自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

各位靚媽可唔可以俾d意見我?因為就咁整豬肉我仔(3歲)唔鍾意食,咁我就包成雲呑佢會食得多d。上次包咗冬菇豬肉佢都肯食。除咗冬菇,仲有咩配豬肉好?麻煩晒大家

大宅

牛年勳章

wsyggk 發表於 22-3-18 12:40
各位靚媽可唔可以俾d意見我?因為就咁整豬肉我仔(3歲)唔鍾意食,咁我就包成雲呑佢會食得多d。上次包咗冬菇 ...
豬肉+蝦仁
豬肉+菜

子爵府

2024年龍年勳章

各位靚媽可唔可以俾d意見我?因為就咁整豬肉我仔(3歲)唔鍾意食,咁我就包成雲呑佢會食得多d。上次包咗冬菇 ...

粟米, 椰菜

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

試下用椰菜、紹菜、蕃茄、木耳、西洋菜。

我就鍾意菜圃。

如果孩子咳就唔好用白菜。

水晶宮

dodo322 發表於 22-3-18 12:42
豬肉+蝦仁
豬肉+菜

佢唔食蝦。菜用咩菜比較適合?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

wsyggk 發表於 22-3-18 12:45

我鐘意唐勾

水晶宮

星洲炒米 發表於 22-3-18 12:43
粟米, 椰菜

椰菜要唔要切到好碎㗎?放菜我唔識拿捏size。粟米用罐頭粟米定係新鮮粟米呀?
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

回覆樓主:

旺菜,椰菜,木耳,粟米都得
餃子可以多d玩法,雲吞就少d,個人習慣

大宅

牛年勳章

wsyggk 發表於 22-3-18 12:45
韭菜,椰菜

水晶宮

mrs.so 發表於 22-3-18 12:44
試下用椰菜、紹菜、蕃茄、木耳、西洋菜。

我就鍾意菜圃。

菜要切到幾細粒㗎?驚同d肉撈唔埋。番茄加落去會唔會酸呀?使唔使放多d糖?

男爵府

白菜仔,韭黄,芹菜

水晶宮

bearbear220 發表於 22-3-18 12:47
旺菜,椰菜,木耳,粟米都得
餃子可以多d玩法,雲吞就少d,個人習慣

餃子手殘黨唔識整埋d皮佢呀雲呑就咁「鍊」埋一舊搞掂

大宅

wsyggk 發表於 22-3-18 12:50

https://kknews.cc/food/p69bav2.amp

我都係呢2年先自己學包,由手殘黨包包下而家都ok

餃子都有d包法係鍊埋一舊就得,有機會可以試下

象牙宮

wsyggk 發表於 22-3-18 12:50
買個餃子大隻,小朋友一齊包,
佢地會食多d架!
粟米,馬蹄 ,紅蘿蔔絲都ok.

子爵府

2024年龍年勳章

wsyggk 發表於 22-3-18 12:47
椰菜要唔要切到好碎㗎?放菜我唔識拿捏size。粟米用罐頭粟米定係新鮮粟米呀?
...

新鮮粟米好食D

子爵府

牛年勳章

近排鐘意食芫茜豬肉餃,

公爵府

wsyggk 發表於 22-3-18 12:48
菜要切到幾細粒㗎?驚同d肉撈唔埋。番茄加落去會唔會酸呀?使唔使放多d糖?
...

我就切細條或粒,將菜類掠乾水撈肉,我放魚露、麻油、紅糖,蕃茄帶水份,我先去皮切粒,如果孩子食芹菜,我就加唐芹好味。

公爵府

Nymph_ 發表於 22-3-18 12:55
近排鐘意食芫茜豬肉餃,

芫荽好味,我每次包雲吞、餃子都分開,又蒸、又湯。

伯爵府

有冇人自己整餃子皮?好難買到

水晶宮

bearbear220 發表於 22-3-18 12:52
https://kknews.cc/food/p69bav2.amp

我都係呢2年先自己學包,由手殘黨包包下而家都ok ...

咁多玩法好開心喎又可以同小朋友一齊包,謝謝分享

首頁

尾頁

跳至