時政擂台

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

今日又聽到幾個朋友將會移民英國,加拿大,前幾日睇一直睇開那個醫生,都通知我兩個月後移民澳洲。嚟近有啲朋友又想過多兩三年去英國。
一個又一個好趕咁走,剩下留港的朋友,好多都是因為冇錢走,成日在群組放負,逢中必反,掃個安心出行都洗版鬧到pk 。
見到咁,有時候我都諗,香港係咪真係咁唔住得人???外國真的人間樂土嗎???個個都要雞咁腳咁走,賣樓賣車都要走,朋友一個一個離開香港,社會撕裂,心情沉重。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 21-11-9 09:53

侯爵府

2024年龍年勳章

我有兩個黃同事會一月走, 反而我好開心覺得係win win ! 佢哋開心我又好替佢哋開心!

珊瑚宮

回覆樓主:

我又唔會咁諗
唔鐘意香港, 可以走, 對佢對香港都好。
另外, 有朋友走的原因, 係怕子女被污染, 將來是非不分, 破壞社會覺得係啱,所以決定走。
佢地真係有能力走, 恭喜佢地啦, 起碼俾到個好環境小朋友成長。
現在資訊咁發達, 要見面,疫情後唔係難事。

珍珠宮

走咁D人,空氣清新D,條街乾淨D,年青人職塲上位機會多左,好事來的。。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我都有幾個好朋友移民走,真係好唔捨得!以前成日見面傾計,而家只能視像!真係好唔同㗎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係選擇黎啫! 其實我覺得香港好好,會選擇留低! 遊歷多國真心覺香港唔差 至惨係嗰班樣樣反嘅Odds, 又無Guts 又無錢走! 下一步自己想要咩都唔知! 有決心走嘅反而我祝福佢追求到想要嘅嘢! 唔甘心留低嗰班樣樣反先至可憐

男爵府

coconutchung 發表於 21-11-7 16:09
今日又聽到幾個朋友將會移民英國,加拿大,前幾日睇一直睇開那個醫生,都通知我兩個月後移民澳洲。嚟近有啲 ...

外國唔係一定好,但為下一代揾一個安穩環境而已

大宅

Phyonafung 發表於 21-11-7 16:27
我都有幾個好朋友移民走,真係好唔捨得!以前成日見面傾計,而家只能視像!真係好唔同㗎!

有啲人是我好尊敬,好信任的,平時冇講政治嘢,突然就告訴大家要移民英國,實在令我好驚訝!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我反為好希望身邊嘅黃老師快啲移民,但係好可惜,佢哋全部都選擇留低

珍珠宮

好媽媽勳章

可能我無親人移走(其實朋友圈都不多),又無咩傷感,朋友始終只係過客,就算唔移民都可能總有一日會緣盡。

子爵府

回覆 coconutchung 的帖子

外國一定唔係人間樂土 始終唔係自己既家 人地係唔會認同異己 我就係回流返香港既

男爵府

回覆樓主:

我都有朋友準備移民,我覺得係開心事,佢找到佢既理想生活地方。

水晶宮

coconutchung 發表於 21-11-7 16:29
有啲人是我好尊敬,好信任的,平時冇講政治嘢,突然就告訴大家要移民英國,實在令我好驚訝!
...

其實冇咩值得驚訝,根本走嘅人 咩立場都有。而家途徑多咗吖嘛。

珍珠宮

cbeyond 發表於 21-11-7 16:16
我又唔會咁諗
唔鐘意香港, 可以走, 對佢對香港都好。
另外, 有朋友走的原因, 係怕子女被污染, 將來是 ...

話驚子女被污染嗰個, 根本係作藉囗, 宜家走嗰班多數都係有得走好走, 將來香港唔知會點, 走嘅都係覺得未來香港會變嘅, 佢d仔女除非同外國細路仔玩, 否則香港人咪又係移民嗰堆, 避咩?嗰邊仲集中, 怕污染就應該安排仔女北上讀書啦, 根本本身就係同大圍一樣襯成本低移民外國, 外國唔好免費都唔會去啦, 一聽個藉口真係呃鬼食豆腐

圍爐取暖    發表於 21-11-7 19:38

伯爵府

coconutchung 發表於 21-11-7 16:09
今日又聽到幾個朋友將會移民英國,加拿大,前幾日睇一直睇開那個醫生,都通知我兩個月後移民澳洲。嚟近有啲 ...

人各有志
住邊最緊要自己開心,情緒影響健康。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆 coconutchung 的帖子

我的朋友也是,從來冇講政治嘢!大家仲話老左一齊四圍去玩,一齊60退休。而家突然話走,我真係好唔捨得!

男爵府

okgoodla 發表於 21-11-7 16:14
我有兩個黃同事會一月走, 反而我好開心覺得係win win ! 佢哋開心我又好替佢哋開心!
...
你就好啦!我全公司啲黃狗唔知點解個個賴死唔走!嬲得我

公爵府

我又無乜吾該開心,但會有少少,點解個個咁有錢,自己咁大洗

大宅

KTKTKT5 發表於 21-11-7 16:38

話驚子女被污染嗰個, 根本係作藉囗, 宜家走嗰班多數都係有 ...

英國某啲城可能嚟近都好像溫哥華多倫多咁,變左港人社區,香港人圈。

珍珠宮

回覆樓主:

唔闖過唔知咩叫好 鼓勵佢地

首頁
12345...22

尾頁

跳至