自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

較早前小朋友考完琴......當時由老師幫手報...所以証書寄去佢度。(我而家已經轉左老師了) 問佢佢死口話無收到。(其實CHECK到晒都MAKE SURE佢收到)。我想問我可以點做呀?? 好唔開心小朋友好努力去練習﹐但最終竟然因為轉老師唔跟佢學而無左張証書。(其實CHECK到佢收証書既時間我地仍然跟緊佢上堂﹐佢都無比我地) 佢真係一個大話接一個大話...(全部比我拆穿晒)

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

wendyaupooh 發表於 21-11-26 16:47
較早前小朋友考完琴......當時由老師幫手報...所以証書寄去佢度。(我而家已經轉左老師了) 問佢佢死口話無收 ...

可以補領嗎?

珍珠宮

你想唔想「玉石俱焚」?如果你想,就係佢個website 唱衰佢。如果唔係,證書可以補領的,考嘅係TCL 或ABRSM?

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-11-26 16:49
你想唔想「玉石俱焚」?如果你想,就係佢個website 唱衰佢。如果唔係,證書可以補領的,考嘅係TCL 或ABRSM? ...

https://gb.abrsm.org/en/exam-booking/results-and-certificates/certificate-reprint-service/

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 goodsnooky 的帖子

之前ABRSM覆過我﹐補領都只會寄返比APPLICANT (即係佢)﹐同埋要佢APPLY........(相信佢唔會LOR)。我絕對想過攬炒﹐我知佢邊間學校教書添.....(但如果個間學校校長唔理咁又點呢?)

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-11-26 16:53

之前ABRSM覆過我﹐補領都只會寄返比APPLICANT (即係佢)﹐同埋要佢APPLY........( ...

你有無試過解釋你個別情況,可能有豁免?

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-11-26 16:47
較早前小朋友考完琴......當時由老師幫手報...所以証書寄去佢度。(我而家已經轉左老師了) 問佢佢死口話無收 ...

可唔可以保留佢有收過證書嘅證據,直接問佢攞返?問佢點解冇?就算再申請過,都要問佢攞,你都係語氣客客氣氣先,攞到先算

公爵府

牛年勳章

wendyaupooh 發表於 21-11-26 16:53

之前ABRSM覆過我﹐補領都只會寄返比APPLICANT (即係佢)﹐同埋要佢APPLY........( ...

在職教師兼職教琴要學校批准的!
據我所知大多數校長係唔會批准的

伯爵府

有呀﹐已經SEND左EMAIL去﹐未收到回覆。(我都好心急等緊佢覆睇下可唔可以酌情處理) (如果真係REJECT我真係唔知點好了)

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wendyaupooh 發表於 21-11-26 17:02

有呀﹐已經SEND左EMAIL去﹐未收到回覆。(我都好心急等緊佢覆睇下可唔可以酌情處理 ...

唔得咪攬炒!

伯爵府

回覆 天貓 的帖子

我已經好客氣。(但佢係一個大話接一個大話) 佢最初死口話無收到。之後我提供左郵局紀錄証明佢收左﹐佢就話當日收係另一學生﹐不是我小朋友。我再話﹐其實我都CHECK左﹐當月只寄出過一次﹐而我小朋友既係連你另外既學生一齊 (同一公文袋內)。佢而家準備A字落個位學生同家長度。 (佢聲稱要問人地有無見到) 但其實信係佢拆........

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-11-26 17:08
回覆 天貓 的帖子

我已經好客氣。(但佢係一個大話接一個大話) 佢最初死口話無收到。之後我提供左郵局紀錄 ...

呢啲老師真係不負責任,但如果你再申請過,都係要求佢,客客氣氣再叫佢申請過先,攞到先算,之後再講返個事實出嚟,等其他家長提防佢

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-11-26 17:08
回覆 天貓 的帖子

我已經好客氣。(但佢係一個大話接一個大話) 佢最初死口話無收到。之後我提供左郵局紀錄 ...

樓主好有氣度,如果回覆你唔得,你真係可以考慮開佢名,喺公海同佢攬炒!

伯爵府

回覆 天貓 的帖子

我深信就算佢話會幫我申請都只係講大話(太多太多CASE啦﹐不能盡數)。我只係覺得小朋友練習真係好辛苦﹐好不容易考完級但竟然因為咁樣而無左張証書......

伯爵府

唔知呢度有無可能搵到我同期考既家長 & 學生 (我知只有一位).........佢準備將個波射落呢位家長同學生度.......

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

回覆 天貓 的帖子

繼續追問佢「請問問咗哪位家長攞返未?」

如果一直唔處理,再同佢講「麻煩要佢申請補領」

如果仲係唔回應,就唯有攬炒

伯爵府

capricornbb 發表於 21-11-26 17:25
繼續追問佢「請問問咗哪位家長攞返未?」

呢句我真係日日問兩次.......不過佢唔係話係人地家長度呀﹐佢只係話叫人地CHECK下有無夾埋一齊咋下

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

wendyaupooh 發表於 21-11-26 17:26
呢句我真係日日問兩次.......

直接話當唔見咗,麻煩佢幫忙申請

否則要最後通牒了!

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-11-26 17:22
回覆 天貓 的帖子

我深信就算佢話會幫我申請都只係講大話(太多太多CASE啦﹐不能盡數)。我只係覺 ...

如果佢真係講大話,遲遲都未幫你申請到,咁佢就應該承受返後果,俾人知件事係點,佢係邊位老師…..

你俾晒機會,俗語話,面系人哋比,臉係自己攞嚟丟…..

水晶宮

老師兼職要申報,佢隨時無申報(秘撈),你同佢講佢再唔還就搵佢學校校長(唔理都試下,nothing to lost)

首頁

尾頁

跳至