0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿B 4 months時開始加固,進度良好,而家6 months進度十分良好,咁我見姑仔個B兩歲幾自己係飯檯食飯食得好論盡,經常打瀉晒野食

我想BB可以學食飯學得舒服d,諗住買張BB餐椅比阿B,但99話我多舊魚,佢話以前d BB都係大人飯檯學食飯咪一樣係咁,點解要浪費錢買張BB餐椅擺係屋企阻住晒……

你地點睇?你地覺得BB餐椅對BB來講有冇必要?

別墅

咁你同番99講,以前嘅人無手機無電視一樣可以過活,咁佢係咪唔睇電視,唔用手機先?

水晶宮

6 個月點坐大人飯檯? 墊高坐? 唔會坐到東歪西倒咩?

男爵府

我張餐搖椅只坐了幾個月
親友的bumbo chair 也只坐了幾個月,識行就開始掙扎了

貴... 唔值... 但你俾我由頭選一次,我覺得買咗 有一定好過無
起碼這幾個月 BB 食得舒服,我同奶奶都餵得舒服
小朋友其實知道食飯要坐定,只是開始識行太多嘢想玩才難以專心那是另一個問題

複式洋房

超級重要!可能我行blw唔係傳統餵食,張餐椅對我來講好重要,但不論你是否blw,自細訓練bb食飯要坐定定我覺得都係有必要的。
如果你奶奶覺得阻地方,建議你買可以綁喺大人櫈上面嗰種。

大宅

一個固定的餐椅對訓練Bb肯被綁坐定定食嘢非常重要。

大宅

我覺得係有用架
以前阿仔工人湊 飯檯太高唔方便食飯
工人話阿仔自己食得慢
結果有段時間長肉長得好慢
之後買左餐椅返黎就好好多

子爵府

BB餐椅對訓練小朋友進食係好重要,BB唔會走來走去,到佢習慣左坐係度進食,無論係街定其他親戚朋友屋企,都可以坐定定,我個囡用到2歲,之後俾個墊佢坐大人椅,so far 宜家4歲,食飯無論屋企定街都係坐定定,餐椅就俾左細佬用,細佬blw左7個月,都係坐定定,餐餐都食得唔錯

最好係大家一齊食,根本唔需要餵飯

別墅

lalapa 發表於 21-10-25 18:12
咁你同番99講,以前嘅人無手機無電視一樣可以過活,咁佢係咪唔睇電視,唔用手機先?
...

佢個意思覺得無必要,但我見姑仔個B兩歲幾學食飯都仲食得好論盡,咁我都想比阿B食飯食得舒服d,唔想兩三歲都學唔識

別墅

Nbs 發表於 21-10-25 18:35
6 個月點坐大人飯檯? 墊高坐? 唔會坐到東歪西倒咩?

係呀,佢話以前d BB咪又係咁學食飯,使乜買多張椅係屋企塞住晒….

別墅

CCHINGC 發表於 21-10-26 11:29
BB餐椅對訓練小朋友進食係好重要,BB唔會走來走去,到佢習慣左坐係度進食,無論係街定其他親戚朋友屋企,都 ...

明白!

水晶宮

sasalunhei 發表於 21-10-26 18:19
係呀,佢話以前d BB咪又係咁學食飯,使乜買多張椅係屋企塞住晒….

我40年前都有BB椅坐,不過係唔係奢侈品就唔知喇
我女都係六個月,今日諗住開始加固。佢未坐得好穩,我都諗緊點樣俾佢坐。stokke 嗰啲可能未坐得到,應該會坐bumbo. 你奶奶仲話要坐大人椅,如果係我女應該未開始食已經跌咗落地。。。 (我無咁多人手抱住佢餵)

禁止訪問

珍珠宮

宜家bb都唔識得坐,點坐大人椅,難道一定要大人抱住先餵到飯,好困身姐!綁係大人椅上的bb椅先300幾蚊,但起碼可以坐到一歲多d。之後可以轉宜家傢私餐椅,先100幾十,都唔係好多錢姐!你奶奶好老土!

珍珠宮

sasalunhei 發表於 21-10-26 18:18
佢個意思覺得無必要,但我見姑仔個B兩歲幾學食飯都仲食得好論盡,咁我都想比阿B食飯食得舒服d,唔想兩三歲 ...

你姑仔個b就係聽左佢媽話無買大人椅嗎一張bb椅都容納唔到,你叫佢踎係地下到揸住個碗食飯啦!洗咩坐,以前d人都係咁食嫁啦!

別墅

sasalunhei 發表於 21-10-26 18:18
佢個意思覺得無必要,但我見姑仔個B兩歲幾學食飯都仲食得好論盡,咁我都想比阿B食飯食得舒服d,唔想兩三歲 ...

係呀 當然我諗就算無餐椅
BB最後都會學識食飯既
不過餐椅除左食飯 仲可以玩玩具,當書檯
BB大個就較矮少少餐椅 都可以用到3歲架

別墅

mcs74 發表於 21-10-27 04:09
你姑仔個b就係聽左佢媽話無買大人椅嗎一張bb椅都容納唔到,你叫佢踎係地下到揸住個碗食飯 ...

Exactly你講中我想講個樣野,老一輩真係持住自己有經驗,覺得自己想法好啲

別墅

lalapa 發表於 21-10-27 10:40
係呀 當然我諗就算無餐椅
BB最後都會學識食飯既
不過餐椅除左食飯 仲可以玩玩具,當書檯

較高低係咪要用工具較?有邊隻餐椅推薦?

別墅

mcs74 發表於 21-10-27 04:05
宜家bb都唔識得坐,點坐大人椅,難道一定要大人抱住先餵到飯,好困身姐!綁係大人椅上的bb椅先300幾蚊,但 ...

可能老一輩,思想頑固,慳呢樣個樣,又唔諗諗有啲野其實唔慳得

男爵府

除左BB餐椅,各位JM有無買網床/搖椅/high chair? 以上應該可以由初生用到2歲幾,諗緊買唔買,因為都想BB同照顧者方便同舒服。

首頁

尾頁

跳至