自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

(多謝曬大家意見,決定打科興,會係今晚(15/02)20:00去Cancel 港怡13/3兩個12:00位,大家有需要去book)6y&11y,C6話打復必泰好(佢自己都係打復必泰),但我覺得佢地咁細個,打科興副作用少D(我自己都係打科興,不過第三針係打復必泰)
jm有乜意見?

男爵府

may273815238 發表於 22-2-14 03:12
6y&11y,C6話打復必泰好(佢自己都係打復必泰),但我覺得佢地咁細個,打科興副作用少D(我自己都係打科興 ...

我家人打外國疫苗

水晶宮

回覆樓主:

外國復係米儿童配方?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

KenChung_FB 發表於 22-2-14 05:17
我家人打外國疫苗

外國有科興揀咩?

男爵府

回覆樓主:

我都諗緊打邊隻好?

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會打復,佢都唔係幼兒配方,自行稀釋咋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

據我所知,香港比小朋友接種嘅復必泰只係將成人劑量減小,並非專為兒童調較! 復其實係有專比兒童嘅疫苗係加左其他防止心臟有事嘅時嘅處方,但唔知咩原因香港無引入,有錯請其他JM 更正! 我幫我囡揀左科興,傳統D穩陣D

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

may273815238 發表於 22-2-14 03:12
6y&11y,C6話打復必泰好(佢自己都係打復必泰),但我覺得佢地咁細個,打科興副作用少D(我自己都係打科興 ...

香港沒有購買兒童版復必泰, 靠自己稀釋及減量, 你夠膽博?

公爵府

Gorgor0612 發表於 22-2-14 07:19
據我所知,香港比小朋友接種嘅復必泰只係將成人劑量減小,並非專為兒童調較! 復其實係有專比兒童嘅疫苗係加 ...

全對!

之前12~17歲細路仔打BNT由2針變一針,就係因為好多心肌炎個案!

而家香港打的BNT冇保護兒童心臟的配方,稀釋程序始終係人手,如果搞錯左。。。家長自己平衡風險吧

至於抗體,BNT 只係高科興少少(根據劉教授所說),但一樣抵擋唔到“Omicron”。但另一個許專家就話BNT 抗體高,保護力好,科興就幾乎零保護。睇你信邊個。

但一點兩個專家講的野相同的係,科興的T細胞反應比BNT顯著。什麼是T細胞?T細胞係減低重症和死亡率。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實呢度好多有心姊妹提供了關於兒童打邊隻疫苗好既資料分析,剩係復星根本提供唔到關於復必泰打係兒童身上數據,只有香港專家判斷以成人劑量,自行稀釋再打入幼兒身上,加上復必泰已註明副作用引發心肌炎,剩係心肌炎一旦發生過係人體身上,唔係傷風感冒咁簡單會好返,一個人因免疫系統心有事就話無得避,依家係自己搵啲野整入身體令個心增加出事風險,仲要講緊係同自己小朋友打,咁細個,相對科興剩係係國內接種係兒童身上已有幾億劑,有晒數據,
龍鳳媽

男爵府

KenChung_FB 發表於 22-2-14 05:17
我家人打外國疫苗

你身在外地嗎?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

續(字數所限,打唔晒)
科興滅活疫苗係將已死新冠病毒注入人體,係T細胞記億強,就算個病毒點樣變種,T細胞記億都會認到個病毒,當進入人體會自行抵禦;而mrna只係由實驗室研究,佢只會對初病毒株產生到比較大既防禦,當個病毒株不斷變種,好似omicron 有成30株變異,基本就認唔到,所以點解外國咁多人打左mrna都死咁多人,當變然選擇權係父母身上,做父母真係唔好盲目相信外國藥廠,做多啲資料搜集,中國醫療科技,今時不同往日。

係bk搜尋兒童疫苗已經有好多資料

girlbear    發表於 22-2-14 16:07
loved    發表於 22-2-14 09:39

男爵府

科興。
技術做左好多年。(流感針都係用呢個技術)副作用少d。

abirdma    發表於 22-2-14 08:19

公爵府

arale1668 發表於 22-2-14 07:38
續(字數所限,打唔晒)
科興滅活疫苗係將已死新冠病毒注入人體,係T細胞記億強,就算個病毒點樣變種,T細 ...

唔好怪樓主,好多人都比磚渣誤導,包括我的家人,因為佢地只睇tvb,相信香港的磚渣。早期我阿爸和阿哥就係聽專家講打BNT只打兩次以後唔駛打,但科興仲要打幾次,我話BNT一定唔止打兩針。佢地唔信我講走去打BNT,兩個打完都唔舒服左幾日。佢地黎緊打第3針,我引唔住串佢乜專家唔係話只打兩針咩?

不過阿哥聽完我講,都轉左帶佢仔打科興啦。

BTW, 我對成人或長者打BNT 冇意見,但發育中的小朋友最好打傳統科興技術

伯爵府

梗係打科興啦,傳統技術疫苗穩陣

子爵府

我女打咗科興。
副作用輕啲,既然打乜都會中,而科興又可防重症,我會揀隻穩陣嘅畀小朋友,始終佢哋細個。
我自己就打復必泰的

珍珠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 22-2-14 07:53

唔好怪樓主,好多人都比磚渣誤導,包括我的家人,因為佢 ...

你見我逐粒字打出黎都係用心出
你邊度見我有怪個姊妹,只係希望少一個小朋友選擇最好,避免一啲可能20年後先知既存在風險既就少一個
我姪女今日都要被安排打復必泰(佢呀媽堅持)
我點俾資料我細佬都無用,佢仲有個小一仔,我唔知最後點
有時做到就做
最後選擇權都係其父母度

侯爵府

Book 到邊隻先就打邊隻,beware打完第一針後至少兩星期先有抗體保護
Ps 11月時我會揀four 但e加爆緊或者會揀bnt, 抗體保護較好(assume 和成人一樣)

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

[link="https://www.881903.com/news/local/2428994" ]https://www.881903.com/news/local/2428994[/link]

本身是兒科醫生的疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆稱,目前每日新增個案中,有一成至一成半都是小童,很多都是被家人感染。「(過去幾波疫情)沒有上學,沒有一些病毒在社區流轉,基本上由0歲至3、4歲小童,沒甚感染過病毒,尤其是人類四種冠狀病毒。如果感染過冠狀病毒,就會使身體產生T細胞,可以跨冠狀病毒株,去保護(小童感染)新冠病毒。」
劉宇隆稱,輕症兒童患者目前已不能送院,將要求衞生署轄下聯合科學委員會盡快開會,商討降低科興接種年齡至最小三歲,而幼童接種復必泰的科學數據未足夠。
龍鳳媽

伯爵府

sunnymama2 發表於 22-2-14 07:53

唔好怪樓主,好多人都比磚渣誤導,包括我的家人,因為佢 ...

係啊,C6就係一直咁講,所以我第三針都轉了復必泰。小朋友我主張打科興,但係c6就係主張你裡面所講的,抗體多點點點,我都要在同佢溝通下先決定了,始終都係父母,唔可以一意孤行,要大家都贊成先得
Ruph出世啦,2010

首頁

尾頁

跳至