夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

同佢一齊5年,結婚就嚟3年
佢一直係我面前扮好好先生。

我曾經係一個唔想生小朋友嘅女人,因為我係單親家庭長大,唔想因為自己婚姻問題而影響小朋友,但因為佢令我以為自己係世上最幸福嘅女人,我信任佢先為佢生兒育女,到仔仔出世就連工都辭埋專心湊仔。

一直以嚟對佢都好信任,就算天跌落嚟都唔會覺得佢有第二個。

直到今日我先發現,我錯了。

其實之前已經聞到陣味,成日按手機,又會按到笑,之後有時放假都話要返公司做野,再前幾個星期,就發現佢下載LINE 同女同事send msg ,當時我有問佢,佢亦兜得住,所以我都係選擇「信任」....

洋房

到咗晚上,咁岩想幫佢續月費,見佢又訓咗,所以自己就開佢手機,再發現佢係Line有課金買Sticker ,買埋嘅情侶肉麻類嘅sticker,我就心知不妙。
再睇埋對話竟然係全部deleted!
我心有不甘,去開佢WhatsApp一睇,不得了,個天終於比咗答案我..
我冇勇氣去睇到好後,亦唔想知佢地發生咗啲咩關係,所以出軌就係出軌...

我依家先知道自己做咗傻仔..
真係好可笑....

#我有留底Cap圖備份
怕到時離婚爭個仔我都有籌碼係手

如果係你,你又會點做?
多謝你地睇到咁後

男爵府

女人要自強,我估你仲年輕。世界無話無咗邊個唔得。如果你有計劃離婚,先搵人幫手揍B(阿媽又好,奶奶或請工人又好),搵番份工,建立番經濟基礎同能力。

係你主動話要生小朋友定佢?如果大家都鍾意小朋友,就算夫婦分開,只要大家都係愛錫佢,父母角色處理得好,小朋友都可以愉快成長。

但你帖題話純呻,即無打算離婚,那麼要審視下你哋兩個之間出現咩問題,暫時唔好踢爆佢,睇吓修唔修復倒。

洋房

Belavizio 發表於 21-7-17 06:30
女人要自強,我估你仲年輕。世界無話無咗邊個唔得。如果你有計劃離婚,先搵人幫手揍B(阿媽又好,奶奶或請 ...

多謝你意見,其實我係想離婚,因為我知道呢個男人再信唔過,我今晚亦會執野返娘家。
我係一個好抵唔住頸嘅人,知道個一刻就收集晒證據同攤牌。
佢都有係咁求我,叫我唔好離開,但我心知男人出軌一不離二,心裡有刺,點都唔可能和好如初...

我地兩個都愛錫小朋友,亦唔想將我同c6嘅關係上升到小朋友身上。

希望單親呢條路,仔仔唔會怪我啦

la_source    發表於 21-7-19 11:22
cathngai    發表於 21-7-18 23:44
茶類愛好者    發表於 21-7-17 15:20

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Calbee072790 發表於 21-7-17 03:33
到咗晚上,咁岩想幫佢續月費,見佢又訓咗,所以自己就開佢手機,再發現佢係Line有課金買Sticker ,買埋嘅情 ...

宜家唔好諗離婚生個仔住
唔好出聲
佢有女人未必會同你爭個仔
但係有機會乜嘢都唔俾你哋
cap多d錢
諗一諗仲有冇人可以幫你照顧小朋友先
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

CAP 左水未? 尤其你說你已辭職帶小朋友, 不好同錢鬥氣。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

洋房

crystal媽咪 發表於 21-7-17 07:45
宜家唔好諗離婚生個仔住
唔好出聲
佢有女人未必會同你爭個仔

我地有聯名戶口,同有張附屬卡
未知應該要點處理錢銀
我以為搞離婚時,先叫律師同佢傾膳養費

洋房

kwhkwh 發表於 21-7-17 09:41
CAP 左水未? 尤其你說你已辭職帶小朋友, 不好同錢鬥氣。

未啊,一陣會過聯名戶口一半錢

子爵府

回覆 Calbee072790 的帖子

你話你係FTM,其實係咪有足夠錢,即使係無佢,你都養得掂自己同個仔?

大宅

Calbee072790 發表於 21-7-17 03:29
同佢一齊5年,結婚就嚟3年
佢一直係我面前扮好好先生。

其實會唔會只係對話上出軌?可能未發展到肉體上出軌呢?有無男人悶/同老婆溝通唔到都可能想搵第二個女人傾下,有時儕傾又未必係你咁諗嘅

洋房

鋒人院 發表於 21-7-17 10:43
其實會唔會只係對話上出軌?可能未發展到肉體上出軌呢?有無男人悶/同老婆溝通唔到都可能想搵第二個女人 ...

