自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

政府減省覆檢程序,突增27836宗,累計逾13.8萬
政府昨日(25日)公布將減省覆檢程序,快速測試等方式驗出病毒均直接視為確診個案。衞生防護中心總監徐樂堅公布,本港今日(26日)新增17,063宗確診,6宗是輸入,大部分於機場或酒店發現,餘下都是本地感染。連同昨日累計的94,056宗,本應今日累計染疫個案共111,119宗。不過,衞生防護中心今晚公布,至今最新累計染疫的個案數字為138,955宗,意味4多小時間內呈報多27,836宗,未知是否明天(27日)將公布的最新感染數字。

政府表示,當局昨公布為減省需交由衞生署公共衞生化驗服務處覆檢的程序,由檢測營辦商測出的初步確診個案,將會直接視為確診,故因應相關安排,原本正等候覆檢的個案同樣直接視為確診個案,因此,至今累計陽性檢測個案共有138,955宗。

中心發言人強調,近日本地疫情非常嚴峻,涉及傳染性更高的變異病毒株個案不斷上升。因應Omicron變異病毒株傳染性和感染風險更高,中心強烈呼籲市民繼續遵守社交距離措施,盡量減少外出,避免參加人多擠迫或不必要的活動或聚會,特別是跨家庭活動或聚會、宗教活動或聚會等,以減低患上新型冠狀病毒病的機會,並避免病毒在社區傳播。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220226/bkn-20220226230105008-0226_00822_001.html

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

灰到震

水晶宮

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

睇到只係枱面數, 枱底既先仲大鑊

珍珠宮

嗚嗚~~~~~~~唔想見到呢d數字呀................

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

PaPa 發表於 22-2-27 01:31
政府昨日(25日)公布將減省覆檢程序,快速測試等方式驗出病毒 ...

其實預佐數字係勁,現實應該再多,因為實有啲人有病唔檢,又或檢了中佐唔上報。所以真實數字應該更恐怖。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有大食大 發表於 22-2-27 02:03
枱底分分鐘有 3-5 萬
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2023年兔年勳章

呼籲都無用。

唔停工、停市,日日仲要坐地鐵、坐巴士返工,點可能保持距離?

瘟疫爆到七彩,仲繼續行積極不干預政策,呼籲,強烈呼籲,再三呼籲。。。。

水晶宮

esmehouse 發表於 22-2-27 07:23
枱底分分鐘有 3-5 萬

我覺得超過10萬

侯爵府

有大食大 發表於 22-2-27 02:03

好多人都無報

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

相信社區感染人數、已經超過30萬、因為很多隱形忠者不知道受感染、還有一些人不呈報。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

虎到金來勳章

PaPa 發表於 22-2-27 01:31
政府昨日(25日)公布將減省覆檢程序,快速測試等方式驗出病毒 ...

珍珠宮

whywhite22 發表於 22-2-27 07:34
我覺得超過10萬

我都覺,加上新政策,三月好快過30萬

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

排長龍買藥,超市街市同樣多人購買日常所需。只係商場少了人流⋯⋯

安心出行喺疫症輕嘅時候就有幫助,而家就…….

子爵府

carcar0909 發表於 22-2-27 07:55
排長龍買藥,超市街市同樣多人購買日常所需。只係商場少了人流⋯⋯

安心出行喺疫症輕嘅時候就有助追蹤,而 ...

所以現在既安心出行實際上嘟黎係冇用,就算佢有追蹤功能都冇用啦,度度都爆,度度都有感染左既人,佢地要人掃都係證明俾呀爺睇佢地唔係冇做野

男爵府

我覺得檢測站都係播毒地方! 而家停強檢應該好d

子爵府

回覆樓主:

已經唔重要,預左近100萬人感染

子爵府

牛年勳章

其實我講得唔好,安心出行唔係有追蹤功能,只係去過嗰個有確診case地方嘅市民自己知道。

其實今次都真係失守,唯有市民自求多福

珍珠宮

回覆樓主:

而家似系坐等中招 就差唔知幾時中

首頁

尾頁

跳至