夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我同前夫分開多年,一個人帶住兩個女,父母健在。照顧起頭家既責任,就放係我身上。
近呢兩三年,我開始放膽去接受身邊既朋友,拍下拖,如果夾到,希望可以有個伴。
第一個,對我一般,有份正職,但好賭。開頭覺得,錢係佢自己賺既,賭都係賭佢自己錢。後來,先知道,佢欠人錢,我唔忍心,借錢比佢還。起初都會提住,一定會還。你唔用小朋友都要用。但⋯到依家一分錢未收過。算啦,我當人生再上多堂,有錢真係唔好借比人。不過呢個代價,係要小朋友陪我一齊受。

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

第二個,當買馬係一個娛樂,但注額唔多過一千。同佢食飯,佢會係一個斤斤計較既人,為咗慳7蚊,寧願係茶餐廳食完飯,再去 7 仔買飲品。本來我覺得冇問題。漸漸唔喜歡。有時想飲杯凍檸茶,都唔可以。要買 10 蚊兩支既涼茶飲品。我自己麻麻地涼茶,因為好甜。我寧願自己煲。有次,見到一間手工製pizza 店做買一送一,約 42 蚊兩塊。我覺得好抵。我同佢講,睇下啱唔啱,我想食。我地一齊入咗鋪頭,店內有6 個人排隊。佢望兩望就大叫,咁貴,點食。我話下唔係呀,42 蚊喎,買一送一。企係前面既男人話,呢間鋪頭 pizza 唔差,依家買一送一,抵呀。我朋友大聲講,唔啦,貴呀。我地就離開。

男爵府

拖住2個,搵第二春真係唔可以俾人知有錢,如果咁都肯照顧你同啲女先至考慮,另外帶住兩個女其實搵第二春更加要特別小心,除咗錢仲要保護兩個女,好多賤男轉搵單親,就係博女人寂寞心急,其實好大機會係貪就手或者另有目的,我阿媽當年帶住我哋幾姊妹都遇到幾個男人,老實好多都不是好東西,都係呃飲呃食呃上床,有時我都諗我阿媽喺呢方面真係唔係幾啱,冇男人唔會死,其實帶住幾個女負責任嘅話唔應該係咁行

茶類愛好者    發表於 21-12-24 10:43
la_source    發表於 21-12-23 11:09
小菜豆    發表於 21-12-23 10:37
RAA    發表於 21-12-23 10:00

伯爵府

之後去咗間茶餐廳食飯,佢因為小菜配白飯,要加 8 蚊。呢個問題諗咗 10 分鐘,我同佢講,既然你想食小菜,不如食啦。唔加飯。叫碟炒粉麵。兩個人夠啦。最後叫一碟小菜,一碟炒麵。飲品例牌7仔搞掂。

老實,我自己係一個搵萬零蚊既打工仔。知搵錢辛苦。好多時為咗慳個幾蚊,行多個街口買嘢。
對方有冇錢,從來都唔係我考慮範圍內。但我依家係唔係衰到,搵一個人可以為付出多小小都唔可以?又或者,唔好比一 d 來攞我債既好唔好?

搵一個適合自己既伴侶,真係唔易。

我都係專注搵錢同照顧小朋友算啦

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Valais 發表於 21-12-22 23:38
第二個,當買馬係一個娛樂,但注額唔多過一千。同佢食飯,佢會係一個斤斤計較既人,為咗慳7蚊,寧願係茶餐 ...

樓主應該認命了吧。有時真係單身好過。特別是有女的單親媽,可能個男人立心想搞的,不是你!

茶類愛好者    發表於 21-12-24 10:44

伯爵府

beebee67890 發表於 21-12-22 23:43
拖住2個,搵第二春真係唔可以俾人知有錢,如果咁都肯照顧你同啲女先至考慮,另外帶住兩個女其實搵第二春更 ...

我唔會比個男人上我屋企。最多4 人去下餐廳食飯,行下街。我心裏明白,拖住小朋友,搵伴侶真係唔易。而且,世上係有唔介意結過婚有小朋友既男人,但我唔會咁好彩遇到。
放心,小朋友既前途及情緒,心理情況,永遠都係我第一個要諗既情況。多謝你既提點

cathngai    發表於 21-12-23 07:20

伯爵府

jodyfan 發表於 21-12-22 23:56

樓主應該認命了吧。有時真係單身好過。特別是有女的單親媽 ...

認啦。依家自己樂得開心,自在。趁放假,返下散工。搵多兩個錢買嘢比小朋友,仲爽。
去茶餐廳食碟炒麵,叫埋杯凍檸茶,唔怕睇人面色。

係心靈上空虛,但冇計。我會學習享受單身的樂趣

cathngai    發表於 21-12-23 07:21

珍珠宮

樓主,此刻的我反而羨慕你,單身自由自在,何必要受男人氣。即使你單身無小朋友又如何,今天你的遇到一個好男人如何?明天這個男人會否依舊一樣?
從火海中走左出黎,何必再踏入另一個火海~單身不好嗎?孤單了就識多d朋友,豬朋狗友也好,大家吃喝玩樂開開心心過一日就夠。

大宅

Valais 發表於 21-12-23 00:11
認啦。依家自己樂得開心,自在。趁放假,返下散工。搵多兩個錢買嘢比小朋友,仲爽。
去茶餐廳食碟炒麵,叫 ...

