自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

多謝(emoji)

男爵府

pp123456 發表於 22-3-22 12:52
想問大家未打第三針中左,中左之後月頭已經好返左,又冇上報政府,咁之後返工要打第三針,可以點證明?或者 ...

咩唔係打咗2針中,中後唔洗打第3針咩? 前排聽新聞係咁講喎?

男爵府

冇上報 基本上冇任何證明

建議康復人士提供相關的文件或證明,以供現時醫 護人員進行評估,包括醫生證明信、出院摘要、檢測結果的紀錄(包括相關的短 訊)等,以闡述曾感染 2019 冠狀病毒病

子爵府

tailinlin 發表於 22-3-22 12:58
咩唔係打咗2針中,中後唔洗打第3針咩? 前排聽新聞係咁講喎?

係打2針之後中,仲未打第三針。當公司返工又要人打第三針,之前確疹又冇報政府,可以點搞呢?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

想問大家未打第三針中左,中左之後月頭已經好返左,又冇上報政府,咁之後返工要打第三針,可以點證明?或者 ...

https://www.chp.gov.hk/files/pdf/consensus_interim_recommendations_on_the_use_of_covid19_vaccines_in_persons_with_previous_covid19_infection_and_children_in_hong_kong_12mar.pdf

男爵府

pp123456 發表於 22-3-22 13:11
係打2針之後中,仲未打第三針。當公司返工又要人打第三針,之前確疹又冇報政府,可以點搞呢?
...

咁點解確診唔報政府,如果無報係自己問題喎。
有報政府你攞張隔離令去診所攞免針紙就得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

pp123456 發表於 22-3-22 13:11
...

冇上報真係好難証明,一係就快快去做個抗體檢測,要政府認可機構,測出抗體水平

侯爵府

D人唔上報最終咪搞到自己囉

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有上報,有證明都要等好耐;冇上報,冇證明,處理就更費時;會先處理晒有上報嘅人,再處理冇上報的人,真係有排攪。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

tailinlin 發表於 22-3-22 13:24

咁點解確診唔報政府,如果無報係自己問題喎。

係朋友,佢上個月底好返,因為中左果陣打極電話都冇人聽,而且果陣時政府部門已經癱瘓由得確疹時自己自生自滅,所以就拎唔到證明。所以宜家擔心之後返工要打第三針。

子爵府

MM2H 發表於 22-3-22 13:27
冇上報真係好難証明,一係就快快去做個抗體檢測,要政府認可機構,測出抗體水平
...

唔知邊度有得做,我唔係好識搵。

子爵府

Giant 發表於 22-3-22 13:36
有上報,有證明都要等好耐;冇上報,冇證明,處理就更費時;會先處理晒有上報嘅人,再處理冇上報的人,真係 ...

係朋友,佢上個月底好返,因為中左果陣打極電話都冇人聽,而且果陣時政府部門已經癱瘓由得確疹時自己自生自滅,所以就拎唔到證明。所以宜家擔心之後返工要打第三針。

子爵府

donald63 發表於 22-3-22 13:32
D人唔上報最終咪搞到自己囉

有時唔係唔報,係打極電話根本冇人聽,求助無門,由得市民自生自滅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

中左打唔到第3針
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pp123456 發表於 22-3-22 13:44
係朋友,佢上個月底好返,因為中左果陣打極電話都冇人聽,而且果陣時政府部門已經癱瘓由得確疹時自己自生 ...

冇報就要打針

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 pp123456 的帖子

BK d 人講野係甘。。。鍵盤戰士only。。。又唔諗返2月尾個批中左幾無奈。。。(廿零號個批係直頭快測都唔比報。。)當時電話唔通,無醫生睇。。急症室又爆棚甘。。。邊有人幫手?你估佢地想架。。。(呢批人真係最慘。。中招時又求助無門。。又就黎要第3針疫苗護照。。真係唔知點算好

子爵府

crystal媽咪 發表於 22-3-22 13:49
冇報就要打針

佢當時有打電話冇人接聽,填野填完又提交唔到。即冇證明確疹左。咁即當冇報到可以打得針?知道要隔幾耐打得嗎?因為我本身有小朋友要照顧,所以資訊唔多,唯有上黎問吓大家。

寶石宮

pp123456 發表於 22-3-22 13:53
佢當時有打電話冇人接聽,填野填完又提交唔到。即冇證明確疹左。咁即當冇報到可以打得針?知道要隔幾耐打 ...

因為證明唔到中咗
亦都冇人會寫信俾佢
所以就要打針

但如果我係佢,我就唔會提早打,跟番最初要求,復必泰隔90日,科興隔180日

子爵府

wendyaupooh 發表於 22-3-22 13:52
回覆 pp123456 的帖子

BK d 人講野係甘。。。鍵盤戰士only。。。又唔諗返2月尾個批中左幾無奈。。。(廿零 ...

佢就係差唔多果批,上月底好返,當時佢真係自生自滅,唔死算好彩,所以宜家咩證明文件都冇,又唔知點算好。

子爵府

crystal媽咪 發表於 22-3-22 13:56
因為證明唔到中咗
亦都冇人會寫信俾佢
所以就要打針

因為驚黎緊美容院開,都等唔到科興半年咁耐

首頁

尾頁

跳至