0-6個月

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

fungshuifong 發表於 21-7-20 00:52
呀b出世唔夠6磅。。宜家一個月多D!
都係最低生長線 。。前排又成日瞓唔食奶。。好唔開心!
便便唔係日日有 ...

我BB出世都係得5磅多D,全人奶,1個月時去到生長線15左右,2個同時已經去到50,我諗儲肥係要時間既。

頭一個月多次因為陪月、屋企人覺得我D奶好水冇油份而補奶粉,但BB消化唔到成日都嘔,試過幾隻奶粉都係咁,最後堅持俾BB食返人奶,托賴都儲到D肉肉。

如果BB因為埋身太攰食得少,可以試吓泵出嚟餵,睇吓會唔會食得多D。

禁止訪問

大宅

陰公囉 可能補下奶粉都有幫助既
我就揀左皇家美素,似人奶淡淡地,唔會抗拒食返人奶,食左呢隻都幾長肉,便便都幾好。

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

樓主唔好唔開心,初生BB都係主要訓為主,唯有勤力啲喂密啲,我自己小朋友同樓上媽媽一樣都係飲呢隻,一直以來都飲得幾好,每日都有便便,而且而家生長得肥肥白白

大宅

餵到人奶當然係最好,但心理質素都好重要,生完之後有好多嘢要兼顧,特別係新手媽媽。最重要真係唔好俾自己壓力,冇人奶咪餵奶粉囉。我覺得揀奶粉最緊要冇含致癌物又同小朋友腸胃夾。我都揀咗皇家,佢係其中一隻冇含致癌物的奶粉,價錢又ok,所以揀佢囉,so far 阿女食得唔錯,日日有便便又長肉。

大宅

媽媽你首先放鬆啲先啦,唔使唔開心,我BB出世嗰陣時都係屬於細碼b,後尾醫生介紹我飲皇家美素,睇住佢好快追番磅數,小朋友呢你幫佢揀到岩奶粉就冇問題㗎啦,好快補充番

別墅

我係人奶補奶粉,奶粉補樓上果隻,BB兩樣都肯飲,便便同生長線都唔錯,你都可以試下

別墅

回覆 fungshuifong 的帖子

補奶粉就得啦 唔洗唔開心 奶粉一樣可以健健康康 肥肥白白 可以揀d BB 容易吸收既奶粉就最好 我仔飲開美素 我覺得呢隻奶粉對佢腸道好 易吸收 而且又冇添加蔗糖

複式洋房

susannang88 發表於 21-7-20 17:47
媽媽你首先放鬆啲先啦,唔使唔開心,我BB出世嗰陣時都係屬於細碼b,後尾醫生介紹我飲皇家美素,睇住佢好快追 ...

媽媽唔洗太擔心,生長線只係一個參考,BB精神&健康先係最重要。反而你話BB飲奶唔多,就要留意下黃疸指數高唔高,夠唔夠濕片。同埋初生bb如果掛住訓教,可能要試吓叫醒佢餵食,因為胃仔細,通常2-3個鐘左右要飲奶。如果BB真係唔肯飲,都有好多原因,可能奶樽唔夾,奶粉唔夾,有肚風等等,要靠媽媽留意一下。我BB由細到大都係飲開樓上媽媽講嗰隻,雖然唔係話好肥嘟嘟,但腸胃好好,日日有靚poo

大宅

都要睇佢同奶粉夾唔夾得到,呀b食開illumx就跟得到生長線,大約係80左右,另外你可以泵奶出黎計返每日個奶量,咁就會知係佢唔肯食呀,定係唔吸收

禁止訪問

複式洋房

https://www.youtube.com/watch?v=FHT3t3GjdKs&t=14s樓主介紹你睇睇,比較下,簡隻營養全面嘅比bb,應該幫到手

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

fungshuifong 發表於 21-7-22 02:08
BB未出世,有朋友送左APTAMIL 白金呀!好唔好?
美素有媽媽話甜左D

我仔飲緊白金,美素之前都有飲過,好甜,又難去廁所⋯ 不過奶粉真係要睇BB本身,人地飲過好,但自己BB本身未必接受到。

Btw, 樓上一堆奶粉打手好恐怖

別墅

減齡達人勳章

MonieCora 發表於 21-7-23 08:40
我仔飲緊白金,美素之前都有飲過,好甜,又難去廁所⋯ 不過奶粉真係要睇BB本身,人地飲過好,但自己BB本身 ...

飲緊邊隻白金啊?
美素真係甜,我細仔出世之後都飲能恩

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至