自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

前排係醫院抽血,驗咗我類風濕因子係陽性,醫生轉介我去睇內科,而家好擔心,唔知係咩事

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我都係!我係打完針之後先有,抽血指數話係類風濕關節炎,一個關節痛3日,3日後會無端端好,然後就到下一個關節,手腳關節周圍走,最痛一次要打止痛同埋寫唔到字,而家開左轉介信,但又無端端端無晒事咁,我都唔知睇唔睇專科好

男爵府

我睇左少少網上資料,話食魚油丸有幫助,所以我係iherb訂左隻薑黃魚油丸試下,但未攞到貨,試左好就話你知

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都係,呢兩日手指關節痛

象牙宮

happy55 發表於 21-12-22 13:24
前排係醫院抽血,驗咗我類風濕因子係陽性,醫生轉介我去睇內科,而家好擔心,唔知係咩事
...

類風濕關節炎屬自身免疫系統疾病,成因是免疫系統失調,自己打自己,引致關節組織發炎,出現疼痛、紅腫、發熱和僵硬 ...
並持續30分鐘以上。患者的四肢的小關節,如手指、腳趾、手掌及手腕等近端關節發炎,而且通常是對稱性,即左右兩邊同一排關節會出現同樣症狀,亦有些患者的膝蓋、肩膊及髖關節等大關節受到影響。
看內科, 骨科, 控制惡化。關節變形、歪斜。
最近發炎指數高。哎。

類風濕因子係陽性
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

迷韓者 發表於 21-12-22 13:31
我都係!我係打完針之後先有,抽血指數話係類風濕關節炎,一個關節痛3日,3日後會無端端好,然後就到下一個 ...

你係打咩針?我係有一日起身手指尾屈唔到去睇骨科,醫生叫我抽血先知,而家轉介去內科話再check下,無拿拿又多咗個病

大宅

水晶樹媽媽 發表於 21-12-22 14:18
我都係,呢兩日手指關節痛

我係起身先手指尾關節彊硬,但係拉下D手指又鬆返,我以為訓覺壓住隻手先咁,原來係風濕 你有無睇醫生?

大宅

333s 發表於 21-12-22 14:23
類風濕關節炎屬自身免疫系統疾病,成因是免疫系統失調,自己打自己,引致關節組織發炎,出現疼痛、紅腫 ...

我睇咗骨科,但係佢幫我介內科就無再跟進,內科係check 咩架?使唔使介口?聽講要食藥

珊瑚宮

回覆樓主:

類風濕似乎係睇免疫科風濕科
有錯請指正
玩具萬歲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

迷韓者 發表於 21-12-22 13:31
我都係!我係打完針之後先有,抽血指數話係類風濕關節炎,一個關節痛3日,3日後會無端端好,然後就到下一個 ...

伯爵府

fitfish 發表於 21-12-22 19:38
類風濕似乎係睇免疫科風濕科
有錯請指正

如果睇私家就係風濕科,如果政府就係睇內科。我已經同呢個病共存9年了

333s    發表於 21-12-22 20:10

大宅

etam724 發表於 21-12-22 19:51
如果睇私家就係風濕科,如果政府就係睇內科。我已經同呢個病共存9年了
...

我而家排緊內科仲未睇,呢段期間有咩要注意?你睇醫生咁耐個病有無改善?要唔要藥?

象牙宮

happy55 發表於 21-12-22 18:44
我睇咗骨科,但係佢幫我介內科就無再跟進,內科係check 咩架?使唔使介口?聽講要食藥 :callm ...

你关節有變形?

內科 檢血。
每复診前檢血。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

happy55 發表於 21-12-22 20:00
我而家排緊內科仲未睇,呢段期間有咩要注意?你睇醫生咁耐個病有無改善?要唔要藥? :questio ...

之前未等到政府,就睇私家食住藥先,起碼佢唔會惡化,藥要長期食架,不過我為求安心,我政府,私家兩邊睇,政府最主要係驗血同取藥,私家就幫我睇報告同詳細檢查D關節,因為我而家比較穩定,所以兩邊都係10個月先覆診一次,記得唔好食糯米同冬菇

子爵府

etam724 發表於 21-12-22 22:18
之前未等到政府,就睇私家食住藥先,起碼佢唔會惡化,藥要長期食架,不過我為求安心,我政府,私家兩邊睇 ...

你食咗藥有冇副作用?
唔知亞女幾時先會叮一聲

伯爵府

heihei媽 發表於 21-12-22 22:22
你食咗藥有冇副作用?

初初食果隻藥,成個人踵漲,之後轉左另一隻藥,就冇咁踵,不過有脫髮問題

珍珠宮

好媽媽勳章

happy55 發表於 21-12-22 20:00
我而家排緊內科仲未睇,呢段期間有咩要注意?你睇醫生咁耐個病有無改善?要唔要藥? :questio ...

排政府內科有排等。我排政府等咗20個月。

建議先在私家睇咗先。我睇法國醫院陸銘志醫生,法國醫院門診醫生收費都算平。

大宅

etam724 發表於 21-12-22 22:18
之前未等到政府,就睇私家食住藥先,起碼佢唔會惡化,藥要長期食架,不過我為求安心,我政府,私家兩邊睇 ...

我上網睇有個醫生話病發兩年內要求醫,錯過咗治療黃金期就手尾長 ,原來要長期食藥架……飲萄葡糖安既奶粉或者supplements 有無幫助?

333s    發表於 22-1-11 15:29

大宅

amypekkle 發表於 21-12-23 00:17
排政府內科有排等。我排政府等咗20個月。

建議先在私家睇咗先。我睇法國醫院陸銘志醫生,法國醫院門診醫 ...

我都想睇下私家醫生,政府有排等,謝謝你

大宅

333s 發表於 21-12-22 20:06
你关節有變形?

我無變形,只係關節小小痛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