夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

情況:自己很想有一種很親密的關係,互相支持,互相扶持,多溝通,但現實是跟太太,感覺越來越像陌路人。 除了互相交帶必須要的事情,真正的對話,每日不多個五句。

我想同佢溝通到,探討問題或者問佢意見。
佢通常回覆:都係咁/你鍾意啦/
很不耐煩。對話完結。

現在令我反思嘅係:我日頭嘅路點樣行落去,沒有對話,沒有互相扶持,沒有性,沒有掛念 ,(正確啲來講,係佢唔需要)

我今日問自己一個問題,假如我可以選擇失憶,俾我重新來一次,會唔會選擇佢。如果我知道現在的狀況,我會選擇不。 (現實是,已經有了兩個我很重視的小朋友)

平時相處:
我希望同佢都溝通,當我問佢今日情況點,佢回覆:都係咁,講嘢唔望人,對話完結。

很少出去食飯,佢話出邊啲嘢唔好食又唔健康,要自己煮。
就算真係出去食,佢唔啱胃口的餐廳,佢會選擇唔食,睇住我同小朋友食。

性格:
我:相信正能量,正面的想法。
佢:本身是一個很有情緒的人,很容易發脾氣,或者唔出聲。負能量比較重,成日唔講嘢都冇問題。

背景:
有兩個小朋友(幼稚園),結婚10年。
太太本身就是一個不喜歡跟人溝通的人,沒有朋友(一個都冇)以前的朋友WhatsApp佢,佢都唔會覆。

日常時間:
我:正常返工,9am-5pm, 6:00Pm已經返到屋企
佢: 喺屋企, 照顧小朋友,做家務,煮飯。

對孩子的培養方法:
一致的地方:
小朋友需要有禮貌,尊重別人。

不一致的地方:
我:希望孩子能夠選擇優質教育,我會刻意培訓佢哋。
太太:讀咩學校都無所謂,唔需要緊張學業,順其自然。

對於性生活:
我:認為很重要,是不能缺少。
她:不需要性。
現在情況:我覺得已經很難接受沒有性

外表儀態:
我:有做好保養, keep得好,有做運動
佢:有做好保養, keep得好

每次我喺街見到其他情侶/夫妻,很親密,我都覺得很羨慕。究竟是我的情況特別,還是這根本就是普遍的現象?
日後條路點行落去?我是很重視我兩個小朋友,唔希望佢哋是單親家庭長大, 但係咁嘅情況我又如何有一個快樂嘅人生。

原來越諗唔通,開個post討論分享吓。

男爵府

You are not alone.

呢度有好多個案同你差唔多,婚前婚後都唔一樣,特別有咗小朋友。

你帶出了夫婦問題兩大危機,溝通同性親密。

同佢認真傾吓,特別係親密行為,出街佢唔主動拖你,你主動拖佢囉。得閒買束花或她喜歡的東西氹吓佢。多點hugs and kisses 撻番著佢。

複式洋房

以上主動親密的事情我都有做,都起唔到作用。(佢認為唔需要,可以唔好煩佢)。

我更加想買嘢氹佢,佢話我浪費…(佢亦都冇物質購買慾)

以前我會喺度諗係咪我嘅問題,e家我覺得係每個人嘅構造同埋思考方式唔同,有啲事情你好重視,其他人覺得唔係,反之亦然。

複式洋房

其實當初你地點樣由結識到結婚的。如你所言,太太都幾自我中心。

大宅

baba9193 發表於 21-9-25 01:33
情況:自己很想有一種很親密的關係,互相支持,互相扶持,多溝通,但現實是跟太太,感覺越來越像陌路人。 ...

