3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女四歲,成日都唔鍾意食嘢,一係就淨係食白飯薯條,四大長老見佢唔食嘢就餵佢食,咁佢就俾面食少少,每日食嘢都好似打仗咁,點樣可以令小朋友鍾意食嘢,同埋自動自覺食嘢

男爵府

開心吸收勳章

正餐前冇零食。好肚餓時會唔會肯食d?好肚餓時試吓其他多元化野食,之後才比白飯。

獎勵:今餐肯食其他野,或者自己好好吃飯,才獎佢喜歡的甜品零食、甚至薯條。或者奬勵貼紙,儲滿一定數量有小禮物

有份選擇/參與:問小朋友下餐想食A定B定C。比佢參與煮食的過程,例如洗米煲飯,洗菜,包雲吞,卷壽司⋯

睇唔偏食圖書,又比佢睇下第三世界國家的小朋友冇野食幾咁慘,同埋偏食營養唔夠變成點⋯⋯例如面色蒼白唔靚,矮過同齡嘅小朋友、便秘

大宅

janede1314 發表於 21-10-11 23:48
正餐前冇零食。好肚餓時會唔會肯食d?好肚餓時試吓其他多元化野食,之後才比白飯。

獎勵:今餐肯食其他野 ...

肚餓都唔食

獎勵都有時work,不過都係要餵同埋食得好慢

有份參與: 佢煮完啲嘢食自己唔食

偏食圖書可以試吓,第三世界小朋友真係有用?

侯爵府

2024年龍年勳章

Vienna0623 發表於 21-10-12 07:45
肚餓都唔食

又比佢睇下第三世界國家的小朋友冇野食幾咁慘,同埋偏食營養唔夠變成點⋯⋯例如面色蒼白唔靚,矮過同齡嘅小朋友、便秘

呢招真係最得, 俾Youtube佢睇饑餓兒童樣, 嚇到佢地入心,
現在我仔扭計話唔食時, 我問佢洗唔洗睇多次唔食野兒童變成點, 佢就乖乖就範。

大宅

小菜豆 發表於 21-10-12 09:20
又比佢睇下第三世界國家的小朋友冇野食幾咁慘,同埋偏食營養唔夠變成點⋯⋯例如面色蒼白唔靚,矮過同齡嘅小 ...

哈哈,等我試吓先

男爵府

開心吸收勳章

Vienna0623 發表於 21-10-12 07:45
肚餓都唔食

就算唔work, 比佢開始有個觀念,有野食,有得食飽係好幸福,而幸福唔係必然嘅。四歲講下道理都會明,不過可能要不斷講不斷提醒先入腦。

複式洋房

Vienna0623 發表於 21-10-11 17:15
我個女四歲,成日都唔鍾意食嘢,一係就淨係食白飯薯條,四大長老見佢唔食嘢就餵佢食,咁佢就俾面食少少,每 ...

我女同你女一樣,練仙,又係唔鐘意食野,咩方法都試過哂!!氣餒!!(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

一定要四大長老合作至得

男爵府

我個女四歲,成日都唔鍾意食嘢,一係就淨係食白飯薯條,四大長老見佢唔食嘢就餵佢食,咁佢就俾面食少少,每 ...

鍾意食野既小朋友係天生,冇得強求。但食野係人類既本能,其實講到最尾,得一個原動力會令小朋友食野:餓。
但香港太富裕,家長大部分都唔狠心激發呢種小朋友本能第三世界既小朋友肯定冇人追住餵同會自動自覺食,點解?咪就係因為冇野食咯....

大宅

Kaaty 發表於 21-10-15 13:06
一定要四大長老合作至得

Agree!!!!!

大宅

siuching622 發表於 21-10-14 22:56
我女同你女一樣,練仙,又係唔鐘意食野,咩方法都試過哂!!氣餒!!(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀ ...

係囉,真係唔明

複式洋房

我仔都係偏食,飯唔食,粉麵都唔係好食,但是比飯又好D,而且唔吸收,好瘦,大家有無辦法啊

大宅

我個女之前都係咁,偏瘦,經常病,我帶佢去游水,發覺佢之後會食好多野,於是我準備牛肉蛋炒飯,每次游完就食1-2碗。夏天我每星期去游泳最少2次,之後可能咁樣食大左個胃。冬天我會帶去遊樂埸放電,keep 住運動,而家5歲體重已經above average…

已刪除用户

大宅

Hamsterking 發表於 21-10-15 18:27
我個女之前都係咁,偏瘦,經常病,我帶佢去游水,發覺佢之後會食好多野,於是我準備牛肉蛋炒飯,每次游完 ...

大宅

Carmen8080 發表於 21-10-25 23:47
我個仔三歲 又係乜都唔食 淨係食燒賣 雪糕 雪條 見到飯直頭唔肯開口…..煮到好忟 攪完一輪都係唔食 今日我 ...

完全想像得到,加油啊

男爵府

我囝3歲都係唔鍾意食野既小朋友,淨係食麵同蘋果,不可加其他野,同埋食幾啖就話飽,好難搞,又矮又瘦。

大宅

Kaaty 發表於 21-10-15 13:06
一定要四大長老合作至得

大宅

呢個問題已經纏繞左我4年⋯我已經放棄,順其自然由佢自由發揮,佢餓就自然會食

大宅

我女差不多4歲都係一樣嚴重偏食,乜野送菜都唔食,任何水果蔬菜都唔食,靜係食面同白飯,但係佢好中意飲野,有日我係超市買左支小朋友野飲比佢,倒曬入面的飲品,將自己新鮮榨果汁倒入去,哄佢飲話係好好飲的草莓汁,但其實係紅石榴汁(顏色好似),佢中意飲仲要連續飲左好多日,有時佢地唔係唔中意食,只不過佢地唔係去嘗試,只要搵岩方法,佢地都會中意食,呢幾日就試緊其他果汁,唔肯食水果,飲下果汁都好呀!大家一起努力!

首頁

尾頁

跳至