自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

卓悅美容有限公司旗下的美容院「悅榕莊」無故停業,東網收到員工報料,指昨日(8月31日)突然收到公司要求簽署一份離職協議書,承諾在不追究代通知金、未發放薪金等條件下自願離職,不少員工拒絕簽署,公司隨後表明今日(9月1日)「不會有主管開門做生意」。由於公司未正式解僱,不少員工如常上班,惟全部分店門外均貼上「今日停業」通告,部分員工隨即到勞工處求助。

東網收到一張內部通告,寫明「公司因內部重整暫停營業,直至另行通知」,東網記者今早亦到銅鑼灣皇室堡分店視察,發現大堂貼有「今日暫停營業」告示,但未解釋原因。有女員工向東網表示,公司昨日沒表明解僱他們,他們拒絕簽離職協議後,公司沒有繼續跟進,只告知今日不會開門。

該員工透露,公司早幾個月曾拖糧,導致有一半人離職,近月已發還拖欠薪金,但估計目前僅餘不足100名員工。她指現時無法聯絡公司高層,大家感到十分徬徨,「究竟係咪被解僱都唔知,任何通知都冇。」

另有員工家屬亦向東網報料指,其家人於悅榕莊任職美容顧問,昨日主管在員工拒簽離職協議書後,只拋下意義不明的一句「聽日冇主管開門,如果你哋搞得掂,你哋咪返工。」他指家人在該公司任職10年,今日原定到旺角朗豪坊分店上班,但沒主管開門,現時已上勞工處求助,估計遣散費等涉及超過10萬港元。他又指,卓悅美容旗下的另一按摩店「水云莊」亦沒有營業。

深水埗區議員袁海文表示,今天收到超過10宗與卓悅美容有限公司旗下美容院(悅榕莊、####talk、水云莊)有關的消費者及員工求助,他正積極協助受影響人士取回應有的權益。

東網今日致電悅榕莊查詢,其熱線無法接通,官方網頁亦無法瀏覽。東網正向勞工處及消委會查詢,正候回覆。

「悅榕莊」為卓悅美容有限公司旗下的美容院。

有通告指公司需進行內部重整而停業。

悅榕莊全線分店無故停業。

皇室堡地下大堂貼出告示,指悅榕莊今日暫時停業。(張世洋攝)

銅鑼灣皇室堡分店,有保安在大堂擺放貼有「今日暫停營業」告示。(張世洋攝)

皇室堡的悅榕莊分店今日沒有營業。(張世洋攝)

水晶宮

畀面勳章

我同事有買佢package 仲要唔少錢

la_source    發表於 21-9-1 15:02

公爵府

美容業寒冬,真係唔適宜買package!

wcpcelia    發表於 21-9-3 11:54
日月水火    發表於 21-9-1 15:29

男爵府

嘩, 8月份仲電話sell我

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

希望有白武士

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

搞成咁啊

珍珠宮

回覆樓主:

買左course嗰啲仲慘

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

simple430 發表於 21-9-1 15:29
希望有白武士
想接手既多數係做呢行,但呢行近2年根本唔好景到一個點

珍珠宮

呢d時刻希望公務員多消費,好多人失業啊

男爵府

回覆樓主:

我同事損失約1萬蚊,佢多數去做按摩

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

papamama16 發表於 21-9-1 15:31
想接手既多數係做呢行,但呢行近2年根本唔好景到一個點

買個殼平好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

而家出去買野, 好多時都有人SELL巻...但自問無信心,怕店做唔住!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

隨遇而安

水晶宮

仲以為係講MACAU HOTEL, 好在!

男爵府

15週年勳章

我朋友成3萬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 21-9-1 14:39
卓悅美容有限公司旗下的美容院「悅榕莊」無故停業,東網收到員工報料,指昨日(8月31日)突然收 ...

捱左咁耐
而家捱唔倒
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得買左套票果啲仲慘喎。

珍珠宮

子爵府

靚豬豬 發表於 21-9-1 15:01
我同事有買佢package 仲要唔少錢

顧客損失當然唔少$

簡單講,一路以來,從美容招聘廣告反映,浄包薪之天價(勁過醫生),計埋佣,經理15、6至廿幾萬,係Easy 執,三十多亦唔難

可想而知,從客戶身上割咗幾多肉

子爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

我睇完都嚇左嚇,之前仲有萬幾既course無用到,費事拖,幾個月前用哂佢咋,如果唔係今日又一殼眼淚

wcpcelia    發表於 21-9-3 11:54

首頁

尾頁

跳至