夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是咁的。話說我同C識左一年左右,on/off都有吹下水,而個一年來佢有約過我,但次次都無成功出來。上年終於約左出來,然後第一日見就一齊左,到而家差唔多4個月。

一直以來都相安無事,本身係有個兩個月一直都係觀望態度,亦都唔係見得太密。結果第三個月開始到而家,適逢我放假而又有時候WFH,慢慢就開始成日見。唔係佢係我度住,就係我係佢度住,推進到自己沉左船。

因為我過往感情經歷既關係,我一直都好無安全感亦好怕受傷,曾經因為感情事跌落黑洞抑鬱好耐先好返,所以點解最開始係一直打算觀望。C亦都知道我既過往,所以佢成日都話想保護我、比安全感我,而兩個都係適婚年齡,所以係佢同我開始無幾耐就有講過想同我結婚有自己屋企,亦都有講過大概既timeline,我地都見過對方屋企人。

近期佢告知左我佢電話pw,我疑心驅使下去睇佢電話,睇完真心跌左落谷底,同佢對質完更加覺得好徬徨,唔知點算。

1)同我一齊呢段時間,佢有同其他女仔flirt,而條女係佢以前既sp,人地主動搵佢,講埋d帶色話題,佢會照回應。例如人地問佢今日係咪射波,佢會話射落你個波度;又例如人地問佢檢測,佢會答深喉;個d女仔會偶爾send短裙相之類,佢會答好方便。同時,我發現佢係同我大概兩個月個陣,都仲有同d女仔出街。我亦都記得其中一個女仔係某次我同佢出街既時候出現過話想約佢食飯。

佢既回應 >> 佢話有d人係鍾意9up佢咪會9up應機。佢覺得自己又無出軌,只係傾下計,而且出街個次佢聲稱咩都無發生,齋睇戲,同埋係個女仔主動搵佢,唔係佢搵個女仔,佢唔覺得自己有問題。

2)原來我同佢一齊個陣,佢未正式同佢女朋友分手。我曾經問過佢係咪單身,對上一次係幾時分手,佢呢次答覆都話已分,但時間次次都唔同,所以我疑心先係度。跟住就唸翻起,原來係我同佢一齊開頭個兩個月,佢每次話同frd出去,約frd食飯,約舊同事食飯,其實都係佢個ex。直到我話去佢屋企之前個個禮拜,佢先清走曬ex係佢屋企既嘢,正式分手。

佢既回應 >> 佢覺得係ex既事情上佢覺得咁樣present(話同我一齊前已經分左手)係好過直接話比我聽,而且佢聲稱已經鋪排分手左一陣,但始終同個ex都唔短時間,好難直接一cutcut,所以拖左兩個月先分手。

3)關於睇電話:其實我知道自己check電話係非常唔啱,亦都係唔應該係任何情況下侵入人地私隱。但其實係呢件事發生之前我疑心已經係度,因為佢曾經比一個女仔撩而又無同人講自己有女朋友(佢自己走去cap圖比我睇對話我先知,雖然我唔明點解佢會cap比我睇),而另一次就係出街個陣我係佢隔離睇到個個「女性朋友」搵佢,而個女仔名備註係xxx CMB(我當時直接知道係代表dating app識翻來),所以我真係好無安全感,而佢講密碼比我知我就走去睇。

佢既回應 >> 佢其實好L嬲我睇佢電話,第一次我睇完confront佢關於「女性朋友」件事後,佢話自己專登唔改密碼睇我係咪會睇多次,結果我真係有睇第二次,然後佢真心嬲,因為佢覺得就算咩關係都好,都唔需要將所有嘢透明化,而且會覺得每樣嘢比我監控。佢覺得自己做既嘢無問題,而且d野唔suppose比我知。佢話正常既佢咁L嬲應該會直接收人皮,但係佢因為好愛我所以會自己冷靜完,先處理我情緒再表達佢自己既不滿,想冷靜咁傾。

我本身好想執野走,離開佢屋企同離開佢,但當佢留我,我又心軟。我地傾左陣,傾既時候佢話覺得我地因爲呢件事分開好on9同好唔值得,因為本身呢件事係觀點與角度問題,佢覺得自己做既嘢無越軌,同埋d嘢根本唔重要,佢覺得最重要係佢點對我,而佢覺得自己真係有努力花時間陪我,知道我無安全感所以做好多嘢去話我知佢好緊我。結論係,佢話佢真係好愛我,唔想我走,想繼續行落去。

事實上我都好愛佢,自問除左睇電話呢件事我唔啱之外,我盡曬一個女朋友本分,係佢屋企住既時候幫佢打理曬屋企家務,洗衫拖地食飯都幫佢做曬,而當佢係我度既時候,佢掛住打機我都主動落去買外賣比佢食。

其實我到而家依然1516,唔知應唔應該放生佢。一來自己好愛佢,亦明白所有關係都係會遇到困難,要維繫一段關係係需要兩個人一起努力去面對。但係我安全感又依然好低,會唸起佢講大話撩女仔,覺得佢咁樣對ex同樣可以咁樣對我。

到底我應該放生呢個人嗎?

