自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

母親年紀大跟家姐同住,家姐冇結婚個隻,因為同母親住得近,佢哋仲意帶我個囡(4歲)去佢哋屋企玩,差不多每天如是,5點幾玩到6點幾,好仲意俾零食佢食,雪糕雪條,搞到亞囡返屋企食晚飯食唔落或者食成個鐘都未食完。同佢老人家講,佢就話係你啲飯唔好味所以亞囡唔食。叫佢唔好俾雪糕佢食,冇益,講多兩句,佢就發脾氣。仲教亞囡食咗雪糕唔好話俾媽咪知...唉,唔知道點處理好

象牙宮

回覆樓主:

唔好帶返去,要帶就早d啦!

step_ccc    發表於 21-9-2 13:02
la_source    發表於 21-9-2 12:42

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lpclau 發表於 21-9-2 11:01
母親年紀大跟家姐同住,家姐冇結婚個隻,因為同母親住得近,佢哋仲意帶我個囡(4歲)去佢哋屋企玩,差不多每 ...

帶個女去母親度時,你唔一齊既?

若母親唔聽你勸,咪唔帶去一排先囉,直至佢聽勸為止。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

my005 發表於 21-9-2 11:22
帶個女去母親度時,你唔一齊既?

若母親唔聽你勸,咪唔帶去一排先囉,直至佢聽勸為止。

我本身返工,我家姐有我屋企鎖匙,佢每日自己上我屋企帶亞囡去佢哋屋企玩,玩完帶番佢返嚟,我完全控制唔到。我阿媽發完脾氣唔見個孫幾日,跟住又重蹈覆轍,冇哂乎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lpclau 發表於 21-9-2 11:35
我本身返工,我家姐有我屋企鎖匙,佢每日自己上我屋企帶亞囡去佢哋屋企玩,玩完帶番佢返嚟,我完全控制唔 ...

咁同你家姐講囉﹗

話若唔改善,叫家姐唔好上黎帶個女去囉。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lpclau 發表於 21-9-2 11:01
母親年紀大跟家姐同住,家姐冇結婚個隻,因為同母親住得近,佢哋仲意帶我個囡(4歲)去佢哋屋企玩,差不多每 ...

暫時唔俾帶上去佢屋企
入秋吃雪糕都唔好
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

my005 發表於 21-9-2 11:40
咁同你家姐講囉﹗

話若唔改善,叫家姐唔好上黎帶個女去囉。

我家姐就係買雪糕雪條嗰個。
佢係固執個隻,有佢講冇你講個隻,我哋有個家庭what’s app group ,我send d articles 關於小朋友食雪糕嘅壞處,佢會鬧番我話我多餘,成日講呢三幅屁

琥珀宮

lpclau 發表於 21-9-2 11:35
我本身返工,我家姐有我屋企鎖匙,佢每日自己上我屋企帶亞囡去佢哋屋企玩,玩完帶番佢返嚟,我完全控制唔 ...

咁無辦法,要睇開d,最多比佢玩多兩年,上咗小學就唔得閒去。

而家可以下午安排個女去想多d興趣班

男爵府

唔好俾個女佢哋見咪得囉記住換埋個鎖

男爵府

回覆樓主:

安排個女喺嗰個鐘數上興趣班,避免見面

wcpcelia    發表於 21-9-2 16:25

別墅

我得番佢地係親人,但我同母親對育兒有好大分歧,我家姐永遠企係母親嗰邊,搞到關係好差

翡翠宮

畀面勳章

屢勸不聽,我會換鎖,等佢地冇得自己上黎帶走呀女
日日是好日

珊瑚宮

lpclau 發表於 21-9-2 11:49
佢係固執個隻,有佢講冇你講個隻,我哋有個家庭what’s app group ,我send d ...

佢係咁講唔聽既話,而你又唔想傷感情,咁唯有由另一方出聲囉。

叫你先生或奶奶出下聲囉。

或者同你家姐講,會換鎖或收返鎖匙囉。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mother904 發表於 21-9-2 11:54
屢勸不聽,我會換鎖,等佢地冇得自己上黎帶走呀女

我都係咁話
叫唔聽,唯有換鎖

伯爵府

lpclau 發表於 21-9-2 11:49
佢係固執個隻,有佢講冇你講個隻,我哋有個家庭what’s app group ,我send d ...

但呢個係你個女,佢哋好唔尊重你, 佢哋當你個女係玩具咁玩,都唔係為佢好, 如果我係你,好認真咁同佢哋傾一次,如果佢哋唔聽,就叫佢哋唔好上嚟

男爵府

唔好聽講句,一個老人家,一個老姑婆,講唔聽㗎啦!
雖然我咁樣講好衰但真係事實
你有幾可見呢啲人會改變自己?
如果話得聽你就唔使咁勞氣啦
諗辦法唔好俾佢哋見啦
到佢哋肯改為止為止
細細個小朋友如果壞習慣唔改大過你仲難攪
狠心啲
記住寵壞咗好難返轉頭

當然啦如果你要靠佢兩個睇小朋友,就唔可以夾硬嚟,唯有用軟功,再諗諗計

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-9-2 11:55
我都係咁話
叫唔聽,唯有換鎖

換鎖都無用,黎到按鐘唔通唔開門咩?

寶石宮

vespa 發表於 21-9-2 11:59

叫工人姐姐唔開

寶石宮

vespa 發表於 21-9-2 11:59

明顯吃零食/食雪糕,攪到食唔落飯,係樓主宜家最大嘅困擾

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lpclau 發表於 21-9-2 11:52
我得番佢地係親人,但我同母親對育兒有好大分歧,我家姐永遠企係母親嗰邊,搞到關係好差
...

個女係你 ,你自己諗喇, 有咩事學壞咗,人哋拍下個籮柚走咗去,仲會話你唔識 教
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至