自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

明天DSE放榜, 囡囡想在香港讀商科(BBA), 請教應選下列哪個系好?她自己無咩心水, 對各項了解不深, 放榜後只得三日作決定, 唔想佢入錯系, 謝謝各位指教.

Management
Operation Management
Supply Chain Management
Logistics
Accountancy
Finance
Econ
Marketing
Information system

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小圓圓 發表於 21-7-20 19:55
明天DSE放榜, 囡囡想在香港讀商科(BBA), 請教應選下列哪個系好?她自己無咩心水, 對各項了解不深, 放榜後只 ...

你上面列出的不是系名, 是商科可選修科目的名

想向那行業發展就選那行業相關的科目, 當年我仲搭文學系一科外語讀.

四年咁長, 每年報一次下年讀甚麼科目, 唔撞堂就得

公爵府

明天DSE放榜, 囡囡想在香港讀商科(BBA), 請教應選下列哪個系好?她自己無咩心水, 對各項了解不深, 放榜後只 ...

bba 應該中大出名

公爵府

而家JUPAS先要揀定商科major边個範疇, 揀左就直接入嗰個major. 以上幾項就是BBA可選的major, 例如BBA in Finance, BBA in Management等.
而家就係諗major以上边個範疇好

侯爵府

個人覺得, account同IS係好清楚自己讀唔讀得嚟, 都唔係吹水科, 要有那條筋先得
operation management比較多濕星嘢, 要好仔細的人
econ finance睇你有冇興趣, 出路去銀行係比較好搵
marketing吹水科, 有創意唔怕捱或者細心都啱讀啱做
management我覺得未有工作經驗去讀係幾嘥氣

公爵府

回覆 naicha 的帖子

佢唔係好了解自己, 唔知自己讀边項好, account同IS係咩類型/性格既人先適合讀?
讀account係咪多數做會計, 核數? IS讀完可做什麼?

侯爵府

小圓圓 發表於 21-7-20 23:18

佢唔係好了解自己, 唔知自己讀边項好, account同IS係咩類型/性格既人先適合讀?

阿女本身性格係點? 中學邊科成績比較好?

男爵府

唔計興唔興趣,商科出身的我覺得走專業將來會較好,例如account(可以做會計師、核數師),finance、Econ(可以做ibank)。
讀大路野,例如management,好難返返轉頭話我去做會計師,但大路野周街搵個大學生都會點都讀過,都會up得幾句。

咁當然,讀個樣唔一定出來做個樣,所以我會專業行先,起碼讀完我覺得handle到可以一路考專業資格旁身。

翡翠宮

回覆樓主:

讀那一科也不一定做個科的行業,
除左想做會計/核數師就一定要讀會計, 畢業後仲要有會計公司請去實習(有時做通頂及去大6工作), 仲要考牌

如想入ibank, Major Finance有些幫助, 但讀文科、理科的大學畢業生一樣會有銀行請, 好睇面試表現

其他不值得做major, 做minor讀

IS(Information System) 是讀電腦管理系統, 在我的年代以理論為主,不是教寫程式.
但電腦界(IT/AI行業)要讀
Electronic Engineering 才可做電腦工程師. 所以IS只可minor

如冇興趣一世以計數維生(做會計、核數師)
我個人覺得Major in Finance, minor in Econ 及Magaement 出路較多

Operating system 出路窄亦頗悶

Management 是空泛吹水科

Marketing 要外向性格及有創意

珍珠宮

齋講BBA, UST BBA最出名

但如果可以的話, 當然揀Finance / Accounting

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jasmine-4711 發表於 21-7-21 01:12
讀那一科也不一定做個科的行業,
除左想做會計/核數師就一定要讀會計, 畢業後仲要有會計公司請去實習(有時 ...