同佢攤牌時,佢已經承認咗有肉體關係....
我都想係我諗多咗,可惜唔係

洋房

HOPEFORBB 發表於 21-7-17 09:50
回覆 Calbee072790 的帖子

你話你係FTM,其實係咪有足夠錢,即使係無佢,你都養得掂自己同個仔? ...

如果要返出嚟做野係養得掂,我比較唔擔心錢銀問題,我反而擔心我離開呢個決定,係咪會連累咗個仔...

珍珠宮

Calbee072790 發表於 21-7-17 11:27
如果要返出嚟做野係養得掂,我比較唔擔心錢銀問題,我反而擔心我離開呢個決定,係咪會連累咗個仔... ...

唔好本末倒置去為難自己,你老公決定出軌,咁頭家係男方親手摧毀,真係愛老婆同仔仔又點會傷害老婆同仔仔
男人出過軌,重犯機會甚高,諗吓自己可唔可以一次又一次承受被背叛嘅傷害

個人認為….
一個男人對老婆最呵護備至,就係老婆陀住第一胎同剛生產完嘅時候,但你老公選擇喺老婆最脆弱嘅時候去傷害你

仔仔仲咁細,你湊初生bb咁辛苦,喺你兩母子最需要佢嘅時候,佢選擇一直去偷食……比一般出軌情況更惡劣

RAA    發表於 21-7-19 12:34

大宅

Calbee072790 發表於 21-7-17 06:55
多謝你意見,其實我係想離婚,因為我知道呢個男人再信唔過,我今晚亦會執野返娘家。
我係一個好抵唔住頸嘅 ...

jm 見你由好愛到冷靜處理
好心疼你 。。。支持你。。
離開不一定對小朋友有壞後果
反而你的心理質素會直接影響到佢
2個人都可以開開心心生活落去

出返黎做野。。娘家可以幫到手嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Calbee072790 發表於 21-7-17 09:45
我地有聯名戶口,同有張附屬卡
未知應該要點處理錢銀
我以為搞離婚時,先叫律師同佢傾膳養費

我睇返原來攤左牌。佢又承認左
係驚到時,就算法官判佢比錢,驚佢走數唔俾啫
好多人未離婚之前都會做返丈夫/爸爸嘅責任
分開左就好似唔關自己事咁
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

Calbee072790 發表於 21-7-17 09:45
未啊,一陣會過聯名戶口一半錢

點解要取一半,應該是取全部,離婚後個男人有機會拖住或唔比贍養費,取了起碼你有個錢在身先,住的地方是租或是自己物業,點解是你搬,你有小朋友,搬唔唔太方便,個男返工後,就揾人換鎖,將個男人的所有野,用紅白藍袋裝了放在門口,就算對方報警,間屋無佢私人野,佢都唔可以入屋,你都可以同警察講,個賤男所有私人物件都在個袋内所以唔可以入屋。唔好甘傻,要走個男人走,而唔系你走,如果住的地方是租,邊個簽租約,如果是賤男簽更加唔好走,得個賤男交租。

茶類愛好者    發表於 21-7-17 15:24

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小虎豬媽媽 發表於 21-7-17 13:16

點解要取一半,應該是取全部,離婚後個男人有機會拖住或 ...

Totally agree

洋房

KARORO1030 發表於 21-7-17 12:48

jm 見你由好愛到冷靜處理

多謝你支持啊,娘家得媽媽一人
但我出嚟做野應該可以養埋媽媽
最多我自己慳啲洗。

我同意單親家庭都可以好開心
不過我依家30歲,回望過去,我一直都為咗佢地做嘅錯事而埋單
我老豆係咁,老公又係咁
我唔知自己做錯啲咩,點解會搞成咁

生完小朋友後,我揭開件衫一望
個肚全部都係妊娠紋,仲要有一條深深嘅開刀疤痕

大概就係呢啲刻印,成為佢出軌嘅理由吧

RAA    發表於 21-7-19 12:36

洋房

小虎豬媽媽 發表於 21-7-17 13:16

點解要取一半,應該是取全部,離婚後個男人有機會拖住或 ...

因為我同佢住個到係佢自己地嚟,即係地契起屋。
62、佢嘅嫲嫲、啊叔,都係住係到,所以我走,因為我唔想見到佢,更加面對唔到佢啲屋企人。
寧願返娘家,同我個仔+媽咪3人世界。

錢當然重要,我都會參考你嘅意見,分返我同仔仔應得個份

男爵府

早走早再婚,搵一個愛你的人

首頁
12345...7

尾頁

跳至