開心就好啦
正能量自然會帶來幸運
有時太刻意想得到
就越覺得難熬
你有2個小朋友一d都唔孤單
小朋友要花多時間溝通同交流

大宅

Valais 發表於 21-12-22 23:56
之後去咗間茶餐廳食飯,佢因為小菜配白飯,要加 8 蚊。呢個問題諗咗 10 分鐘,我同佢講,既然你想食小菜, ...

樓主,唔好睇輕自己,𠴱d人唔珍惜妳,但妳係妳兩個孩子嘅一片天,妳帶著兩個小朋友從上一段婚姻走出嚟,一定有原因,亦因為妳係一個勇敢偉大嘅媽媽,珍惜自己同孩子,其他嘢隨緣吧,祝福妳和孩子們開開心心!

大宅

回覆 Valais 的帖子

加油,我支持你。我反而仲失敗,我都係離過婚,帶住個女嫁第2個男人,
本來覺得自己好幸運搵到個唔介意自己有小朋友既男人,但相處下去,始終都未如理想。好的不屬於我。反而自己搵錢自己想食乜就食乜,專心湊大個女就算。

伯爵府

多謝咁多位。
早兩年,諗住自己年齡及樣貌上仲可以,希望搵到一個伴。但原來,唔係~~
人老了,再求都冇意思。既然求唔到,不如求下其他嘢好過。

男爵府

坦白講, 你係要有伴, 因為照顧2大2細, 你一個人點頂到, 現在無事無幹當然ok, 一有咩事點搞呢?

學識一個人享受單身重要, 但唔代表唔使揾另一伴, 好似平日食飯, 食下公仔面都ok, 但唔可以過份食公仔面

另外, 我留意到2個男都有錢問題, 唔似正常好伴侶, 見到即走la, 雖然你離過婚, 但揀人都要有要求, 要更加認真睇, 唔好怕比人搶左, 就用色or 其他吸引佢, 吸到都唔係你

RAA    發表於 21-12-23 10:06

伯爵府

kaman06 發表於 21-12-23 08:54
坦白講, 你係要有伴, 因為照顧2大2細, 你一個人點頂到, 現在無事無幹當然ok, 一有咩事點搞呢?

學識 ...

我既圈子太細,要識人好難。
係我心目中,對方有冇錢,有冇欠債,我唔會去理。佢有份工,佢自己搞掂就算。我唔夠用,亦都唔會問佢地攞。我唔想人地覺得我係因為佢地既錢而一齊。
由我第一次借錢比人,我都好傻覺得,對方會還,但實際,心照~
冇錯,我依家環境唔好,真係人又大,錢又冇。但我會想辦法去搵多小小錢。返下炒散。一個月幫補兩三千。令到一家人生活安穩。
我都開始習慣,一個月得兩三日,好好休息,瞓多幾個鐘。我相信捱多幾年,好快會變好。

子爵府

你話對方有無欠債你唔理,千萬唔好咁諗,我同意佢有無錢係唔關你事,但佢無咩錢仲欠債,就一定唔可以同佢一齊,幾鍾意都係假,你有兩個小朋友,上門追債事少,一陣淋強水就大獲。

所以無不良嗜好,有份正職係最基本

RAA    發表於 21-12-23 16:25

伯爵府

回覆樓主:

繼續揾,但要識睇人,唔好再揀渣男

伯爵府

HOPEFORBB 發表於 21-12-23 10:02

你話對方有無欠債你唔理,千萬唔好咁諗,我同意佢有無錢係唔關你事,但佢無咩錢仲欠債 ...

冇錯~ 但老實⋯ 香港地,唔煙唔酒唔賭既男人真係好少⋯
我唔係冇遇過,只係對方唔揀我

伯爵府

肥肥寶 發表於 21-12-23 10:15
繼續揾,但要識睇人,唔好再揀渣男

唔啦,我仲邊有咁多青春同錢。
算啦。有就有。冇既話,搶都搶唔到。
多謝大家

侯爵府

獨立時財務都係獨立,但一齊之後,佢既債務其實係降低左家庭既生活素質。

照樓主所講,兩個男人既三觀都好有問題。

RAA    發表於 21-12-23 16:26

伯爵府

yantung2010 發表於 21-12-23 10:28
獨立時財務都係獨立,但一齊之後,佢既債務其實係降低左家庭既生活素質。

照樓主所講,兩個男人既三觀都好 ...

應該咁講,我係佢地心目中,唔值得為我而努力。佢地只為自己而努力。
我唔係想睇低自己,只係經歷過而睇化咗。

RAA    發表於 21-12-23 16:27

首頁

尾頁

跳至