自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

邊度可以睇到香港童軍總會, 每個旅的收費同集會日子時間呢? 打去問過, 好似好多資料, 要報左名入左去先會知咁, 係米咁架

子爵府

Monchichi110 發表於 21-9-20 12:19
邊度可以睇到香港童軍總會, 每個旅的收費同集會日子時間呢? 打去問過, 好似好多資料, 要報左名入左去先會 ...

我小朋友之前去,係報名後先交錢,好平,好似80元,但玩了成年。
返會日期冇show,係每次leader send出來。但suppose每星期一次。有事會話休會。

我去灣仔總會。

wcpcelia    發表於 21-9-20 14:40
la_source    發表於 21-9-20 12:23

男爵府

zitamamama 發表於 21-9-20 12:22

我小朋友之前去,係報名後先交錢,好平,好似80元,但玩 ...

係啦, 驚簡左果貴麻, 可惜灣仔唔近我, 我要九龍

男爵府

有無人知九龍邊果平又多活動攪呢?

子爵府

Monchichi110 發表於 21-9-20 12:26
係啦, 驚簡左果貴麻, 可惜灣仔唔近我, 我要九龍

童軍應該唔會貴架?
應該唔係堂堂比錢架喎。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有好多係學校旅團,不收外人
公開團隊通常係社區中心舉辦
收窄範圍到某一兩區 (假設係7歲半參加幼童軍唔會新界跨港島,盡量屋企附近方便接送)
可以打電話去查詢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

zitamamama 發表於 21-9-20 12:27
童軍應該唔會貴架?
應該唔係堂堂比錢架喎。

可能指各項活動額外收錢

如果呢樣就個個旅團差唔多會有,出outing一百幾十少不了,去camp更加要三幾百

王國長老

Monchichi110 發表於 21-9-20 12:27

呢兩年都唔慌多活動
幼童軍無得打針,有啲旅團用zoom集會咋,邊有活動吖

珍珠宮

2024年龍年勳章

Monchichi110 發表於 21-9-20 12:27

以前參加過東九龍的一個旅團,不是學校的旅團,佢會收外人,由小童軍至深資童軍都有,話收$20一個月,但是好多時都話搵到人贊助,又唔使收。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 21-9-20 12:27
童軍應該唔會貴架?
應該唔係堂堂比錢架喎。

你以為
我聽過有4位數(仲要唔係千頭),因為要租私人地方wor
我朋友當時面試完收咗r晒頭問我,我仲反問佢年費係咪包camp包出外考察,佢話係就好!但唔係

男爵府

小倩 發表於 21-9-20 12:38
可能指各項活動額外收錢

如果呢樣就個個旅團差唔多會有,出outing一百幾十少不了,去camp更加要三幾百 : ...

我係呢度爬文, 有JM話有些一年收2千呀, 所以驚簡錯

男爵府

PaPa 發表於 21-9-20 12:46
以前參加過東九龍的一個旅團,不是學校的旅團,佢會收外人,由小童軍至深資童軍都有,話收$20一個月,但 ...

係邊個旅呀?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Monchichi110 發表於 21-9-20 12:59

是真的

王國長老

回覆樓主:

https://www.krscout.org/區及旅團/

out咗學校團隊再選擇吧

公爵府

2023年兔年勳章

小倩 發表於 21-9-20 12:40
呢兩年都唔慌多活動
幼童軍無得打針,有啲旅團用zoom集會咋,邊有活動吖
...

Zoom 集會無乜意思。

好難用 zoom 教打繩結。集會係訓練小朋友紀律,人際關係。隔住個屏幕,根本做唔到。

男爵府

https://service.scout.org.hk/joinus/grplist2.asp

查到全香港嘅童軍團,邊組而家可以申請加入。集會時間都睇到,但係會費就要自己逐個團去問

王國長老

Monchichi110 發表於 21-9-20 12:59

我低下階層,參加社區中心
通常呢啲唔係謀人寺

男爵府

Amy1974 發表於 21-9-20 13:03
Zoom 集會無乜意思。

好難用 zoom 教打繩結。集會係訓練小朋友紀律,人際關係。隔住個屏幕,根本做唔到。 ...

如果ZOOM 真係無意思

wcpcelia    發表於 21-9-21 11:08

男爵府

miss321 發表於 21-9-20 13:04
https://service.scout.org.hk/joinus/grplist2.asp

查到全香港嘅童軍團,邊組而家可以申請加入。集會時間 ...

謝謝你, 但問過因為係義工攪, 未入到去, 係唔會有電話查詢

男爵府

小倩 發表於 21-9-20 13:04
我低下階層,參加社區中心
通常呢啲唔係謀人寺

謝謝, 我都係低下階層, 但希望平得黎, 都係有活動玩既

首頁

尾頁

跳至