自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

升上小學,張書單成二千幾,出去買會唔會平d ?

大宅

學校買唔使煩,因為有啲書可能未印好,跟學校訂會直接送去學校派比學生,自己買又要自己去書局再買,有時學校已派,但書局仲未有得賣

侯爵府

回覆樓主:

小一?咁貴
我同學校買的

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我都係跟學校買
有啲未有嫁
遲啲又要自己再出去買返
太麻煩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

學校。費事煩。去揾都係時間。
出面買除非買舊書。但錯版又係煩。

水晶宮

香蕉宝宝 發表於 21-7-3 22:40

二千幾 一年還是一個學期?

男爵府

回覆樓主:

好都覺貴,仲要唔可以揀買邊本,佢分開3part: 教科書,補充,作業咁,要買就成part買,係咪間間學生都係咁

男爵府

EstrellaDamm 發表於 21-7-3 22:54
二千幾 一年還是一個學期?

我開頭都以為係一個學期,點知係上學期咋,我都唔見有下冊嘅書,但有幾本係全年用囉

水晶宮

一定跟學校買,唔洗驚買錯或買唔齊

男爵府

好多時都唔齊書,要開學後先有。跟學校買,欠書會到時送到學校。相反,自己買,要check住幾時會有貨,煩d。

2千上學期,應該大家都差不多。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

學校買,唔想煩
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我舊年就係忘記交書單俾學校定書,終於跑左三次先至齊仲要開咗學之後先至有書攞。
學校買書折扣會比自己出去書局買多啲,何必辛苦自己

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔初小 書單(上學期)$2400
書商係商務,實體書+電子書,所以偏貴。
舊校官小,上學期都係$1500左右。

我幫襯學校買,自己出去買,有時買唔齊 ,要周圍撲!

水晶宮

香蕉宝宝 發表於 21-7-3 22:57
我開頭都以為係一個學期,點知係上學期咋,我都唔見有下冊嘅書,但有幾本係全年用囉
...

我小朋友 呢一學期(津校小一)千六蚊,我仲以為已經好貴。

我都係經學校買,費事煩。

水晶宮

好媽媽勳章

計埋車錢 ,時間,跟學校買點都著數啲。

我女升中後一定要自己出去買,有啲書唔係你話訂就幫你訂,買1個學期書要走5,6間舖頭,仲要過海揾先有機會揾到。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆樓主:

小二上學期 1600蚊
成套跟學校買,吾洗煩。而家放暑假,我都吾得閒周圍撲書啦

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

跟學校買多數有special offer,又唔駛周圍搵書

珍珠宮

學校買折咗、優惠多啲
外面買,時間、車費都係成本
有需要,就睇下申唔申請到政府學生書簿津貼
如果有全額,係完全cover到書簿費

男爵府

同學媽咪介紹,某啲書每本慳幾十元,後生發展那間店唔係每本都有 ,要搭車出去,我最怕買錯書 ,試過搵一本書 , 作者書名一樣,年份唔同 !太麻煩,最後放棄 !

首頁

尾頁

跳至