我發覺好多太太生完小朋友都有咁嘅情況,我當初都係咁,個重心放晒係小朋友度
我好你太太D既係老公想要都會配合,但其實自己本身真係唔想,因為要照顧小朋友係一件好攰嘅事
到小朋友大啲就唔同架啦……….忍下先啦

男爵府

我同你太太差不多,你做得好好了~
只係已經唔愛你,好多野會變得好煩,比啲空間大家,唔好強求自己果套就相處到。

珍珠宮

情況:自己很想有一種很親密的關係,互相支持,互相扶持,多溝通,但現實是跟太太,感覺越來越像陌路人。 ...

呢度好多男女都得唔到性,普遍又唔敢講,因為有事先開post姐,好幸福既又唔敢亂曬既。但呢度係一個呻下既地方,但你要注明:不上報,唔係好快你個post就要走佬架啦

我個人覺得,無論任何原因無性,但恩愛+親密+有攬有錫,我認為係無問題既

但你地唔行埋、唔掂對方、說話簡短、很陌生。對方沒溝通、沒交朋友、沒興趣出門口、沒興趣外食,還要負能量!就對方好有問題

我覺得是死結啊,對方甘極端都好難會變,有少少清心寡慾個種感覺

都覺得你是好男人,忍到甘耐,聽落對方都好難相處

男爵府

陪月勳章

她⋯
應該出面有男人了⋯

子爵府

諗下湊小朋友有冇幫手先?唔係話個種放小朋友在玩具堆中,自己玩電話睇電視嗰種!

放工即返屋企又如何?有冇幫手照顧小朋友?或只是放工後在家只顧自己玩樂?

家頭細務有冇主動做?例如掃地抹地洗厠所?

同男家關係又如何?你有冇幫下口?

你有冇將自己感受同佢講過?有時對先生有不滿係積下來的,只因自己係 ftm角色又未能舒發出來!

搵人幫手睇小朋友,同太太出去放鬆下,話佢知你所感到的不安吧!

KayGu_FB    發表於 21-10-4 00:35
茶類愛好者    發表於 21-9-26 10:00

男爵府

年輕時....情投意合,成熟時...最重要還是「志同道合」。

互相都相處了一大段時間,裡裡外外都全部清楚哂對方,你要是珍惜對方嘅話,有些地方就一定要放開些,始終10年感情亦得來不易,女性最需要嘅係關懷,有人關心自己,唔能夠一齊成長,內心想法自然亦會分岐。

自己恩考清楚吧。

提提你....感情中最痛苦嘅可算是....堅持不應該嘅堅持嘅事,放棄不應該放棄

別墅

你太太嘅個性應該比較內向,呢點你結婚前應該知道。但,你仍然選擇同佢結婚,佢應該有其他你欣賞佢嘅優點!

小朋友細,要花時間心力照顧,冇興趣理其他事,呢點我明。小朋友大咗會好d!佢日日照顧小朋友,真係冇乜野可以同你分享。你可以主動同佢傾你公司嘅事,有趣嘅事,佢覺得有趣,就會多啲回應!

唔鍾意食嘅餐廳,一啖都唔食,佢個個性真係比較執著。呢種性格唔能夠硬碰硬,要慢慢感化。笑笑口同佢傾,你揀一次食咩,我揀一次食咩。但,大家揀咗,要陪對方食!

性方面…真係唔知點回應。只能講,如果女人覺得開心,即使唔想要,都會俾你!佢一個湊兩個,可能壓力好大,情緒疏導唔到,你都要體諒下,了解下。呢方面,可能要坐低慢慢傾!你亦要表達佢知,性對你嚟講,等同食飯,不能不食。但,你要體諒ftm其實好攰!

