自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔攪全民檢測, 有啲市民和工人姐姐都開始鬆懈!

https://news.tvb.com/local/622dcb28e774ff7c67f3cdd7/%E5%91%A8%E6%9C%AB%E8%A1%97%E4%B8%8A%E4%BA%BA%E6%B5%81%E7%95%A5%E5%A2%9E-%E7%95%B6%E5%B1%80%E6%8C%87%E7%96%AB%E6%83%85%E4%BB%8D%E5%9A%B4%E5%B3%BB%E7%B1%B2%E5%B8%82%E6%B0%91%E9%81%BF%E5%85%8D%E5%A4%96%E5%87%BA

新冠疫情未有進一步惡化,周末街上人流略為增加。當局指疫情仍然嚴峻,呼籲市民避免外出。連續幾個周末都冷清的中環,這天回復一點人氣,環球大廈外有不少外傭聚集,街邊擺放了不少貨物。警員不斷播放英文廣播,呼籲要留意社交距離措施,亦示意要站疏一點。環球大廈內有不少匯錢和速遞的店舖、裡面人頭湧湧,食品店外一段路水洩不通,有外傭說是個半月來第一次外出。Rhaa表示:「因為少主仍小不能打針,接近一個半月我只留在家中,僱主容許我放半天假。」另一個外傭聚腳點遮打道,聚集的外傭都遵守兩人限聚令。Shiela說:「我們仍需外出,因我們需要匯錢給我們家人,我們仍需見朋友,很難整周只留在家,工作令人疲累,需至少一日空閒不幹活,為接著的一周工作『充電』。」有外傭就到郊外享受假期,但有人「三五成群」,亦無戴口罩。在銅鑼灣紀利佐治街,人流都不少。吳小姐稱:「很久都沒有外出,覺得困到已很累,除上下班外,在家困著、看書,都沒怎外出。很久未試過堂食。」亦都有康復的市民出來「抖抖氣」。被問到多久沒外出時,徐太太表示:「十日,因為我都中了,中完就現在出來。堂食,我都中完了,那無敵了。」衞生防護中心就提醒確診數字仍處於非常高的水平,市民應避免外出,並要做好個人防護。

伯爵府

叫人唔好出街去防疫只可維持一段短時間,盡快攪掂佢,比返人正常生活,不作為睇唔到前路,仍叫人唔好出街,政府有無腦㗎

複式洋房

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

我呢2日都無出去,因為懶!
日日幾萬單,大家習慣了,頭先睇新聞,有個女人話已經中了,好返所以出街,仲話自己無敵!

禁止訪問

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

大佬,1月到依家啦,政府班垃圾仲點叫人唔好出街 冇火都變有火

男爵府

mickeyeva 發表於 22-3-13 19:16
唔攪全民檢測, 有啲市民和工人姐姐都開始鬆懈!

https://news.tvb.com/local/622dcb28e774ff7c67f ...

叫左你地D人自律,爆疫唔關我事丫,係你哋D人唔自律咋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

廢柴孖條 發表於 22-3-14 00:09

水晶宮

廢柴孖條 發表於 22-3-14 00:09

政府: 嗱,唔關我事,已經叫左你哋唔好出街,要怪就怪市民唔自律,幾個月甚至一年都唔好亂出街!

如果禁足10日可以換嚟正常生活,相信大部分市民都愿意,可惜呢個政府不作為

大宅

florapang0426 發表於 22-3-14 00:05
大佬,1月到依家啦,政府班垃圾仲點叫人唔好出街 冇火都變有火

咪就係囉
由一月捱到依家仲要見唔到終點

點樣呀?可以困係屋企幾耐呀

水晶宮

回覆樓主:

唔該警察努力捉下d姐姐,唔係佢地會好倡狂

珍珠宮

回覆樓主:

市民及專家呼籲政府禁足斷傳播鏈(不論全民檢不檢),可惜政府不聽,政府不自律

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

成日係度呼籲……有用嗎?真係咁自律就唔會爆咗幾個月都搞唔定 政府自己做d又唔做d。

男爵府

2024年龍年勳章

唔搞全民檢測,又要市民唔外出
我地好配合政府呀 自己禁足
但仲要挨到幾時 ??

子爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

今日街上真係多人,申利:我訂左con 出去拿一拿返家!

珍珠宮

一月到宜家,我自己掘個地庫都掘完啦!政府你做左咩呀,淨係識叫人唔好出街

珍珠宮

Myannes 發表於 22-3-14 00:15
咪就係囉
由一月捱到依家仲要見唔到終點

政府以為個個屋企都幾千呎,個個都有個後花園
我因為要湊兩個幼兒,真係無出街,但政府真係幫唔落

子爵府

回覆樓主:

很多市民中咗...康復後...有3個月抗體,便隨意去吃唱玩樂...輕鬆哂!!!

子爵府

完全係見唔到終點既抗疫,講真,而家d 人中左都無之前咁驚,中左咪係屋企休息,當重感冒。而家分分鐘樓上樓下都係屋家抗疫,就算唔出街都唔代表唔中。

首頁

尾頁

跳至