自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

其實關於同性父母的編幅不多,主要內容是想帶出不同家庭對即將為人父母的喜悅,包括同性戀家庭。個人接受到同性婚姻,但卻接受不了同性父母,總覺得同性父母有點違反自然。想不到公共圖書館的兒童圖書竟然有這些情節

禁止訪問

子爵府

captainmama 發表於 21-8-14 23:34
其實關於同性父母的編幅不多,主要內容是想帶出不同家庭對即將為人父母的喜悅,包括同性戀家庭。個人接受到 ...

那你怎跟孩子說這件本呀?

男爵府

其實關於同性父母的編幅不多,主要內容是想帶出不同家庭對即將為人父母的喜悅,包括同性戀家庭。個人接受到 ...

我絕對反對同性戀,我什至覺得變態,男男搞菊花,好玩嗎?不正常

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

本人絕不接受同性戀婚姻合法化。完。

wcpcelia    發表於 21-8-16 15:28

男爵府

peru 發表於 21-8-14 23:38
那你怎跟孩子說這件本呀?

只說他們是同性戀的父母,領養/代母/借種,因為小朋友高小,所以同佢解釋個事實,但都有補充不贊成有下一代

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我有bias,

同性婚姻不應領養小孩或搵代孕延續下一代!

就算有一天在香港,真的正式通過同性婚姻合法化,我只接受女同性可以人工借精子懷孕,生育延續下一代!

子爵府

captainmama 發表於 21-8-15 00:17
只說他們是同性戀的父母,但都有補充不贊成有下一代

你意思是跟孩子說明社會有此類人( 同性戀) , 但你不贊成他們有下一代.(加插了你對此事看法)

利申: 不是跟你爭辯甚麼, 純粹想知..現在你借來的書..所呈現的畫面也很和諧(異性父母 與同性婚姻 同樣在養育孩子)..你怎解說與你內心想法相左的事..

翡翠宮

牛年勳章

我都係圖書館見過呢類同性家庭書,仲要係幼兒書,他日法例一通過,圖書館就要有一定數量呢類圖書,如果唔係就被告歧視,佢地要從少灌輸小朋友同性婚姻係正常倫理關係,我覺得好反感

水晶宮

你唔贊成的話,伴讀時大可以將你嘅想法、唔贊成嘅原因同你嘅小朋友解釋,或者索性唔選擇俾你小朋友睇。不過,希望你唔好投訴呢類書,令佢下架。呢個世界上確實有雙親為同性嘅家庭,佢地可能都開心健康美滿(雖然有人會「覺得佢地唔正常」),唔應該將佢地完全抹除。我作為有幼小朋友嘅家長,係希望佢地認識唔同家庭的。

其實如果「違反自然」係大罪,發達社會現代人,衣食住行、生老病死,有邊樣唔「違反自然」?為何對同性為雙親嘅家庭咁在意?成立一個家庭,最基本、最重要嘅唔係愛嗎?(同埋要夠錢啦下嘩。)

水晶宮

小馮 發表於 21-8-14 23:44
我絕對反對同性戀,我什至覺得變態,男男搞菊花,好玩嗎?不正常

等等,你係覺得同性戀有問題,還是 anal play / 肛交有問題?其實男女都可以有呢類性行為的,有異性戀嘅人喜歡的,冇咩出奇。你唔喜歡,冇問題。我都唔感興趣亦暫時唔打算試,但我唔會覺得呢樣嘢係變態,亦絕對唔會將男同性戀等同肛交。就算異性戀,都唔一定有/一定冇某類性行為吧。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實響外國真係好common ,不過估唔到香港嘅圖書館會入呢類型嘅書,好想知邊個部門監察嘅呢?

大宅

回覆樓主:

好好呀,圖書館裡面應該有唔同範疇嘅書,等有需要嘅人士可以借閱。我都好surprise圖書館裡面竟然會有呢個topic嘅書,抵讚。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

telfast 發表於 21-8-15 01:03
好好呀,圖書館裡面應該有唔同範疇嘅書,等有需要嘅人士可以借閱。我都好surprise圖書館裡面竟然會有呢個to ...

x 2

公爵府

男性為父,女性為母。
兩個男人/兩個女人,如何構成父母?
同性戀家庭,何來一父一母?
其中一幅圖,兩個女同性戀者,其中一個竟然懷孕,即係點?如果小朋友問點解兩個女人可以有BB,唔係要一男一女先可以有BB?咁點答?
完全不倫不類!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

唔贊成還唔贊成,事實上呢個世界係有呢d家庭,又唔係犯法,當增加常識,了解各地民情都未嘗不可,你唔啱睇咪拎過另一本書。

伯爵府

KILW 發表於 21-8-15 03:37
唔贊成還唔贊成,事實上呢個世界係有呢d家庭,又唔係犯法,當增加常識,了解各地民情都未嘗不可,你唔啱睇 ...

就算點反對
現實真係有呢d家庭

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-8-15 03:26
男性為父,女性為母。
兩個男人/兩個女人,如何構成父母?
同性戀家庭,何來一父一母?

當然是代孕借精啦

顯而易見,同性婚姻正式合法化了後,呢個勢必成為這個族群向政府爭取商業化/常態化的議題

而各國為左政治正確,於是代孕自由,極可能成為了繼同性婚姻之後,被(法庭)接納成人權的一部份

而結果將會是「父」「母」同子女的關係不再由血緣定義,顛覆了倫理

下一步會係乜呢?亂倫自由?「不排除有人天生有父愛女母愛子傾向、又吾影響別人、所以社會不可歧視佢地」?

大宅

回覆樓主:

唔贊成,唔鍾意,唔好借閱便可,但可能有其他人有興趣。

首頁
12345...6

尾頁

跳至