男爵府

回覆 baba9193 的帖子

我相信其他留言給你建議,你都有嘗試,所以先係度呻。
如果太太婚前嘅性格係咁,好難有太大改變。你只好包容佢。

如果係婚後,有機會佢太專諸湊小朋友而忽略了你,亦可能因為倦而提唔起性趣。

有些太太生完係失去性慾,但到了某些年紀可能又有番,忍耐一下。

男爵府

有冇試過搵婚輔?試吓幫你地溝通。因為好明顯其實你兩個本身性格唔似,所以要大家都開心就一定要有某方改變一下,或者雙方都改變一下。

別墅

要照顧兩個小朋友,真係好攰又花心機!多數女士們生産完之後就母性大發,非常專注在小朋友身上。

如果覺得老公無配合,全部指意曬個老婆,跟住又阿之阿左,就會覺得你又知咩呀!積積埋埋好多怨言,有時講都費鬼事,因為覺得你唔會明。

教育方面,一係一齊傾好個方向,一係全權交給一個話事,又或者各顧一部份,盡量大家有個共識,唔係自己做嘅嘢唔好咁多意見。

ftm 有時會比老公睇少,因為少接觸外界,成日圍住個家庭轉,你自己諗吓有冇在言語上成日否定佢,但卻要佢認同你?

Ftm 在晚上已經攰到死,好想休息;如果你在家無比她覺得你有照顧佢嘅感受,佢一定在性方面沒興趣!
Best Regards, Mrs Mak1997 :-P :-D

別墅

你哋最好都係安排一個時間,放低二個小朋友,兩公婆平心靜氣傾吓你見到的問題,又或者收多啲佢嘅睇法,大家取個平衡,要不然就去家庭輔導了!
Best Regards, Mrs Mak1997 :-P :-D

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實事出必有因,好多時係男人未必明白,兩人之間日常生活嘅相處,大家嘅溝通,可能言語上,或許令佢曾經個心有不舒服感覺,日積月累都會令感覺都淡晒。

我自己都係ftm...照顧兩位小朋友,其實精神上真係好攰,特別係小朋友仲細嘅時候,真係好多日常瑣碎事做同兼顧,所以對方嘅一句支持關心同體諒係好重要。

如果可以,就放低下小朋友,好好同老婆傾下,聽下佢講嘢,你亦表達下自己感受,大家開心見誠去傾。

KayGu_FB    發表於 21-10-4 00:54

珍珠宮

唔會無緣無故變得冷漠
如果老婆拍拖時唔同你溝通、交流、零性生活,你都唔會同佢結婚

女人多數係感性嘅,感受到愛,做愛過程係舒服就會享受做愛,唔同男人受生理影響而有性需要

一個女人唔同你講金,就同你講心
唔重視物質,就好重視心靈交流,老婆需要嘅係心靈交流,唔係流於表面嘅:今日點呀?去咗邊呀?小朋友今日點呀?
留意老婆有咩需要、每日一個擁吻、臨瞓前pillow talk…..

老婆注意飲食健康都係為頭家,因為飲食直接影響身體健康,要有健康嘅身體先照顧到你同兩個小朋友,令你無後顧之憂專心工作

注意飲食健康嘅老婆,會照顧出健康嘅小朋友自己煮慳錢又健康,老婆知慳識儉又湊到兩個小朋友健康乖巧,又同你講心唔講金,你要多啲欣賞老婆嘅優點

至於你話老婆唔鍾意嘅餐廳會唔食嘢

點解你識咗老婆十幾年都唔知老婆口味,揀間老婆唔鍾意嘅餐廳呢?

係咪你本身個人都比較粗心,唔知老婆喜好,所以送嘅禮物都唔啱心水呀?

教育小朋友出現分歧係大問題,無共識會一直磨蝕夫妻感情

另外,如果有親戚出言批評你老婆,你會出聲幫老婆嗎?當長輩同老婆喺教小朋友時出現分歧,你幫邊面呢?

茶類愛好者    發表於 21-9-26 10:04

複式洋房

我老公係咁,我都懷疑佢係咪冷血㗎

大宅

先唔講其他,你太太會唔會有可能有情緒病無處理好?

子爵府

有邊個唔想要好親密,互相扶持,互相關心既伴侶丫。始終係兩個唔同既人,意見喜好總有不一致,而我覺得你遇到既問題其實好多夫妻都會遇到,至少我同我老公溝通方面同你地差不多。

首頁

尾頁

跳至