自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

徐嘉余,1995819日出生於浙江省溫州市,游泳運動員,主攻男子仰泳專案,效力於中國男子游泳隊,現就讀於北京體育大學2019年研究生冠軍班。 202176日,徐嘉余入選2020年東京奧運會中國體育代表團游泳項目運動員名單。 2008年入選浙江隊,2011年獲全國城市運動會男子100米仰泳銅牌; 2012年獲全國游泳冠軍賽男子200米仰泳亞軍,全國游泳錦標賽分獲男子100米、50米、200米仰泳一銅二銀; 2013年全國游泳冠軍賽男子200米仰泳冠軍,全運會男子100米仰泳、男子200米仰泳冠軍; 2014年獲五國游泳對抗賽男子100米仰泳冠軍,在全國游泳冠軍賽中打破男子100米、50米、200米仰泳三個專案的全國記錄,在韓國仁川亞運會上與李響、李朱濠、寧澤濤組成男子4×100米混合泳接力專案的中國代表隊,以33137的成績打破該專案賽會紀錄並奪得了金牌。 201689日,徐嘉余在里約奧運會男子100米仰泳決賽中以5231獲得銀牌。 20177月,徐嘉余在2017年國際泳聯游泳世錦賽男子100米仰泳決賽中摘得冠軍,這是中國男選手在世錦賽歷史上贏得的首枚仰泳專案金牌; 11月,徐嘉余獲得2017年國際泳聯短池世界杯東京站男子100米仰泳冠軍,並打破自己保持的全國紀錄。 201712月,徐嘉余入選2017CCTV體壇風雲人物年度最佳男運動員獎候選名單。 2019723日,2019年游泳世錦賽,徐嘉余以5243的成績獲得男子組100米仰泳冠軍

徐嘉余的母親曾是溫州市游泳隊的運動員,主攻蛙泳項目,由於家人的反對沒能延續下去,媽媽從徐嘉余小時候就帶著他去游泳,不僅培養出兒子對游泳的興趣,在每次徐嘉余參加比賽時也都會用自己的方式給予他鼓勵。 徐嘉余表示自己心中最大的偶像是蝶泳選手吳鵬 ; 他喜歡黃色的泳帽,私底下練游泳的老師和同伴喜歡叫他「甲魚」徐嘉余曾經把仰泳選手入江陵介當成趕超的目標。 徐嘉余一直非常感謝他的教練徐國義,因為兩人都姓徐,有不少人誤將他們當成是親戚。 徐嘉余訓練之餘會購物減壓,一天收六七個包裹

徐嘉余英俊、帥氣,但態度非常謙虛、平和、內斂,甚至還很羞澀靦腆。(中國青年報評)

徐嘉余今朝已經入咗100米背游決賽, 希望佢加油攞到好成績

男爵府

舊年一單新聞:

人帥心善! 徐嘉余為武漢疫情捐款7萬元 向一線工作人員致敬

徐嘉余寫道:「致敬每一位堅守崗位,奮戰在一線的白衣戰士和工作人員。把我的勝利送給你們,希望能為你們帶來好運。 眾志成城戰勝疫情,我們一定會勝利! 武漢加油! 溫州加油! 勝利與你相伴,我會同你共行。 ”

現年24歲的徐嘉余,是中國男子仰泳項目的領軍人,曾獲得2017年、2019年連續兩屆世錦賽男子100米仰泳冠軍,2018年雅加達亞運會男子50米仰泳、100米仰泳、200米仰泳、男女4X100米混合泳接、男子4X100米混合泳接力一共五枚金牌等諸多榮譽. 目前,徐嘉余正忙於備戰2020年東京奧運會,他也是中國游泳隊的奪金點之一,被寄予厚望。儘管忙於備戰訓練,但徐嘉余仍然心系祖國,心系武漢,心系冠狀病毒疫情。

希望俾啲正能量大家!

Ryanma    發表於 21-9-17 16:12
yeung_ma    發表於 21-7-31 23:33
la_source    發表於 21-7-27 10:54

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又係靚仔

子爵府

SU213 發表於 21-7-26 11:51
舊年一單新聞:

阳光少年
靚仔又有愛心

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

雖然高興佢入到決賽,不過強手林立,半決賽係第二組,成績排第四,仲有第一組第一名俄羅斯好勁,希望佢盡量爭取佳績。

子爵府

中國間唔中就出個游泳超靚仔, 但唔知係咪太吸睛, 商業價值高, 自然是非多, 好難長期保持好成績。要孫揚咁又醜樣又大刺刺先至襟啲

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

希望今次個計分牌唔好再遮住

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

moea8 發表於 21-7-26 13:17
呢張圖無計分牌

畀你笑死

侯爵府

ling426 發表於 21-7-26 11:56
阳光少年
靚仔又有愛心

男爵府

arron媽 發表於 21-7-26 12:13
中國間唔中就出個游泳超靚仔, 但唔知係咪太吸睛, 商業價值高, 自然是非多, 好難長期保持好成績。要孫揚咁又 ...

徐嘉余應該算係踏實類嘅運動員, 佢廣告都唔少, 但應該都係按國家規定去接. 而且從報道中佢應該係性格溫和, 謙恭有禮.

孫楊確實係勁人嚟嘅, 不過就真心太串, 而且有濃厚壞孩子色彩, 不過據報道, 佢前年嘅禁藥事件係一件被老屈嘅事件, 似乎有某啲國家真係怕佢太過犀利, 不過唔喺度談論佢啦.

論樣貌徐嘉余就真係唔夠寧澤濤好, 不過寧澤濤就新聞多多啦, 咁後生就退役有啲可惜, 隔離都有鋪講佢亦唔係度討論. 只係欣賞呢位運動員好踏實好溫文有禮亦都有實力, 都稱得上係靚仔一名, 希望佢聽日加油有獎牌, 最好有埋金獎啦

補番張今朝嘅圖

珍珠宮

回覆樓主:

公爵府

hashtag影視迷勳章

SU213 發表於 21-7-26 11:51
舊年一單新聞:

佢嘅靚,由內而外,再由外去返內

男爵府

預告一下, 各位如果有興趣為徐嘉余打戲嘅, 可以留意香港時間聽朝(7月27)早上9:59男子背泳100米決賽, 不過唔知本地有無電視台直播

另外, 佢亦都會喺星期三晚7:26分出戰200米背泳初賽, 大家有興趣可以留意一下

希望大家支持國家同香港嘅運動員!

wcpcelia    發表於 21-7-27 14:41

男爵府

回覆樓主:

佢同張雨菲係今屆國家隊拎金希望,張雨菲一百蝶差少少,仲有二百蝶,中國泳隊要加油!

SU213    發表於 21-7-26 23:41

珍珠宮

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

希望佢唔會成為下個被人針對既對象啦

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

florapang0426 發表於 21-7-26 13:12
希望今次個計分牌唔好再遮住

想知遮咗邊度咁緊要呀

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

中國泳隊加油呀

SU213    發表於 21-7-27 00:40

男爵府

回覆樓主:

今朝嘅100米背泳決賽,徐嘉余得到第五名,雖敗猶榮

希望佢喺聽晚嘅200米背泳初賽加油,順利晋級

首頁