子爵府

asfm09 發表於 22-1-30 23:39
是咁的。話說我同C識左一年左右,on/off都有吹下水,而個一年來佢有約過我,但次次都無成功出來。上年終於 ...

我覺得一齊初期,好多野都要處理,同之前撇清關係都要時間,咪比多次機會佢睇佢之後表現,如果佢足夠愛你,佢會定性,睇定d

水晶宮

知道我無安全感所以做好多嘢去話我知佢好緊我

咁佢做過d 乜?

珍珠宮

asfm09 發表於 22-1-30 23:39
是咁的。話說我同C識左一年左右,on/off都有吹下水,而個一年來佢有約過我,但次次都無成功出來。上年終於 ...

你覺得自己似吾似工人姐姐?服侍週到?

你想人哋愛你專心一志,首先戒掉你嘅奴性
錫自己多啲,洗衫煮飯間屋大家有份住大家都要做,吾駛包攬晒!

第二其實你宜家未嫁睇到佢同咁多人咁多關係,相信結咗婚都一樣,吾會改變,宜家分手簡單啲打開門口走得,呢啲有毒關係走左,係放生你自己

趁仲後生止蝕離場,四個月熱戀期都過已經咁多問題

大宅

首先要被放生果個係你而唔係對方。呢個男人已經習慣到處撩人而大條道理,即係日後即使結婚都係會繼續,然後自然咁出軌。
而愛係相向的,明顯你哋兩個仲未清楚咩叫愛。最基本你有為佢着想,而佢有無為你著想呢?對事物的三觀都好唔同。唔好只係為左懶而忽視呢啲重點。
仲有如果一個男人夠愛,可以好唔同,起碼我試過為ex刪晒幾乎所有女性的聯絡,一段感情放低好耐(以年計)清晒先會開始新一段。祝你好運。

複式洋房

Nbs 發表於 22-1-31 02:06
知道我無安全感所以做好多嘢去話我知佢好緊我

咁佢做過d 乜?

會花時間陪我,基本上由佢真係同ex分手之後我地大部分時間都一齊,除左返工。有時候我唔知道佢到底係怕寂寞定真係想陪我,因為就算一齊佢係屋企好多時候佢都係掛住打機。係我做完家務個d會幫我按下摩咁,會講我知佢好愛我(訓醒/訓前唔知係咪意志特別薄弱,佢個時候都會講)。其實咁樣算唔算有做?

水晶宮

asfm09 發表於 22-1-31 06:45
會花時間陪我,基本上由佢真係同ex分手之後我地大部分時間都一齊,除左返工。有時候我唔知道佢到底係怕寂 ...

得巴口講愛你係無用嘅
佢打機你做家務? 當你係工人,定係呀媽呢?
睇唔出呢個男人可以比到安全感。in fact, 仲諸多藉口,好多嘢隱瞞

當年我同老公拍拖,初段佢都有同ex 聯絡(ex 都有男朋友,兩個係好間中的問下互相近況)。老公同咗我拍拖後,同個女仔斷絕咗msg, 將所有合照delete 晒仲比個電話我check 有無漏。打後我都有偷check 佢電話,完全無發現,當然甚麼交友app 嗰d 更加無。

複式洋房

鴨鴨比 發表於 22-1-31 02:14
你覺得自己似吾似工人姐姐?服侍週到?

你想人哋愛你專心一志,首先戒掉你嘅奴性

你講得好準,我真心唔知點解次次都奴性重,好似覺得只要自己做好d對方就會珍惜,但次次都衰。我都考慮過,就算而家無問題,如果佢本性係咁,其實將來都係會有問題…. 自己沉左船,所以變得好唔灑脫,總係有一絲絲希望佢真係會改,但其實理智話我知呢d嘢通常好難,習慣成自然…
突然唸起再誇張d既一樣嘢,係佢老豆老母都知道佢未分手就同我開始,然後仲要幫佢手執ex既嘢清場,而家唸起其實都唔知係咩玩法…

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

會花時間陪我,基本上由佢真係同ex分手之後我地大部分時間都一齊,除左返工。有時候我唔知道佢到底係怕寂 ...

花時間陪妳?掛住打機咋喎!真係愛唔只等妳做完家頭細務幫妳按摩,而係調返轉,佢做晒啲家務,妳坐響度玩電話呀!

