自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

先旨聲明: 只係當大家傾吓, 亦知道發生嘅情況係近乎零
自從習近平主席開聲要香港全力抗疫, 中央政府大力支援後, 國家就派唔少醫療專家同醫護等等嚟香港幫手, 但係特區政府仍然都好似倒瀉籮蟹, 亦都繼續一貫作風, 某女仕依然好似唔想太跟內地咁, 亦予人唔關佢事嘅感覺.

眼見疫情不斷噴井式上升, 而特區政府仍然行番固有嘅路向, 我真係希望中央政府可以主導今次抗疫, 例如由中央政府成透過衛健委成立統籌小組, 小組成員由內地專家領軍, 再加上香港醫療團隊, 全面主導香港今波疫情抗疫. 至於官員, 就由港澳辦官員領軍, 再加特區官員一齊, 負責協調香港一切事務.

另外, 邀請更多醫護人員來港協助, 講粵語嘅優先, 如果無咁多粵語醫護, 可以邀請非粵語嘅, 大概係三分一粵語, 三分二普通話, 另外當然唔少得本地醫護, 除醫管局外, 可邀請私家醫生/私院醫護一齊加入以照顧輕重症患者(所有隔離設施), 做檢測.

至於檢測結果發佈, 除現有檢測機構外, 邀請內地檢測機構, 成立更多實驗室, 以加快檢測進度, 包括喺隔離設施設立專用實驗室, 以加快康復者離開隔離設施.

隔離設施除咗依家建設中嘅, 希望內地專家幫手喺更多體育館, 會展(發展商已經答應借出), 用最快速度建立方艙醫院, 以用最快速度解決現有問題.

由於我只是小市民, 亦唔係醫療專業人員, 只係諗到呢啲, 只係希望中央統籌儘快壓倒今波疫情, 靠特區政府恐怕將今波疫情拖得越長

象牙宮

2024年龍年勳章

SU213 發表於 22-2-25 17:34
自從習近平主席開聲要香港全力抗疫, 中央政府大力支 ...

依家每日一萬, 即使阿爺派人主理, 也難攪.

武漢封城時, 都係得幾百個case

男爵府

Sumyeema1 發表於 22-2-25 17:40
依家每日一萬, 即使阿爺派人主理, 也難攪.

武漢封城時, 都係得幾百個case

就係情況危急, 先希望阿爺去統籌.

希望將數字儘快降低, 如果仍按照港府依家嘅套路, 數字根本唔可能喺幾個月壓低.

珍珠宮

回覆樓主:

希望中央接手禁足清零

大宅

+1 感覺除非中央開口讓他們下台 否則這亂局。。。林鄭是不是奸細啊 美國那邊的不就是希望香港愈亂愈好嗎 希望不是

男爵府

+1要求禁足

伯爵府

唔lockdown 無辦法,香港人接唔接受?

男爵府

幸福花海 發表於 22-2-25 18:27

其實我接受

侯爵府

好媽媽勳章

我絶對十分贊成由中央直接命令香港抗疫
開心每一天

子爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我接受,只係希望可以減少什至清零,真的唔指望呢個政府,尤其是嗰兩姊妹

水晶宮

2024勳章

好難啦
兩個唔同體制,無可能繞開現政府調配人手、資源
而家唔知點收科

珍珠宮

回覆樓主:

越拖咪仲死,確診又唔可以返工,又要居家隔離14日,好多商店人手不足關門,政策又收緊,不如禁足清零,齊齊一次過。武漢當時5萬幾累積確診都2個月先清到。

象牙宮

鵝姐唔點, 中央來菅吧。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主:

想中央接手
但英美2角,佢哋會話中國破壞一國两制,香港冇人權,要支援香港,制裁中国。。。。
所以中央唔會咁蠢囉迫自己入去死胡同。

hinhin_ma    發表於 22-2-26 01:07

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

讚成

公爵府

珍珠宮

czl115 發表於 22-2-25 18:32
好難啦
兩個唔同體制,無可能繞開現政府調配人手、資源
而家唔知點收科

緊急法已通過

《規例》賦權政務司司長可為預防、抵禦、阻延或以其他方式控制指明疾病的個案或傳播,或治療感染指明疾病的病人,在顧及各種在《規例》中訂明的因素後,以書面方式批予豁免,容許人士或項目無須符合成文法則的若干規定(包括牌照、權限、批准、豁免、許可證、註冊、標準或規格的規定)。
https://www.wenweipo.com/a/202202/24/AP6216d49de4b036dce9968415.html

珍珠宮

我接受

但香港的刁民肯嗎?

珍珠宮

TAKTAKB 發表於 22-2-25 18:34
想中央接手
但英美2角,佢哋會話中國破壞一國两制,香港冇人權,要支援香港,制裁中国。。。。
所以中央唔 ...

所以暫時中央只會基於港府要求提供資源.....除非港府開口無能力處理......或者中央覺得港府無能力處理,影響國家安全,我估......

珍珠宮

幸福花海 發表於 22-2-25 18:27
之前覺得難行,依家覺得絕對有需要,每日過萬確診,條路更難行,更難安排

首頁
12345...6

尾頁

跳至