我就係bba in information system
課程係1/3商科,1/3電腦,1/3其他
電腦以寫programme為主,如果programming底子唔強,會俾d勁人打殘,我就係了
相對於comp eng,is唔會掂hardware方面嘅嘢

我會話
Major會計的話,入big 4機會較高,當然其他major都有機會,而acct major的話第二時考牌可豁免多幾科
Marketing有佢專長,有時見job ad請marketing嘅人都真係要求marketing major。做大公司pr 亦可

Management相對上….好像無特別強項,邊會有人請fresh grad去管人。當學咗理論好了

Finance出路會幾廣,勁人做ibank ,一般人analyst做起。不過真係鐘意計數至好。finance計數計到癲 (癲嘅意思,係 finance考試可帶一張雙面貓紙全部都係formula)

公爵府

如果HKUST JS5811 BSc in Biotechnology and Business 讀唔掂Biotechnology, 可否轉去Business , 淨係做商科學生?

此科收生要求只需一科Bio或Chem, 但課程內容話包括要讀Physics 及Calculus, ,而女高中無修Physics 及M1 M2, 只修Bio, Chem及Econ, 入學後應付得來嗎?

男爵府

回覆樓主:

其他科,我唔識,但marketing 就知少少,因為阿女係讀呢科,除咗要吹得之外,都有好多數據資料,全球經濟知識一要學

公爵府

小女勤奮自律, 專注力強, 有責任感, 獨立, 細心, 有耐性, 純乖受教 (搞到好似寫自薦信咁).

她在英語方面較出色, 對數字則一般, 可以計到, 但不是特別喜好. 她喜歡對文件多過對人. 這樣的人適合讀什麼?
除商科外都會考慮其他可能性.

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

個人覺得如果唔鍾意計數讀會計好慘

珍珠宮

絕對唔好揀Management,冇人會請個fresh grad做manager
留返將來上管理層後讀MBA比較有用

珍珠宮

呢個list裡面推薦Info Sys,會讀data processing,自己多修coding,將來可以做Big Data相關工作,出路非常好

珍珠宮

小圓圓 發表於 21-7-21 21:24
如果HKUST JS5811 BSc in Biotechnology and Business 讀唔掂Biotechnology, 可否轉去Business , 淨係做 ...

Calc完全唔係問題,肯落苦工就一定可以,會辛苦但絕對靠自律可以戰勝一切
Physics會吃虧一點,但如果數可以操上嚟,應該可以keep up到

但是否應該問問女兒自己嘅興趣呢?沒有興趣,讀得辛苦、效果亦唔好,將來工作更加難以突圍。見太多不錯大學嘅畢業生平庸地處理自己嘅事業,勉強嘅工作、鬱悶的人生。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 21-7-21 07:53

我就係bba in information system

我在大學有讀過Finance ,Corporate Finance, Capital Budgeting(下面係我留為記念的書)

以上幾科的數已算係易計,
如考試俾帶埋formula更易,
我考當年唔俾帶formula考

ps.可能大家syllabus唔同

公爵府

回覆 mizuho 的帖子

好多謝各位意見, 對女兒很有幫助.mizuho提得好, 現今有多少人真正享受自己既工作, 活出積極而有意義既人生? 所以到左人生呢個關口, 選科咁重要既事一定要謹慎考慮, 免得讀錯科, 入錯行, 貽誤一生.

最弊阿女無明顯志趣, 樣樣都諗下.
Biotechology不考慮了, 她說自己無理科頭腦, 亦無讀physics.
教師應唔啱, 她對住少數人可以, 但不喜歡對住大班人.

她Best 5 考獲26分, 現考慮如下, 請幫忙給意見:
1) 商科--只考慮finance和accountancy. (programming弱, IS不考慮了)
2) Law--唔係訴訟律師, 係事務律師, 聽說牌難考, 怕考唔到牌, 讀左無人請.
3) 社工--有不同職級可以上, 對人亦對文件, 但佢話自己似無關愛人之心.
4) 放射治療--POLY計分法唔清楚, 唔知夠唔夠分入, 可以一試.

首頁

尾頁

跳至