可能佢真係愛妳(佢自己最清楚)但睇嚟佢唔係好甘於為一棵樹而放棄一個森林。

俾著我係妳?只係四個月,見唔對路,留返自己樽盬,趁早執嘢靜雞雞走頭咯。

講大話呢個習性好難改⋯⋯

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

性格係唔會改變 佢而家係咁 將來都係咁 勸樓主你止蝕離場 早d走冇咁傷心又傷身

男爵府

唔係老實人,夜長夢多。
你仲後生,大把機會啦,就算難搵對象,都冇理由同個呃呃偏偏嘅人喺埋一齊,呢類人難一生一世,你放生自己好過啦,唔好因為適婚年齡而屈就。自己珍惜自己!

子爵府

呢啲男人拍拖時都唔覺重視你

拍拖已經咁,諗下如結婚後,日日對住,冇曬新鮮感,不出一年,一定多多藉囗出軌

你宜家已經似工人,第時對方更認為理所當然

如果你接受到:
。對方去叫G係因為你冇新鮮感畀佢,最緊要係佢唔覺得自己錯,反而係你冇盡力去討好佢!
。做工人咁樣嘅對待
。更加唔好講家用比唔比,比幾多
。 如果係結婚,之後更加實際嘅問題 ,有冇諗過 ?對方似係一個唔負責任嘅人

珍珠宮

asfm09 發表於 22-1-31 07:35
你講得好準,我真心唔知點解次次都奴性重,好似覺得只要自己做好d對方就會珍惜,但次次都衰。我都考慮過, ...

佢呢啲玩家,佢吾會改變,佢父母都知,明顯睇中嘅肓點,(因為第一日你就受溝,真係快咗少少)只要清唒所謂ex 嘅嘢你會release , 咁就有人照顧佢個巨嬰

JM你巳經傷痕累累,吾好一聽到談婚論嫁就落入去人哋set 好陷阱,保護好自己

男爵府

呢度有人開post話結婚多年一直好老公好爸爸,原來淨係返工都可以準時返屋企,但食lunch去咗叫雞或溝女架,都未講佢掛住打機駛你買飯做家務,我見到你做阿四,見唔到佢行動上有幾愛你囉

伯爵府

回覆樓主:

如果係我嘅話我會及早斬欖

複式洋房

bedwinfi 發表於 22-1-31 05:37
首先要被放生果個係你而唔係對方。呢個男人已經習慣到處撩人而大條道理,即係日後即使結婚都係會繼續,然後 ...

係我confront佢呢件事既時候,最初佢有講對唔住,係咁留我,話自己知錯同唔會再搵,但隔日當我地坐低傾既時候,佢沈默左好耐,最終佢就講左自己既唸法,話覺得咁樣做無問題因為無出軌,但以後唔會、會乖

不過其實搞到我呢排好paranoid,已經成日訓覺喊醒又無咩胃口,好怕自己又跌落黑洞

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

諗下你拍拖嘅目的係為乜,如果你純粹為有人陪,咪繼續拍下囉。如果想發展至結婚,呢個人唔可靠。

複式洋房

鴨鴨比 發表於 22-1-31 09:00

佢呢啲玩家,佢吾會改變,佢父母都知,明顯睇中嘅肓點,(因 ...

第一日受溝係我蠢,佢一錫落來我唔拒絕,唉
當下我都有懷疑過點解佢可以咁老手咁快開始
其實本身我一向都無唸過結婚,自己生活得好好,照顧到自己所以無咩所謂,亦因為過去既經歷令我對人已經無咩信心,所以寧願靠自己
係因為佢不停咁講起,然後我先考慮到結婚呢樣嘢,而家變左自己沉船

到底點先可以好決絕咁走

子爵府

回覆 asfm09 的帖子

我覺得你放生自己吧啦,愛自己多啲啦

江山易改,本性難移

你話佢係你做完家務就幫你按吓摩,講愛你就叫俾安全感你,其實你要反思吓,你要的安全感係咪咁

伯爵府

回覆 asfm09 的帖子

我都同意以上jm嘅意見, 真係唔覺佢全心全意愛你, 你似呀四多啲。 我先生每晚都會幫我按摩, 因為我成日腰酸骨痛,前題係我先生都有幫手做家務。你男友應該幫手做完家務先至打機, 各人都應該分擔一啲家務,唔係你做曬。
你問返佢 , 如果你仍然有同ex來往 ,同其他男士 曖昧對話 ,玩交友app,佢會有何感受?
我都覺得你應該放生自己,唔好越陷越深, 如果唔係盞傷心多一次。

首頁

尾頁

跳至