自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

選修課補習班問問題,WhatsApp問,成日俾老師話你應該學過,應該識,自己唔從書本中搵答案,等人餵,然後就踢出去。原來學得差唔可以補習。搵個啱嘅補習唔容易。

公爵府

chai 發表於 21-12-13 15:45
選修課補習班問問題,WhatsApp問,成日俾老師話你應該學過,應該識,自己唔從書本中搵答案,等人餵,然後就 ...

我唔係好清楚你嗰位老師係咩形式嘅補習老師。不過一二年班時我個仔話有嘢唔識要問我,好多時我都會咁同佢講:你應該學過,應該識,自己試從書本中搵答案先。
真係好多時佢都搵到個答案,久而久之佢就唔再需要我,或者需要我嘅時候,嗰啲問題係真係更深入嘅問題,唔係本書可以解答到佢嘅。喺佢學識問更深入嘅問題嘅時候,就係我出動嘅時候。
所以我會認為呢個係一個學習過程。

伯爵府

要學下如何問一條好的問題,一條令人睇得出有認真用腦想的問題,而不是飯來張口。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如書中教過, 就當然應該先看書找答案,
看書唔明白才問

伯爵府

回覆樓主:

若問老師:這條問題我嘗試過,唔知呢個答案xxx啱唔啱?
我估老師起碼覺得學生努力試過,會引導學生解決問題。

好過問:我唔識呢條,講答案我知。
功課係完成,但學生沒多得益,之後總會係⋯⋯唔識,答案。

男爵府

chai 發表於 21-12-13 15:45
選修課補習班問問題,WhatsApp問,成日俾老師話你應該學過,應該識,自己唔從書本中搵答案,等人餵,然後就 ...

因為選修課剛開始學,基礎差,自己從書中好難搵出答案,就係發覺自學唔成功,才開始補習。

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

正常喎
我仔問我,我都係咁答 。畀答案佢唔難,講解下畀佢都唔難,難嘅系佢真係識做。明白到佢嘅程度應該識,放手畀佢自已搵到答案,咁先算真係學到手

男爵府

rello 發表於 21-12-13 16:09
若問老師:這條問題我嘗試過,唔知呢個答案xxx啱唔啱?
我估老師起碼覺得學生努力試過,會引導學生解決問題 ...

學生多數直來直去,識得講:這條問題我嘗試過……係我哋成年人嘅智慧。我都教個仔講嘢婉轉D,客氣D。

子爵府

chai 發表於 21-12-13 16:16
學生多數直來直去,識得講:這條問題我嘗試過……係我哋成年人嘅智慧。我都教個仔講嘢婉轉D,客氣D。
...

咁老實講,老師有冇講錯?

子爵府

chai 發表於 21-12-13 16:10
因為選修課剛開始學,基礎差,自己從書中好難搵出答案,就係發覺自學唔成功,才開始補習。
...

似乎學生唔只係學科基礎差,學習能力亦弱。可能要搵一對一老師先重點跟進如何學習。阿女亦有相似困難,不過我知佢弱點晌邊,努力改進中。

男爵府

大家講嘅道理都啱,但學得野越來越難,唔再係唸下就識,係需要有人指點,如果唸唔到,問老師再俾老師鬧吓,變得唔敢問,只會越來越差。

子爵府

chai 發表於 21-12-13 16:16
...

其實要真係睇下點樣「搵唔到」答案。佢唔知晌咩topic度搵?定係唔知問題問咩及如何回答?通常前者的話,任何老師都多數唔會答的。

子爵府

chai 發表於 21-12-13 16:25
大家講嘅道理都啱,但學得野越來越難,唔再係唸下就識,係需要有人指點,如果唸唔到,問老師再俾老師鬧吓, ...

呢樣我認同,老師再鬧下就更加唔敢問。不過識得細心引導嘅老師真係唔多,可遇不可求。
我依家都係等阿囡叫救命先跟下,先發現到佢處理唔到大量資訊嘅弱點(所以佢都出現唔識搵答案呢種情況)

男爵府

你想講佢收錢唔做嘢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chai 發表於 21-12-13 16:25
大家講嘅道理都啱,但學得野越來越難,唔再係唸下就識,係需要有人指點,如果唸唔到,問老師再俾老師鬧吓, ...

呢個嘅話真係要睇下問乜嘢問題,同埋 個補習價錢

水晶宮

回覆樓主:

我曾經都同學生講過呢番說話 ,因為佢問埋d上課應要知的野,課本可以搵到的野,我唔答,我話,你上堂留心d, 有唔識舉手問老師!目的係加強佢上堂專注力。

你細路補習老師想你小朋友主動d學習,主動尋求知識先更有趣,持續,同入腦。

當然,老師見細路學習動機改善了,不會佢唔明唔教佢的。

男爵府

s0650993 發表於 21-12-13 16:36
呢樣我認同,老師再鬧下就更加唔敢問。不過識得細心引導嘅老師真係唔多,可遇不可求。
我依家都係等阿囡叫 ...

我覺得數理化依類嘅答案,唔再係搵出來嘅,係推理出來嘅,個腦轉得慢,基礎再差D,就真係唸唔到,阿仔唔係理科人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

同學幾大?底弱搵單對單老師慢慢教,喺 group 問幫助有限。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

chai 發表於 21-12-13 16:47
我覺得數理化依類嘅答案,唔再係搵出來嘅,係推理出來嘅,個腦轉得慢,基礎再差D,就真係唸唔到,阿仔唔係 ...

更須要單對單。選修唔揀配合自己能力興趣?

首頁

尾頁

跳至