自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

呢度有冇姐妹係甘樣,打完針後舊患復發?

我有屋企人生完小朋友後尾龍骨痛,搞左好耐先搞掂,點知打完科興後尾龍骨痛返。佢的朋友是腸胃炎復發。

早排有位曾做過血栓手術的六十歲男性朋友與八十多歲的爸爸去診所檢查,想知道健康狀況,結果兩個人都打左流感針出來。佢都話唔知點解打左,原本冇諗過打流感針的。個朋友之前在做完血栓手術後就有坐骨神經痛,經過中藥, 運動, 各方面的調理後冇事了,點知流感針之後坐骨神經痛返,仲係要痛過之前。 因為打流感針搞成甘樣,果支新冠疫苗針佢都唔知應該點搞。

我的理解是身體曾出事的地方,雖然已冇咩痛但未係真正通返,如果支針的野散到去果處,有可能會令果度再次瘀塞,針里面的野又會同時留左係度。

佢地打科興的原因純粹是因為自身多毛病,科興副作用較少。相信如果身體甘差,復必泰更加未必頂到。

別墅

seasonsYK 發表於 22-2-1 00:28

我有屋企人生完小朋友後尾龍骨痛,搞左好耐先搞掂,點知打完科興 ...

絕對同意科興會引發身體潛在的病痛岀哂嚟,我自己及身邊嘅屋企人都係咁,不過唔係好嚴重。唔知復必泰會唔會咁,我覺得點都有啲沖擊。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我打完兩針復必泰之後我腸胃成日變得好差,又成日時不時感冒,要睇兩,三次醫生先得掂~~~~

男爵府

回覆樓主:

之前呢度有人講,打完精神左
所以話,每個人反應唔同,就算唔係直接因為支針,間接都可能有side effect

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我先生原本網球手,之後好得九九拾,打完兩針後肩背痛,到現在差不多半年,什麼科都睇過也沒有好轉,佢話唯有試吓打第三針,盼會有好轉過來

男爵府

5%的新冠感染者會出現血栓。
血栓如果到肺部,會導致肺部纖維化,最終導致不能呼吸死亡;
血栓到腦部會引起中風;
血栓出現在肌肉組織,則會導致大動脈堵塞,肌肉壞死。

https://tw.news.yahoo.com/%E6%9F ... 2%A2-072002141.html

男爵府

可以參考看1月22日的報導=

前台大感染科醫師林氏璧整理出Omicron的致死率,更直言,
「不要再說Omicron只是小感冒不會死人了。」

林氏璧在臉書表示,英國近4週應該多半是Omicron病例,共有318萬人確診,4739人死亡。致死率是0.15%,「如同我們一直觀察到的,隨年齡而上升,60歲以下僅有0.023%。到60歲以上則會跳到1.06%。」

60歲以上族群,有38萬人確診,4084人死亡;
其中完全沒打疫苗者有12395人,849人死亡,致死率6.8%;
打完2劑者42983人,1604人死亡,致死率3.7%;
打完3劑者30萬1180人,1447人死亡,致死率0.48%,
「打完3劑和完全沒打者,兩者致死率相差14倍。年紀越大,疫苗防死亡效果越明顯。」

打疫苗對於防止重症死亡還是有差,兩劑很好,三劑更好,50歲以上差別更明顯,更需要第三劑,「疫苗沒打好打滿,別奢言與病毒共存。」

https://news.ltn.com.tw/news/life/breakingnews/3809642

男爵府

「清零」政策是讓市民有足夠時間接種疫苗。

袁國勇教授表示,強調「清零」政策並非一個長遠的政策,而是「買時間」讓市民接種新冠疫苗,呼籲市民盡快打針。

「清零」政策並非一個長遠的政策,「清零」政策是讓我們有機會,讓香港每名市民都有機會接種疫苗,尤其是長者。

他指出,雖然疫苗不可以保護到上呼吸道,仍有機會會感染,但疫苗的作用可以保護自己,不會有嚴重的併發症及死亡,又強調Omicron變種病毒並非只針對長者,呼籲市民盡早接種兩至三針新冠疫苗,以保護自己及社區,以及避免日後出現其他變種病毒。

https://topick.hket.com/article/3145278/

珍珠宮

iki 發表於 22-2-1 01:33
我先生原本網球手,之後好得九九拾,打完兩針後肩背痛,到現在差不多半年,什麼科都睇過也沒有好轉,佢話唯 ...

佢打邊隻?

珍珠宮

seasonsYK 發表於 22-2-1 00:28

我有屋企人生完小朋友後尾龍骨痛,搞左好耐先搞掂,點知打完科興 ...

