21-6-7 19:18
唔知係唔係個別人嘅問題,試過啲野只係1. 5kg可以包裝到4kg,超多波波同膠紙 變左收費貴左3倍。 ...

超多波波同膠紙 變左收費貴左3倍。

包裝.... 當貨物重。而且很多層。
太過分.... 我地同佢買垃圾。

wcpcelia    發表於 21-6-9 09:42
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

milk2008hk 發表於 21-6-9 08:07
如果係要計體積,價錢係會貴

體積唔知點計價錢
想認識多啲屯門友

瑪瑙宮

回覆樓主:

所以我寄順豐,冇乜特別野,唔入盒,寄口罩比朋友都唔入盒。本身口罩有盒,自己再搵個硬少少紙袋再入就得。自己包好D就得。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

小平媽媽 發表於 21-6-9 10:20
體積唔知點計價錢

佢地又計體積,又計重量。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

moonlight9198 發表於 21-6-9 10:43
所以我寄順豐,冇乜特別野,唔入盒,寄口罩比朋友都唔入盒。本身口罩有盒,自己再搵個硬少少紙袋再入就得。 ...

啲職員好強調會爛呀,爛左唔包呀 俾佢講多幾次我又驚死,所以而家賣野盡量叫人用中通,如果用順豐就講明唔知幾錢運費 貼錢買難受
想認識多啲屯門友

水晶宮

小平媽媽 發表於 21-6-9 10:20
體積唔知點計價錢

佢個網站可以打尺寸,就會出個價錢

瑪瑙宮

小平媽媽 發表於 21-6-9 10:46
啲職員好強調會爛呀,爛左唔包呀 俾佢講多幾次我又驚死,所以而家賣野盡量叫人用中通,如果用 ...

我上次寄口罩比朋友,順豐都係咁講,只要自己包好些,係冇問題既,去到朋友度,咪乜事都冇。

伯爵府

moonlight9198 發表於 21-6-9 13:13
我上次口罩比朋友,順豐都係咁講,只要自己包好些,係冇問題既,去到朋友度,咪乜事都冇。
...

我收造口罩,衣服,床單果啲都無問題,呢啲點掟都唔會爛。通常用袋,就算用箱都可以唔駛加咁多野包裝。
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至