自由講場

跳至

首頁
12345...28

尾頁

伯爵府

多間國際學校冀按原有日程 教育局將特別處理

特首林鄭月娥周二(22日)公布,調整暑假由7、8月提早至3、4月先放,並充分利用校舍配合全民檢測、疫苗接種、以及隔離用途。

周三(23日)多間國際學校向家長發電郵,指今午多間國際學校負責人與教育局透過視象會議商討,指希望可持原有教學日程,包括3月至4月時維持以網上教學型式上課等。而教育局則表示會就國際學校的特殊情況作出特別安排,並於下星期再通知國際學校。

政府周二(22日)宣布調整本學年上課安排,暑假由7、8月提早至3、4月先放,並充分利用校舍配合全民檢測、疫苗接種、以及隔離用途。

不少國際學校均向教育局表示會擾亂校園生活及外藉學生暑假回鄉的安排。

冀維持原有日程 方便外籍學生

多間國際學校今日向家長發電郵,指今日下午多間國際學校與教育局舉行視象會議,表示如需配合全民檢測則可視乎情況更改復活節假期,但希望可繼續於3月至4月間透過視象型式上堂,亦表示希望可維持原有教學日程,包括6月25日至8月22日的暑假,以方便外藉學生回鄉探親。

教育局則表示會就國際學校的特殊情況而準備作出特別安排,並於下星期再通知國際學校。

男爵府

回覆樓主:

我小朋友也在is讀書,也對呢件事情十分反感。冇徵詢過家長意見就走去開會,開口埋口就話爭住學生利益,但學校不配合政府安排,當中帶出什麼訊息比學生?我不想小朋友讀is就覺得有什麼特權,大局應該為主。何況校舍也是租借。總之佢哋踏出了這一步我真係覺得好失望。

yeung_ma    發表於 22-2-24 15:34
emilypyhui    發表於 22-2-24 14:40

珍珠宮

回覆樓主:

政府不嬲偏向比特權外國人/企業,應該爭取成功吧

子爵府

又額免,IS係特權階層?

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友讀本地學校,疫情前每年暑假夠去外國探親啦,大把人想暑假去旅行啦,點解國際學校有特權?國泰/妮歌/外國大企業/領事家人又有特權?

男爵府

lastpass 發表於 22-2-23 23:57
我小朋友也在is讀書,也對呢件事情十分反感。冇徵詢過家長意見就走去開會,開口埋口就話爭住學生利益,但學 ...

好欣賞你嘅是非觀
一個三觀正確,明白事理嘅父母,定能教育好小朋友

yeung_ma    發表於 22-2-24 15:34
la_source    發表於 22-2-24 14:55

子爵府

又唔係取消咗暑假,可以提早探親

大宅

我小朋友也在is讀書,也對呢件事情十分反感。冇徵詢過家長意見就走去開會,開口埋口就話爭住學生利益,但學 ...

我絕對認同。 我仔囡學校都係一班家長去搞petition, 爭取繼續上網課, 我都唔認同讀國際學校有特權,咁鐘意暑假返祖家咪自己請假返囉。

珍珠宮

Adiezz 發表於 22-2-24 00:12
又唔係取消咗暑假,可以提早探親

係呀,佢哋而家都可以去探架?而家打咗針去外國又不用隔離,反正外國疫情不消退,返來都係要隔離架啦?

禁止訪問

牛年勳章

大宅

因為校長要返家放暑假,放假大過天。希望教育局反對!

wcpcelia    發表於 22-2-24 11:35

珍珠宮

lovelysnake 發表於 22-2-24 00:15

教局已經話會有特別安排

男爵府

回覆樓主:

老師d contract 可能講明contract 到6 月30。 同埋國際學校好多8 月中已經新學年。
加上英美基本開關。有d 外國家庭一早plan 6 月尾返去,因為已經兩年小朋友冇見過grand parents. 暑假已plan有需要返來quarantine 再開課。我公司有外國人家庭(包括我老阪— 美籍-幾concerned.)而家咁急放一來冇機位,工作亦安排唔到一星期後飛。

大宅

IS 都話可以配合全民檢測則可視乎情況更改復活節假期.

只係希望可繼續於3月至4月間透過視象型式上堂, 咁點解大家覺得唔可以呢?

男爵府

其實對整個強檢計劃影響不大

大宅

myshadow 發表於 22-2-24 00:12
我絕對認同。 我仔囡學校都係一班家長去搞petition, 爭取繼續上網課, 我都唔認同讀國際學校有特權,咁鐘 ...

你要明白啲IS老師嘅 contract 寫好晒教書同放假日子. 到時你啲仔女可以開返學但係啲老師已經放哂假. 佢哋唔一定要出國但都無義務要6,7月敎書.

大宅

回覆樓主:

我覺得照返就真係唔太好,個個都趕,唔整係IS。雖然我係IS家長,我個人覺得開頭預得你就更係全民順利做檢測,個個快快可面授。而家一句話照舊(盡量配合去照舊),咁就剝削咗原先可面授嘅機會。
講得直接d係:我地好多老師家長6月尾就走,係咪都享受唔到面授/甚至教學,快快照舊唔好阻住我地!

我係家長,我會覺得感覺好差囉,價值觀唔係咁呀嘛?

大宅

lovelysnake 發表於 22-2-24 00:15

其實好多 IS 嘅校長都好盡責. 對家長同學生負責任. 只係唔想啲學生浪費咗啲學習時間. 明明可以繼續上網課, 點解一定要停止呢?

全港所有嘅學童過去呢兩年已經浪費咗好多好重要嘅學習時間.

珍珠宮

Peababylau 發表於 22-2-24 00:19
IS 都話可以配合全民檢測則可視乎情況更改復活節假期.

只係希望可繼續於3月至4月間透過視象型式上堂, 咁 ...

點解全港學生都要犧牲調前個暑假去配合政府而IS唔使?我都想留返個暑假係7-8月探親旅行喎。而家調前咗成個暑假全家只能吽係屋企,學校連網課都無喎?憑咩IS有特權先?

大宅

Peababylau 發表於 22-2-24 00:24
你要明白啲IS老師嘅 contract 寫好晒教書同放假日子. 到時你啲仔女可以開返學但係啲老師已經放哂假. 佢 ...

以我所知、大校如ESF , SIS 等老師嘅 contract 不是寫好晒教書同放假日子、而是寫跟school holiday 的。

首頁
12345...28

尾頁

跳至