自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

老公中先,有病徵但到confirm 時,我們全家一齊生活過左5日了,之後即刻隔離,但都無補於事,仔,女(仔女已成年)疑有病徵,昨日一個頂住照顧3個,不知捱得幾耐,好無助……

大宅

CrabPincers 發表於 22-2-27 08:41
老公中先,有病徵但到confirm 時,我們全家一齊生活過左5日了,之後即刻隔離,但都無補於事,仔,女(仔女 ...

飲多d水,無辦法,嚟到就面對,我今日都已經退晒燒了,我小朋友(小學生)已經無病徵,但驗都仲喺陽性,我得,你都得 㗎

象牙宮

2024年龍年勳章

老公中先,有病徵但到confirm 時,我們全家一齊生活過左5日了,之後即刻隔離,但都無補於事,仔,女(仔女 ...

屋企糧食夠嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章

有冇止痛藥、退燒藥?

公爵府

Sumyeema1 發表於 22-2-27 08:50
屋企糧食夠嗎?

應該夠的…..好彩早幾日覺得老公不多妥時,去撲左d感冒藥,同糧食

男爵府

回覆樓主:

我三個小朋友都中,自己都病病地,今日第5 日了。感覺精神dd ,加油

公爵府

牛年勳章

辛苦了媽媽, 妳撐任, 全家靠妳呀!

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

子爵府

金花清感同連花清瘟都係國家認可治療新冠輕症,可以視像會診問下食唔食得,
視像會診,
https://www.cmedhk.org/post/covid_tele_cmed
「衞生防護中心2019冠狀病毒病病人網上申報表格」,
https://www.chp.gov.hk/cdpi/
備援熱線:
衞生署衞生防護中心 熱線電話是 21251111 及 21251122 ,
民政事務總署「居安抗疫計劃」熱線 1833 019 ,
居安抗疫計劃,
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/home-quarantine.html
也可搵議員,
有d醫生講家居隔離注意事項都可以參考下,只是冇後遺症的資料 ,
https://www.youtube.com/watch?v=LyPzWThkZ9s
https://www.youtube.com/watch?v=dyBaNEw1z-o
https://www.youtube.com/watch?v=GzTAZDsNBe0
https://www.youtube.com/watch?v=HAmAH1vLstA

侯爵府

回覆樓主:

你個情況係我最擔心嘅 人都癲!

子爵府

2024年龍年勳章

仔女成年好D,可以講自己邊度唔舒服。全家一齊中係會辛苦D,尤其是媽媽,要記得揾時間鑽空檔休息~。依家只能往好處想,都中咗就唔需太防止感染其它家人。成人發燒主要補水,滾水湯水果汁茶水各種水,溫水擦洗沖涼帶走體表溫度,有痰化痰,清熱解毒,覺得食落舒服嘅用藥。祝早日康復~

男爵府

你地有冇同仔女去指定診所睇醫生?我細佬話去聽下個肺,但老公話多人,我都驚會好似急症室咁等法

子爵府

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 22-2-27 09:18
你個情況係我最擔心嘅 人都癲!

心態意志好重要,未發生嘅事唔好去諗。儲備D食物藥物在家,真殺到來先算,自己唔好先往壞方向諗~~

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

多喝水,多休息。屋企儲備糧食,自救藥品,生活所需品,不要外出。打左疫苗未?打左疫苗的話,最多十日八日就冇事的。加油

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俾身體打幾日仗!加油!

公爵府

ho_yan2406 發表於 22-2-27 09:22
你地有冇同仔女去指定診所睇醫生?我細佬話去聽下個肺,但老公話多人,我都驚會好似急症室咁等法 ...

無去看,因為暫時快測都是陰性,是有病徵出黎,可能身體的病菌不高,暫時當普通感冒處理,但就4個人隔開晒,我女話雖然4個中晒(當住是先),但4個病徵不同,程度都不同,為免交差感染,都是隔離住,直到所有人好返先…..

琥珀宮

家中有商風險人士(未打針老人/小孩),老公有病徵,其實在等confirm 期間,就應該當中招咁處理去隔離患者,全家戴口罩,去預防感染其他人

公爵府

rebeccalin 發表於 22-2-27 09:28
多喝水,多休息。屋企儲備糧食,自救藥品,生活所需品,不要外出。打左疫苗未?打左疫苗的話,最多十日八日 ...

我同仔打晒3針,不知是不是因為甘,所以我頂到甘耐呢,我老公未confirm 時,還每晚同一間房,呼吸同一空間的空氣

其他兩個只打左兩針,老公好似未夠180日打第三針

珍珠宮

公爵府

木土土 發表於 22-2-27 09:51
家中有商風險人士(未打針老人/小孩),老公有病徵,其實在等confirm 期間,就應該當中招咁處理去隔離患者 ...

如果我一早知佢有咳,我一定會當中招甘將佢隔離

佢在最凍果幾日話好凍,甘佢平時是比我們怕凍的,我在屋企著短袖,佢已經要著外套,夏天在廳開冷氣,佢話凍要入返房

喉嚨痕作咳又不講,自己去買咳水飲,比我見到時已太遲了…..

看完醫生交樽到依家都未有消息,是我買兩支快測比佢試的,知道時即刻全速隔離已太遲了

首頁

尾頁

跳至