自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1半同事康復,佢地話office安全左好多,叫冇中既同事唔駛驚,佢地就算係出面堂食行街接觸到病毒都唔會再傳比第2個 我成日諗咁你地出去摸來摸去又堂食,公司公家設施一樣有病毒污染,冇中過既同事都一樣接觸都傳染到,其實對於冇中既同事仲比以前高風險左好多。
我咁諗岩唔岩?定係真係病毒去到佢地度就自然截斷左傳播縺?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

免疫力只得3個月,有人好返即刻再中,中一次個肺弱同氣管弱一次,你自己小心啦

男爵府

專家咪講左三個月內再中機會比較微咩
咁你信唔信專家講既?

其實你戴好口罩,唔同佢地一齊食飯咪得囉!
宜家係街都有機會遇到D確診中人士、陰性緊既人士,你都唔知㗎啦⋯⋯都驚唔到咁多嘢啦

男爵府

咁你信唔信專家講既?

其實你戴好口罩,唔同佢地一齊食飯咪得囉!
宜家街都有機會遇到D正確診人士,你都唔知㗎啦⋯⋯都驚唔到咁多嘢啦

男爵府

Jakmm 發表於 22-3-19 15:43
咁你信唔信專家講既?

佢地防疫明顯放鬆左,明白康復3個月內有抗體,會少啲機會再中,我意思係只係佢地自身抗體,但佢出去摸來摸去手上都沾有病毒,返到公司屋企又4圍摸,其實身邊人都一樣高風險,而唔係病毒去到佢地身上就截斷左唔會傳比人嘛?
我有個朋友全家4人只淨1個仔冇中,佢話終於都唔駛咁緊張消毒措施啦,輕鬆晒,我話你地3個日日係出面返到家,個仔都面對你地帶返家既病毒,佢話3個都中晒,駛鬼再噴鞋呀抹買返來啲物品咩.....

大宅

其實呢個世界周圍都係菌,擔心得幾多,增強自己抵抗力好過

水晶宮

你身邊周圍都有中過的人,不用咁緊張,自己做好防疫便足夠

珍珠宮

venusbbpig 發表於 22-3-19 16:03
其實呢個世界周圍都係菌,擔心得幾多,增強自己抵抗力好過

認同,衰d講,中多兩次已變普通感冒

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

姬絲汀汀 發表於 22-3-19 15:39
1半同事康復,佢地話office安全左好多,叫冇中既同事唔駛驚,佢地就算係出面堂食行街接觸到病毒都唔會再傳 ...

其實周街都有康復者啦,自己小心D咪得囉,唔通叫人唔同返工咩

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同事自恃有抗體,點都唔會中招,堂食必然(呢個係個人自由),仲經常唔戴口罩同前後左右同事(都係已中招康復)大大聲傾計噴口水、抹完鼻涕紙巾就咁掉入書枱邊的垃圾桶;我唔知佢哋“抗體之身”會唔會從外帶到病菌返嚟,但行為已是自私及缺德
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

1半同事康復,佢地話office安全左好多,叫冇中既同事唔駛驚,佢地就算係出面堂食行街接觸到病毒都唔會再傳 ...

唉,都要返工,要揾食,要過返正常生活,唔通真係中左嘅人要隐閉?甘究竟未中嘅人覺得其他中左嘅人體內病菌幾時先唔會傳染其他人?一個月?一年?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實我中招期間都接觸過唔少同事,so far 佢地到目前都無事喎!有時個人抵抗力好既話真係無咁易中招的!

我覺得如果抵抗力好既,一般同事間既接觸係唔會有事架!

男爵府

驚就唯有自己做多d防護

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

以前傷風感冒,好多時都照返工,係公司一路做野一路包 "雲吞" 架啦,大家完全唔當一回事囉!

依家呢隻死人O仔,一中咗招就會被隔離,個個當你怪物咁生人勿近,真係人都癲!

pansy888hk    發表於 22-3-20 02:57

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

康復左都要返工架,唔通仲繼續請病假丫?你咁驚佢地傳比你,你咪唔好返工囉,我覺得你係歧視d康復者。
中左已經唔好彩,仲要比人標籤當怪物咁睇

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

之前BK JM share出黎的:第9天開始,不會再傳染他人

琥珀宮

人人都會摸來摸去,何必歧視康復者

珊瑚宮

iamiam 發表於 22-3-19 16:15
認同,衰d講,中多兩次已變普通感冒

加多句, 若果中2次都無後遺症。
起碼人已經弱好多, 病痛入侵好時机。

伯爵府

我男友轉陰第二日見
French kiss冇傳比我
其實check到陽已經至少day 4
唔係你諗得「咁近」

男爵府

剛剛康復再感染嘅機會冇咁大,不過都唔一定,但係佢哋會鬆懈,例如唔用酒精消毒之類,你自己唯有小心啲囉。

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-60068745

首頁

尾頁

跳至