自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

家人想打第三針,之前兩次都打科,覆診時醫生叫佢改打復,話三針打科興完全冇用 ,叫佢轉打復。
請問那兒有數據或文獻證明三針科興都可防重症呢?我想供他參考。
因我不想和他爭論

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

千奇唔好溝針

https://udn.com/news/story/121707/5964047

yeung_ma    發表於 22-2-19 09:54
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1786468/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%88%BA%E9%87%9D-%E5%85%A9%E9%87%9D%E7%A7%91%E8%88%88%E9%9A%94%E5%85%AB%E6%9C%88-%E6%89%93%E7%AC%AC%E4%B8%89%E9%87%9D%E5%85%8D%E7%96%AB%E5%8A%9B%E5%80%8D%E5%8D%87

龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

https://youtu.be/1MSCNZOt-Hw

龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔得閒嘅可以從1:20秒開始:

https://news.tvb.com/local/61a852d2e774ff146a1bdd44/12%E8%87%B317%E6%AD%B2%E9%9D%92%E5%B0%91%E5%B9%B4%E4%BB%8A%E8%B5%B7%E5%8F%AF%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E7%A7%91%E8%88%88%E7%96%AB%E8%8B%97-%E6%9C%89%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%B7%B2%E9%A0%90%E7%B4%84%E7%82%BA%E6%95%B4%E6%89%B9%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%89%93%E9%87%9D

本身是外科專科醫生的郭寶賢表示:「滅活疫苗意思指整個病毒個體注入身體,所以身體的免疫系統可有很多位置認出這病毒。它表面上很多鎖匙孔,如這病毒打進身內,我們身體會產生很多條鎖匙,不同的鎖匙開到這病毒,破獲它,攻擊它。」

yeung_ma    發表於 22-2-19 09:55
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2286854/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%85%A9%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E8%81%AF%E5%90%88%E7%A0%94%E7%A9%B6-Omicron%E5%A4%A7%E5%B9%85%E5%89%8A%E5%BC%B1%E5%BE%A9%E5%BF%85%E6%B3%B0%E4%B8%AD%E5%92%8C%E6%8A%97%E9%AB%9497

yeung_ma    發表於 22-2-19 09:55
龍鳳媽

侯爵府

早前香港專家發表過硏究,Bnt 抗體量高d(第一度防線),睇你中意信邊個la

水晶宮

冇需要爭抝,盡量唔溝針,打好過唔打

yeung_ma    發表於 22-2-19 09:56
la_source    發表於 22-2-18 11:48

珍珠宮

chocolatebean 發表於 22-2-18 11:37
冇需要爭抝,盡量唔溝針,打好過唔打

係啦打左就得
甘大個人自己唸啦

子爵府

蘭開夏道 發表於 22-2-18 11:15
家人想打第三針,之前兩次都打科,覆診時醫生叫佢改打復,話三針打科興完全冇用 ,叫佢轉打復。
請 ...

唉,其實冇得爭論,佢鍾意打咩有得佢。
有事時佢自已負責
我就係例子
快測中左,老公就話我
有報導講咩証據冇用,佢係信果隻就果隻。

伯爵府

dongnut 發表於 22-2-18 11:47
有事時佢自已負責
我就係例子

咁你打咗咩?有無溝針?溝咗中?

男爵府

回覆樓主:

多謝各位!
我自己已打咗3針科興,所以叫家人快啲打埋,點知佢覆診時佢醫生咁講,所以佢先有咁疑問,佢話醫生講得出應該啱喎

男爵府

arale1668 發表於 22-2-18 11:25
千奇唔好溝針

https://udn.com/news/story/121707/5964047

溝咗會點?

伯爵府

2024年龍年勳章

有事時佢自已負責
我就係例子

你打左邊隻?e家好返未呀要不要入院隔離?祝你早日康復

大宅

蘭開夏道 發表於 22-2-18 11:59
溝咗會點?

葉劉淑儀前兩針科興,溝針第三針打復必泰,中和抗體比三針科興嘅人高好多,但比三針復必泰嘅人低。港大有研究,建議健康人士盡量第三針打復必泰,以獲取更高的中和病毒抗體。一般認為,中和抗體越高,萬一確診後,病毒量下降越快。

珍珠宮

畀面勳章

蘭開夏道 發表於 22-2-18 11:59
溝咗會點?

你可以睇多啲資料搜集

到時科興有Omicron,唔通又溝過
https://m.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20220211/s00001/1644517961903/%E7%A7%91%E8%88%88omicron%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%9C%AC%E6%9C%88%E8%87%A8%E7%89%80%E8%A9%A6%E9%A9%97-%E6%96%995%E6%9C%88%E9%9D%A2%E5%B8%82

不過,打邊隻,真係要當時人意願

yeung_ma    發表於 22-2-19 09:57
龍鳳媽

複式洋房

回覆樓主:

我有朋友一家四口中晒,2個打復,2個打科,4個都未夠期打第3針,首先係1個打復中招,有發燒喉嚨痛,第二個打科中招,微燒咳喉嚨痛,第三個中招打復,發燒心口痛骨痛,第四個中係打科,只係體溫輕微升高無其他不適。
3個唔舒服嘅都好快好返,我諗打邊隻都無關係,最緊要夠期就快d去打!

男爵府

蘭開夏道 發表於 22-2-18 11:15
請 ...
我都好想知
因成日聽朋友講 科連大陸人自己都唔打 證明無用
好煩 成日要人跟佢 選擇什麼都要話人

大宅

有事時佢自已負責
我就係例子

打邊隻都會中喎,咁你宜家見點?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

以葵涌邨做例子,打邊隻都一樣
揀隻令自己安心嘅,心態戰勝一切

首頁
12345...18

尾頁

跳至