我聽返耒都係咁,朋友女心臟試過搭橋手術,打完復必泰之後,個心成日哽住唔舒服,但佢要返工冇辦法⋯⋯

我老爺奶奶八十幾歲時本來身體狀況冇乜點,但打完預防傷風針身體開始轉弱⋯⋯

痛症如果嚴重返耒就會好麻煩…

大宅

回覆樓主:

我打完針之後,有鼻敏感,以前有少少,已經好咗好多年,現在超嚴重,唔知關唔關事

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

我乙肝帶菌 復診幾年 肝酵素同肝病毒量都好低
半年前復診 醫生仲話 我一直指數都咁低 呢個病好難自然好
咁多年指數都咁低 你就當佢唔存在 正常生活 冇大影響

打完針之後 上星期復診 佢話我病毒量好高"擇"界 要開始食藥 食一世
唔食既好快會有癌症 仲話可以揀食唔食 但建議我食 個量真係好高
唉...我都唔知 關唔關支針事 一直都冇問題 生活又無變 突然講到唔食藥快有癌症 好唔開心

珍珠宮

kuhs 發表於 22-2-1 01:31
之前呢度有人講,打完精神左
所以話,每個人反應唔同,就算唔係直接因為支針,間接都可能有side e ...

我都曾經回覆過「精神左」,但呢種係短期「亢奮」嘅副作用,唔係身體好左嗰類「精神左」。

當然每個人情況不同,我身邊打科興或復必泰都有不同反應,有復必泰狂瞓2日、有科興似作感冒、有復必泰科興都話全身敏感(要睇皮膚科,食藥幾日至一星期退)⋯⋯都有人只係輕微針口位痛2日就冇野。
所以我都信樓主提到嘅情況。

珍珠宮

maywong288 發表於 22-2-1 03:27
我乙肝帶菌 復診幾年 肝酵素同肝病毒量都好低
半年前復診 醫生仲話 我一直指數都咁低 呢個病好難自然好
咁 ...

請問你打邊隻?

水晶宮

回覆樓主:

尾龍骨就要小心,我朋友打完BNT後尾龍骨痛,以為坐骨神經痛(佢以前有) 睇左幾次醫生都唔好,後尾照MRI,原來尾龍骨嘅骨同骨中間生左個瘤。
佢另一半又係生瘤,良性
兩個同一時間打BNT(2針)兩個都不出半年內生嘢

珍珠宮

豬仔嘜 發表於 22-2-1 05:19
尾龍骨就要小心,我朋友打完BNT後尾龍骨痛,以為坐骨神經痛(佢以前有) 睇左幾次醫生都唔好,後尾照MRI,原 ...

大宅

iki 發表於 22-2-1 01:33
我先生原本網球手,之後好得九九拾,打完兩針後肩背痛,到現在差不多半年,什麼科都睇過也沒有好轉,佢話唯 ...

如果是第一, 二針受唔到,第三針更加受唔到,果個地方會更瘀塞,更加多D針里面的東西塞在里面。慎重考慮。

網球手需要運動通返氣血同經絡,即揮手運動,我個女之前跌傷手臂,堅持自己做揮手運動,得閒就做十下廿下。持續活返肌肉。 身體會不斷地產生地蛋白質黏液,受傷位置會因為D黏液而產生黏連,唔搞的話會塞得越來越勁,越來越郁唔到。

復健運動,先手臂不同位置揮動抬起,抬不起來的位置就是塞住的地方,堅持慢慢動,手臂打圈,盡做。少少痛的就要忍住,因為越是痛及郁唔到果個位置就是要通的,更加要多做,太勁的話又不行,會再受傷。 當成功突破的話,就不同位置打圈,慢慢做,訓練返肌肉。

另外,也可以GOOGLE 打 "網球手復建運動" 自己搵返適合的復健運動。

還有,要堅持戒口,發物,高動物蛋白, 尤其海鮮。 我個女本身揮手揮得好好,食左蛋後揮手即痛。應該是食左的難消化的蛋白質即刻分泌到身體,受傷位置又產生黏連。

大宅

回覆 豬仔嘜 的帖子

D瘤應該是針入邊的里面留左係度。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

有呀
認識的本身腰痛舊患
打左双腳無力腰痛加劇
坐輪椅中
亦有已為已好返痛症
又黎料
咁當然亦有人冇事
睇彩數

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

Moti 發表於 22-2-1 05:10
請問你打邊隻?
BNT

首頁
12345...11

尾頁

跳至